Poluarea Factorilor de Mediu

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea intensiva a agriculturii a dus la necesitatea fabricarii si utilizarii in tara noastra a unor produse in scopul imbunatatirii cantitative a compozitiei chimice a solului si a fertilizarii lui. 
Produse de tipul ingrasamintelor chimice cat si pesticidele au un efect economic imens, dar creeaza totodata conditii pentru impurificarea factorilor de mediu. Actiunea asupra organismului a acestor factori modificati este un domeniu in care se cunosc inca insuficiente date si de aceea constituie o problema ce preocupa numerosi cercetatori. 
Poluarea cu produsi utilizati in agricultura reprezinta in prezent una din cele mai importante dar si mai controversate probleme de sanatate. Asa cum arata si O.M.S. in trecut materiile nutritive utilizate in agricultura reprezentau un ciclu clar definit, trecand din sol in plante, la animale si revenind din nou in sol. In ultimul timp insa acest ciclu a fost "circuitat" prin utilizarea unor substante chimice in mare parte de sinteza pentru obtinerea unor cantitati superioare de produse agro-alimentare. Este vorba de ingrasaminte, de biostimulatori, de antidaunatori.
Cea mai mare parte a acestor substante fiind de natura organica, sufera la randul lor in sol un proces de descompunere sau biodegradare. Ele sunt metabolizate de microorganismele din sol care au o mare capacitate de adaptare, utilizandu-le ca elemente nutritive. 
Ca urmare a acestui fapt produsele chimice utilizate in agricultura si patrunse in sol dispar, astfel in cat solul poate fi din nou tratat. Aceasta situatie nu este generala pentru toate produsele chimice, unele fiind mai usor iar altele mai greu biodegradate.
Studii recente evidentiaza proprietatea pesticidelor de a persista timp indelungat la locul aplicarii, alaturi de proprietatea lor de migrare in diferite medii, comportare comparabila cu specificul transmutarii substantelor radioactive.
Experimental s-a demonstrat persistenta pesticidelor nemodificate din punct de vedere chimic timp de 5-6 ani intr-o proportie apropiata de 50% . Aceasta favorizeaza acumularea unor cantitati insemnate de substante pe suprafata solului de unde se dirijeaza spre diferite compartimente. Astfel compusii cu plumb sau mercur (organo-metalice) ca si sarurile acidului arsenic se descompun greu si au tendinta de a se depozita persistent in sol. In acelasi sens produsele organo-clorurate de tip DDT, lindan, eldrin si altele se descompun greu, fapt pentru care raman in sol produsi de degradarea timp indelungat, sustinandu-se ca aceste substante au o mare remanenta in sol. Mai mult chiar pentru unele din aceste substante nu se cunoaste precis daca produsii intermediari de descompunere au actiune mai toxica sau mai putin toxica decat cea initiala. In aceste conditii, posibilitatea de absorbtie in plante este posibila nu numai in momentul tratarii sau imediat dupa aceasta ci si dupa un timp foarte indelungat. Ca urmare a patrunderii lor in produsele agro-alimentare se favorizeaza trecerea in regnul animal si in ultima instanta la om. 
O alta posibilitate este migrarea pesticidelor din straturile superficiale ale solului spre cele adanci, lucru favorizat de lucrarile agricole: arat, prasit etc. Hexacloratul se deplaseaza spre straturile profunde de sol ducand la posibilitatea aparitiei in apele freatice a substantelor chimice toxice.
Pesticidele au fost decelate in locuri in care ele nu s-au aplicat niciodata (parauri de munte, oceane) acest fenomen este legat de transportul lor spre bazinele de apa prin spalarea solului, actiunea curentilor de aer ce favorizeaza impurificarea secundara a atmosferei sau chiar traficul substantelor ce le contin. Larga raspandire poate fi explicata prin posibilitatea lor de a migra dintr-un mediu in altul, integrandu-se in diferiti compusi: sol - apa - peste - om; sol - apa - om; sol - plante - produse alimentare - om. In timpul acestei migrari se produce o treptata acumulare a lor.
