Poluarea cu Plumb

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea cu plumb este una din multele probleme cu care se confrunta in acest moment omenirea. Cresterea numarului autovehiculelor, activitatea industriala, care a luat amploare, sunt cauzele principale ale poluarii. Cele mai afectate de poluarea cu plumb sunt tarile in curs de dezvoltare, persoanele din marile metropole ale lumii precum si populatia saraca de la periferia oraselor.
Dintre efectele poluarii cu plumb, cele mai notabile sunt: afectiuni ale rinichilor, stari de neliniste afectiuni ale aparatului nervos, impotenta, schizofrenie.
Masurile care se impun sunt: folosirea benzinei fara plumb, reciclarea bateriilor care contin acest element, precum si interzicerea folosirii conductelor ce transporta apa, daca acestea contin plumb. Uniunea Europeana a impus masuri cu privire la obligativitatea folosiri catalizatorilor, precum si a benzinei cu o cantitate de plumb redusa.
Cuvinte cheie: poluare, activitate industriala, catalizator, schizofrenie
Metalele grele, cum ar fi cuprul, zincul si plumbul au fost utilizate de oameni de cel putin 2 milenii, in ciuda actiunii lor toxice. Mercurul este folosit in multe exploatari miniere aurifere, arsenul impreuna cu compusi de cupru si crom se folosesc pentru conservarea lemnului, iar plumbul se adauga la o serie de produse petroliere.
Dupa revolutia industriala, productia de metale grele a crescut simtitor si, in acelasi timp,si emisia lor in mediu, depuneri de metale grele gasindu-se inclusiv in straturile de gheata din Groelanda si in apele Antarctice. Remanenta metalelor grele in mediu este foarte mare, uneori de cateva sute de ani. Poluarea cu plumb s-a extins odata cu: dezvoltarea industriei chimice , metalurgice si constructoare de masini, producerea benzinei cu plumb si folosirea fungicidelor in agricultura (Vasile Ghidra, 2004).
Asa cum s-a mentionat, emisiile din atmosfera provin din benzina ce contine plumb pentru marirea cifrei octanice. O tona de benzina arsa intr-un motor bine reglat produce circa 0,4kg compusi ai plumbului. Ca urmare a introducerii de catalizatori (in 1970) si a interzicerii utilizarii benzinei cu plumb (in 1985), in Statele Unite si Canada concentratia de plumb din sange a scazut semnificativ de la 14,5 ug/dL, in 1990 (Pirkle si colab, cit.de Manuela Dordea si N. Coman, 2005). Cu toate acestea, exista numerosi copii care traiesc in marile orase americane, in special afro-americani, la care concentratia de plumb din sange depaseste pragul de 10 ug/dL recomandat de Agentia de Mediu EPA din USA (Godman, cit. de Manuela Dordea si N. Coman 2005)
Plumbul poate proveni si din exploatarea si procesarea minereurilor. Un studiu efectuat in 1992 la minele de la Baia Mare a evidentiat concentratii extrem de ridicate de plumb in sange la mineri de 77,4ugdL, precum si la copiii care locuiau in apropierea minelor de 63,3ug/Dl. In Copsa Mica nivelul plumbemiei in sangele copiilor, depaseau in 2002 35ug/Dl in 89,7% din cazuri. In apropierea localitatii Zlatna concentratia plumbului in sol depasea de 8 ori valorile normale.
In cele ce urmeaza, ne vom opri asupra efectelor plumbului. O concentratie de plumb in sange, care depasesc 10 ug/Dl este considerata periculoasa pentru sanatatea umana. Asemenea concentratii sunt mult depasite in zonele urbane din diferite tari in curs de dezvoltare. In tabelul urmator se prezinta concentratia de plumb pe care o au in sange copii din USA in functie de rasa, nivelul venitului si statutul orasului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Plumb.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!