Poluarea Mediului si Sanatatea Umana

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul interrelatiilor dintre om si mediul sau ambiant, acesta din urma exercita asupra omului influente multiple, dintre care una din cele mai importante este actiunea asupra sanatatii. Din acest punct de vedere se stie ca mediul contine factori care au o actiunea favorabila asupra sanatatii, cunoscuti sub numele de factori sanogeni.
Mediul contine insa si factori care au o actiune nefavorabila asupra sanatatii, determinand inrautatirea sau pierderea acesteia, denumiti factori patogeni.
Actiunea mediului poluant asupra organismului este foarte variata si complexa. Ea poate merge de la simple incomoditati in activitatea omului, asa-zisul disconfort, pana la perturbari puternice ale starii de sanatate.
1. Efectele solului poluat asupra populatiei
Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. Se afla in stransa corelatie cu clima unei regiuni, atat prin configuratia, natura si structura lui. El constituie insa si un factor important in raspandirea unui numar tot mai mare de boli, ca urmare a poluarii sale.
1.1.Efectele acute au fost primele asupra carora s-au facut observatii si cercetari privind influenta poluarii mediului asupra sanatatii populatiei, ele se datoresc unor concentratii deosebit de mari ale poluantilor din mediu care au repercursiuni puternice asupra organismului uman: marile epidemii de la Hamburg si Petersburg, de la sfarsitul secoluluil trecut, datorate poluarii apei cu virusul holerei, iar mai recent, Londra, 1952, cand, datorita poluarii cu pulberi si dioxid de sulf s-au inregistrat peste 4000 decese. Desi rare, aceste episoade acute au avut meritul de a fi atras atentia specialistilor asupra sanatatii populatiei expuse, declansand primele cercetari sistematice in domeniul relatiei sanatate - poluare .
1.2. Efectele cronice reprezinta formele de manifestare cele mai frecvente ale actiunii poluarii mediului asupra sanatatii umane. In mod obisnuit, diversii poluanti existenti in mediu nu ating nivele foarte ridicate pentru a produce efecte acute, dar prezenta lor continua, chiar in concentratii mai scazute nu este lipsita de efecte nedorite.
Influenta solului poluat asupra sanatatii umane se exercita in primul rand ca urmare a poluarii sale biologice:
- poluarea radioactiva 
- poluarea chimica este cauzata in principal de pesticide si ingrasaminte
- poluarea biologica este caracterizata prin: contaminarea solului, odata cu reziduurile, cu germeni patogeni care pot fi: excretati de om si tranmisi prin sol (bacilii tific, dizenteric, virusurile holerei, poliomielitei, hepatitei, etc) sau eliminati de animale si tranmisi prin sol (bacilii tetanic, antracic, clostridii, etc). Biohelmintii sunt viermii care au nevoie de o gazada intermediara pentru a se dezvolta iar geohelmintii sunt speciile care nu au nevoie de o gazda intermediara
Solurile sunt de obicei utilizate ca si depozite pentru reziduurile casnice si industriale. In multe regiuni ale lumii cu o agricultura intensiva, scurgerea nutrientilor proveniti din aplicarea ingrasamintelor minerale, organice si a substantelor rezultate din cresterea animalelor, contribuie la cresterea cantitatii de azot si a altor elemente nutritive ce ajung in panzele freatice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Mediului si Sanatatea Umana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!