Celalalt aspect ridicat de chimizarea agriculturii il reprezinta utilizarea larga a ingrasamintelor. Cele mai des utilizate fiind cele azotoase, au permis deja a se evidentia unele consecinte a utilizarii lor. Din studii efectuate pe culturi tratate cu ingrasamimte chimice se constata o crestere a continutului in nitrati a produselor vegetale ca morcovi, ridichi, ceapa, cartofi.
Poluarea solului 
Solurile sunt alcatuite din patru grupe de constituenti: materia minerala, materia organica, apa si aer. Faza solida detine 50% din volumul solului, 39% componentul mineral si 11% componentul organic. Faza lichida impreuna cu cea gazoasa detin la randul lor 50% din volumul solului, intre 15-35% fiecare, in functie de umiditatea solului. Partea solida Include componentul mineral si pe cel organic, care impreuna detin 50% din volumul solului. Componentul mineral este dominant in cea mai mare parte a solurilor, cu exceptia celor organice.
In Romania solul este tot atat de important ca si resursa de apa. Din suprafata totala a tarii de 238391 km patrati, 61,71% reprezinta suprafata agricola, 28,44% padurile, 9,81 apele si alte suprafete.
Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile din Campia Romana, Campia de Vest, Podisul Moldovei, Campia Transilvaniei, Dobrogea si alte zone (26,7% din invelisul de sol).
Solul, prin pozitia, natura si rolul sau este un component al biosferei si produs al interactiunii dintre mediul biotic si abiotic, reprezentand un organism viu, in care se desfasoara o viata intensa si in care s-a stabilit un anumit echilibru ecologic.
Se afirma pe drept cuvant ca solul este locul de intalnire a populatiilor: pulberile din aer si gazele toxice dizolvate de ploaie in atmosfera se intorc pe sol; apele de infiltratie impregneaza solul cu poluanti antrenandu-i spre adancime , raurile poluate infecteaza suprafetele inundate sau irigate, aproape toate reziduurile solide sunt depozitate prin aglomerare sau numai aruncate la intamplare pe sol. De la mucul de tigara pana la automobilul abandonat, de la picatura de ulei scursa din tractorul care circula pe camp pana la halda de diverse deseuri, toate sunt poluari directe ale solului. In orase reziduurile sunt indepartate mai mult sau mai putin sistematic. 
Daca nu ajung in ape sunt depozitate pe anumite terenuri, ambianta de viata imediata a oamenilor tocmai in locurile aglomerate unde fiecare metru patrat este intens si multiplu solicitat, degradeaza terenurile agricole tocmai acolo unde este mai cautata pentru frumusetea ei. 
Ce se poate spune despre o gospodarie neingrijita cu gunoaiele imprastiate prin tot locul. Inca o contradictie a civilizatiei: alaturi de capacitatea de a crea un mediu de viata acceptabil chiar si in spatiul cosmic, sta precara rezolvarea a salubritatii solului.
Surse de poluare a solului
Totalitatea deseurilor provenite din gospodarie, industrie, comert, agricultura, devenite inutile sau abandonate de colectivitatile umane, constituie astazi o problema foarte actuala prin degradarea pe care o produce mediul inconjurator.
Prezenta acestor reziduuri in mediul de viata pe langa inconvenientele de ordin estetic, reprezinta si inconveniente de ordin psihic, toate acestea fiind dezagreabile prin mirosurile pe care le degaja. Pe langa faptul ca aceste reziduuri produc poluarea si contaminarea aerului, a solului, a apei prin produse toxice sau agenti infectiosi, ele ofera medii favorabile pentru dezvoltarea unor vectori cum sunt rozatoarele, insectele, parazitii. Potentialul epidemiologic al reziduurilor solide variaza in functie de vechime, de gradul de umiditate, precum si de compozitia acestora. Vectorii in general pot juca un rol activ in transmiterea unor maladii, constituind un rezervor de virusuri si bacterii sau au un rol pasiv-mecanic. Intre vectori, rolul cel mai important il au rozatoarele si insectele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Factorilor de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!