Poluarea Radioactiva

Extras din referat Cum descarc?

Radioactivitatea poate fi definita ca proprietatea unor elemente de a se transforma, prin dezintegrare, in alte elemente, dupa emiterea unor radiatii. Exista o radioactivitate naturala, de origine cosmica (emisa de diverse corpuri ceresti, mai ales de Soare) si terestra, emisa de rocile terestre, precum si o radioactivitate artificiala, provocata de activitatea umana.
Poluarea radioactiva poate fi definita ca o crestere a radiatiilor, ca urmare a utilizarii de catre om a substantelor radioactive. Radiatiile emise de substantele radioactive sunt de trei tipuri:
- radiatii gamma - mai mult de jumatate dintre nuclizii radioactivi naturali poseda activitate beta. Radiatia beta este formata din electroni sau pozitroni care se deplaseaza cu viteze foarte mari fiind numita si radiatii respectiv .
Radiatia Beta
- radiatii beta - aceste radiatii nu sunt influentate de campul electric sau magnetic. Ele sunt de natura electromagnetica si pot suferi fenomene de reflexie refractie, difractie si interferenta.
Radiatia Gamma
- radiatii alfa - cercetarile experimentale au aratat ca radiatiile alfa sunt constituite din particule incarcate pozitiv care s-au dovedit a fi nuclee de He in miscare rapida, avand o viteza enorma,de aproximativ 20 . 
Radiatia Alfa
La trecerea prin substanta, sufera 3 tipuri de interactiuni : ciocnire, franare in camp electric si captura de catre nucleu. Probabilitatea cea mai mare o are ciocnirea. In urma ciocnirii unei particule alfa cu un atom se poate produce o excitare a acestuia, urmare a ridicarii unui electron pe un nivel superior de energie. Campul electric al particulei alfa in miscare actioneaza asupra electronilor orbitali; la revenirea electronilor pe nivelele fundamentale atomii vor emite radiatii Roentgen electromagnetice (caracteristica, x). Tot prin interactiunea cu paturile electronice ale atomului, radiatiile ? pot produce smulgerea unor e- din atomii respectivi. In acest fel, atomul ramane incarcat pozitiv; fenomenul poarta numele de ionizare. De multe ori, electronii smulsi se pot atasa unor atomi neutri, care devin ioni negativi (in ansamblu, la un act de ionizare se produc o pereche de ioni). Daca e- smulsi pot genera la randul lor ionizari, ei constituie radiatie delta. Franarea in camp electric a radiatiei ? inseamna interactii succesive, in urma carora particulele pierd energie pana cand, sub o anumita limita, nu mai pot produce ionizari. In acest stadiu, particulele ? capteaza 2 electroni din mediu si se transforma in atomi de He (Heliu).
Dezintegrarea alfa este un tip de dezintegrare radioactiva in care un nucleu atomic emite o particula alfa (doi protoni si doi neutroni legati intre ei intr-o particula identica cu un nucleu de heliu) si se transforma (se dezintegreaza) intr-un atom cu un numar de masa cu 4 mai mic si cu un numar atomic cu 2 mai mic. De exemplu:
desi aceasta este scrisa de regula ca:
(Este preferata a doua forma deoarece prima pare dezechilibrata din punct de vedere electric. In esenta, nucleul rezultat cedeaza foarte repede doi electroni pentru a neutraliza cationul ionizat de heliu.)
Din punct de vedere ecologic, sunt toxici in special derivatii radioactivi ai elementelor simple ce intra in constituentii fundamentali ai materiei vii: C14, P32, Ca45, S35, I131. Acestia pot fi incorporati in organism si reprezinta sursa de iradiere interna periculoasa, datorita proprietatilor lor chimice analoge cu acelea ale compusilor naturali din organismele vii. Asa se prezinta Sr30 analog cu Ca si Ce137 analog cu K, care sunt cei mai periculosi radioizotopi eliberati in mediu ca urmare a indepartarii deseurilor radioactive si a recaderilor datorate exploziilor nucleare.
Auto-absorbtia radiatiilor ?. Urmarind variatia curentului de ionizare (I) produs de radiatiile ? in functie de grosimea stratului de substanta radioactiva (Fig. 1), se observa ca numai in cazul straturilor foarte subtiri se inregistreaza o crestere proportionala a curentului de ionizare cu grosimea stratului activ. Pentru o anumita grosime a stratului de substanta, ionizarea devine constanta deoarece particulele ? emise de straturile inferioare se absorb total in cele superioare. Straturile ale caror grosime este egala sau mai mare decat parcursul se numesc straturi "gros infinite".
Fig. 1. Variatia curentului de ionizare produs de radiatiile ? in functie de grosimea stratului de substanta radioactiva
Ecranarea particulelor grele incarcate. Particulele grele incarcate, in primul rand radiatiile ?, au parcursuri foarte mici, de ordinul micronilor, in corpuri solide, fapt pentru care nu ridica probleme speciale de ecranare, fiind absorbite total si cu usurinta de toate substantele, chiar si de o foaie de hartie. De aceea, simpla utilizare a manusilor de cauciuc ori a hartiei de filtru in lucrari de laborator, cu astfel de substante radioactive, sunt masuri suficiente care sa asigure o buna protectie impotriva iradierii externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Radioactiva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!