Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1805
Mărime: 16.90KB (arhivat)
Publicat de: Larisa Pintilie
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Poluarea produsa de centrala electrica si de

termoficare (CET) asupra mediului

Poluarea reprezinta totalitatea dereglarilor aduse mediului, adica atmosferei, apelor, solului si litosferei, prin activitatea umana, care modifica peste un anumit prag ( limita ) caracteristicile fizice, chimice si biologice ale acestora, cu efecte nocive asupra vietii omului si a celorlalte vietuitoare, dar determina si deteriorarea constructiilor si instalatiilor, corodarea si distrugerea diferitelor materiale.

Poluarea poate fi de natura fizica ( ex :poluarea termica prin deversarea de abur, apa calda sau firbinte, poluarea sonora sau zgomotul ), chimica ( deversarea de substante în special gaze si lichide ; sunt peste 20.000 substante poluante ), biologica ( agenti patogeni din dejectii animaliere si din reziduuri din industria alimentara ), radioactiva ( cu izotopi radioactivi : cesiu-137, cesiu-144, strontiu-90, bariu-140, iod-131, uraniu-238, zirconiu-95,s.a.). Poluarea provocata de om se numeste poluare artificiala( antropica ).

Sursele de poluare artificiala sunt : -activitatea extractiva -activitatea industriala -activitatea agricola -activitatea militara -exploatarea forestiera -gospodaria comunala

- transporturile -turismul -comertul -reteaua sanitara -cercetarea tehnico-stiintifica -accidente tehnologice declansate de catre om –incendii.

In categoria „activitate industriala” intra si activitatea centralei electrice si de termoficare ( CET ) din orasul Suceava.

CET SUCEAVA PE HUILA este destinata productiei de energie electrica si termica sub forma de abur tehnologic si apa fierbinte pentru societatile comerciale ale municipiului Suceava si alimentarea cu energie termica sub forma de apa fierbinte a consumatorilor urbani.

Aportul centralei la economia locala consta în:

- producerea de energie electrica;

- producerea de energie termica;

- alimentarea cu energie termica sub forma de apa fierbinte a sistemelor urbane de termoficare din municipiul Suceava;

- alimentarea cu energie termica a unor consumatori industriali din zona.

Centrala electrica de termoficare – CET pe huila este amplasata la sud – vestul municipiului Suceava, între calea ferata Bucuresti – Suceava (km 442,5 si 444,0) si râul Suceava, ocupând o zona de cca. 700 m latime.

Descrierea activitatii.Descrierea echipamentelor care compun instalatia.

Instalatia mare de ardere , cuprinde un complex de instalatii care transforma energia chimica a combustibililor naturali în energie electrica si termica. Instalatia mare de ardere este strabatuta de urmatoarele fluxuri de energie si masa:

Combustibilul. CET Suceava pe huila utilizeaza drept combustibili carbune-huila si pacura. Acest flux depinde de puterea electrica si termica a instalatiei mari de ardere .

Aerul necesar arderii. Aerul este preluat din exteriorul sau interiorul cladirii în care se afla instalate cazanele energetice .

Gazele de ardere. În focar are loc procesul de reactie între aerul de ardere si combustibili, iar gazele de ardere formate cedeaza caldura fluidului de lucru – apa, reducîndu-si treptat temperatura pâna la temperatura de evacuare din cazan.

Fluxul fluidului de lucru apa-abur. Aburul supraîncalzit iese din cazan si se destinde în turbina pâna la presiunea subatmosferica de condensare, cu producere de lucru mecanic.

Fluxul de apa de racire. Acest flux este caracterizat prin debitele de apa necesare pentru condensarea aburului destins în turbina si pentru racirea agregatelor auxiliare.

Fluxul de caldura catre consumatorii externi. Cuprinde traseele de abur si apa fierbinte catre consumatorii de caldura.

Fluxul de energie electrica este directionat spre Sistemul Energetic National.

Impactul activitatii CET Suceava pe huila asupra mediului

Evaluarea deteriorarii posibile a amplasamentului în folosinta si a nivelului de poluare ca urmare a activitatilor desfasurate pâna în prezent de CET Suceava, s-a efectuat în conformitate cu OUG 34/2002 aprobata prin Legea 645 /2002.

Evenimentele cu impact asupra mediului care pot sa apara sunt:

a) Evenimente rezultate în urma unor riscuri de poluare, a caror probabilitate de aparitie poate fi modificata.

b) Evenimente rezultate în urma unor riscuri de poluare, a caror probabilitate de aparitie nu poate fi modificata.

Riscul cu potential de poluare si impact asupra mediului este definit ca posibilitatea de aparitie, într-o perioada de timp data, a unui eveniment cu efecte negative asupra mediului. Cuantificarea riscului se face pe baza unui sistem de clasificare, unde probabilitatea de aparitie a evenimentului si gravitatea impactului acestui eveniment sunt cuantificate pe baza unui punctaj arbitrar.

Preview document

Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 1
Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 2
Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 3
Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 4
Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 5
Poluarea produsă de Centrala Electrică și de Termoficare (CET) asupra mediului - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Produsa de Centrala Electrica si de Termoficare (CET) Asupra Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea impactului ecologic la CET Bacău

1. MEDIUL ŞI EFECTUL DE SERĂ PRINCIPIILE PROTECŢIEI MEDIULUI Reglementarea protecţiei mediului, este un obiectiv de interes public major, pe baza...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Descriptorii Operaționali ai Sistemelor Energetice

Definirea si comentarea conceptelor si descriptorilor manageriali Managementul performant opereaza cu urmatoarele concepte si descriptori...

Poluarea chimică produsă de C(T)E

Capitolul I Prezentarea teoretica a temei I.1. Introducere O centrală termoelectrică, sau termocentrală este o centrală electrică care produce...

Dimensionarea Panourilor Termosolare pentru Producerea Apei Calde Menajeră de Consum

Universitatea din Pitești Facultatea de Stiințe Departamentul IMSIA Masterat: Ingineria Mediului An universitar: 2013-2014 Titular:...

Ai nevoie de altceva?