Poluarea fonica si efectele asupra sanatatii si calitatii vietii in judetul Botosani

Extras din referat Cum descarc?

I.1. Geneza
"Botosani! De unde sa vie numele orasului si al judetului acestuia, unul dintre cele mai insemnate orase, si unul dintre cele mai bogate judete ale Moldovei ?" 
"Inceputul Botosanilor, ca la multe din targurile si satele noastre, se pierde in noianul intunecos al unui indepartat trecut. Pe aceste locuri acoperite altadata cu intinse si batrane paduri, prin poienele carora se rasfata, in plina voie, bourul moldovenesc, traia, un boier cu numele Botas. Din acel sat al Botasilor au iesit Botosanii sau Botasenii, dupa cum ii spune poporul prin partile noastre"
Despre geneza orasului s-au ocupat cei mai mari istorici ai tarii noastre in frunte cu N. Iorga, el insusi nascut pe aceste meleaguri. In cunoscuta sa lucrare Istoria romanilor in chipuri si icoane, aparuta in 1921, savantul afirma ca la inceput orasul a fost sat, "care s-a prefacut, mai tarziu, destul de tarziu, intr-un targ"
In ceea ce priveste intemeierea localitatii, atat N. Iorga cat si C.C. Giurescu o socotesc ca fiind anterioara formarii Moldovei ca stat feudal de sine statator. Letopisetul de la Bistrita (manastirea unde a fost gasit), pentru orasul Botosani este deosebit de important, deoarece el cuprinde prima mentiune documentara a orasului (pe la 1300). 
I.2 Asezare geografica si coordonate 
Judetul Botosani se afla in partea de nord-est a Romaniei. Cel mai mare municipiu al Moldovei de Nord, dupa numarul de locuitori, municipiul Botosani, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat central-vestic, in zona de contact dintre Campia Moldovei si Podisul Sucevei. Este strabatut de meridianul 26 s41'E si paralela 47 s44'N (Foto 1). 
In ceea ce priveste vecinii, municipiul Botosani se invecineaza la Nord cu teritoriul administrativ al comunei Roma, la Nord-Est-Est cu teritoriul administrativ al comunei Rachiti, la Est-Sud-Est cu teritoriul administrativ al comunei Stauceni, la Sud teritoriul administrativ al comunei Baluseni, la Vest-Sud-Vest cu teritoriul administrativ al comunei Curtesti, iar la Nord-Vest cu teritoriul administrativ al comunei Mihai Eminescu. 
Foto 1: Harta judetului Botosani 
(sursa: http://zarnesti.net/informatii-utile/harti)
I.3 Geomorfologia 
Sculptarea Campiei Moldovei, in ansamblul sau, ca si crearea reliefului actual, a fost posibila, in mare parte, datorita activitatii intense desfasurate de arterele hidrografice, ajutate de mai multi factori ai denudatiei. 
Din punct de vedere geomorfologic, municipiul Botosani se incadreaza in unitatea "Campia Moldovei", subdiviziunea Jijia Superioara si a Baseului ce apare ca o zona deluroasa, fragmentata prin vai de eroziune ce s-au dezvoltat de-a lungul retelei hidrografice a Jijiei. 
Limitele de nord sunt traversate de paraul Sitna, cu afluentul sau, un alt parau, Luizoaia si limita de vest este traversata de paraul Dresleuca, cu afluentul sau, paraul Teascu, aceasta conferind platoului un aspect de interfluviu suspendat intre doua vai adanci. Pantele morfologice dintre platou si vai sunt fine, avand aspect de pante deluviale. Panta morfologica generala a platoului este orientata de la nord-vest spre sud-est, conforma cu panta retelei hidrografice. 
I.4 Relieful 
Din punct de vedere al formelor majore de relief (Foto 2), municipiul Botosani este amplasat in zona de podis a regiunii Nord-Est. Dealurile din partea de vest a orasului fac parte din Podisul Sucevei -  sectorul seii Bucecea-Vorona cu altitudini maxime de 250 metri (Dealul Sulita), si cu altitudini minime - 150 metri - in partea de sud-vest si nord-est. Zona are o importanta functie agricola, dat fiind aspectul general de dealuri scunde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea fonica si efectele asupra sanatatii si calitatii vietii in judetul Botosani.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Capatina Camelia, Tomescu Ion - Poluarea sonora, University's day, 8-th International Conference, Universitatea ,,Constantin Brancusi" Targu-Jiu Targu Jiu, May 24-26, 2002
- Lapusan Ionela Lavinia, Arghir Mariana - Studii si cercetari privind poluarea fonica in mediul industrial, AXIII-a Conferinta Nationala multidlsciplinara, Sebes, 2013
- Rosu Daniela, Poluarea sonora capitol in "Ecologie. Suport de curs", editor Albulescu Mariana, Editura Eurobit, Timisoara, 2008
- http://www.anpm.ro/content.aspx?id=13
- http://www.mmediu.ro/departament_mediu/starea_mediului/rom/cap6/main.htm
- www.articole.famouswhy.ro/auzul_si_poluarea_sonora
- http://interact.uoregon.edu/MediaLit/WFAE/about/index.html13


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!