Poluarea Nucleara

Extras din referat Cum descarc?

Ce este poluarea radioactiva?
- Poluarea radioactiva este o poluare fizica a mediului, ale carui componente, aerul, apa, solul si subsolul, sunt contaminate in acelasi timp. 
- De asemenea, biosfera, partial sau in intregime, poate fi afectata sau distrusa prin intermediul elementelor ecosistemelor - abiotice si biotice - care au fost supuse in exces radiatiilor alfa, beta si gamma.
- Poluarea radioactiva este cea mai perfida si insidioasa forma de agresiune asupra mediului, "aproape perfecta", deoarece ea este invizibila, fara culoare, fara miros si nu produce durere imediata. 
Radioactivitatea (emisia de particule alfa, beta si gamma), poate fi:
- A) naturala, cu radiatii naturale provenite de la Soare, de la galaxii indepartate, de la pamant, roci, de la apele marilor si oceanelor sau din atmosfera. Acestea constituie fondul natural de radiatii la care fiinta umana s-a adaptat de-a lungul timpului si care este indispensabil unei activitati biologice normale.
- B) artificiala, ca urmare a activitatii umane, desfasurata in extractia si prelucrarea minereurilor radioactive, in reactoarele nucleare de cercetare si de producere a energiei electrice, in instalatii industriale pentru detectarea defectelor elementelor componente (defectoscopia materialelor), in instalatii tip Roentgen, folosite in medicina nucleara, in experiente cu arme nucleare, etc.
Tipuri de iradiere
- Doza totala de iradiere la care este expus omul din fondul natural de radiarii depinde de organism, de altitudine si de particularitatile solului. Omul este supus iradierii si prin investigatii medicale, este vorba de radiografii si de tratamente radiologice. O mare importanta in cresterea fondului terestru de radiatii o au si experientele cu bombe nucleare, in emisfera nordica inregistrandu-se cele mai multe experiente. 
- In afara acestui pericol militar, exista si un alt pericol ce rezulta din activitatea nucleara, in domeniul cercetarii si mai ales al dezvoltarii progresului energetic nuclear in intreaga lume. Au fost opinii potrivit carora CMO s-au dovedit a fi comode si sigure in exploatare. Dar aceasta opinia a fost combatuta prin tragicul accident survenit la centrala atomo-nucleara de la Cernobil, care a marcat vieti omenesti. 
Accidentul nuclear de la Cernobil
- Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in Centrala Atomoelectrica Cernobil. Sambata, 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, reactorul #4 a suferit o explozie catastrofala a cazanelor sub presiune de abur din componenta acestuia, care a declansat un incendiu, o serie de explozii aditionale si fluidizare nucleara. Accidentul poate fi gandit ca o versiune extrema a accidentului SL-1 in Statele Unite din 1961, unde centrul reactorului a fost distrus (omorand trei oameni), radioactivitatea raspandindu-se direct in interiorul cladirii unde se afla SL-1. In timpul accidentului de la Cernobil insa, aceasta a fost dusa prin vant spre frontierele internationale.
- Accidentul de la Cernobil a degajat intre cinci si zece ori mai mult material radioactiv decat cel de la Fukushima (Japonia), de mai multe ori cantitatea de radiatii emise de bombele de la Hirosima si Nagasaki, dar mai putin de 1 % decat au aruncat in atmosfera testele nucleare de suprafata ale armelor nucleare, pana la interzicerea efectuarii acestora in atmosfera. 
- Ea s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare. Centrala electrica se afla in apropiere de orasul parasit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitatii radioactive s-a indreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice aleAmericii de Nord. 
- Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitatiile radioactive cad in Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Nucleara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!