Poluarea Atmosferei cu SO2 și Pulberi în Suspensie la SC Sometra SA

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea reprezinta o modificare daunatoare pentru om, pentru speciile din ecosistemele naturale sau artificiale a factorilor de mediu , ca rezultat al introducerii in mediu a poluantilor, care reprezinta deseurile activitatii umane. 
Aerul nu se impurifica prin cresterea proportiei gazelor care il compun, cu exceptia dioxidului de carbon, ci prin adausuri de alte substante.
SO2 este unul dintre cei mai frecventi poluanti ai aerului in mediile urbane si industriale. Se formeaza alaturi de oxizii de azot in timpul proceselor de ardere a combustibililor fosili. Face parte din categoria substantelor cu toxicitate ridicata, concentratia de la care devine daunator pentru sanatate fiind de 50ug/m3. Reactioneaza cu oxigenul cu formarea trioxidului de sulf, care se combina repede cu vaporii de apa din atmosfera cu formare de ceata. Ca si oxizii de azot, au rol in formarea ploilor acide. Ploile acide produc: degradarea padurilor, distrugerea plantelor si a culturilor, distrugerea faunei acvatice, cresterea aciditatii apelor, acidifierea solului, contaminarea solului cu metale grele, degradarea cladirilor. 
Clasificare poluant SO2: 
- dupa provenienta: din activitati industriale;
- dupa starea fizica: poluant gazos;
- dupa actiunea specifica: poluant cu actiune iritanta.
Pulberile sunt particule solide cu diametrul mai mic de 10 micrometri capabile sa se mentina temporar in suspensie.
Poluarea atmosferei cu pulberi in suspensie are multe surse:
Surse naturale: eruptii vulcanice, eroziunea rocilor si dispersia polenului.
Surse antropice: activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie prin pulberile produse de pneurile masinilor la oprirea acestora si datorita arderilor incomplete. Efecte asupra sanatatii: toxicitatea pulberilor se datoreaza nu numai caracteristicilor fizico-chimice dar si dimensiunilor acestora. Cele cu diametru de la 5-10 (PM10) la 2,5-5 (PM2,5) prezinta un risc mai mare de a patrunde in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari. Pe de alta parte, vehiculele emit si alte gaze iritante, elemente toxice (Cd, Pb, As, etc.) si substante cancerigene (hidrocarburi aromatice policiclice, aldehide, nitrocompusi, etc.).
Natura acestor pulberi este foarte diversificata. Ele contin fie oxizi de fier, in cazul pulberilor din jurul combinatelor siderurgice, fie metale grele (plumb, cadmiu, mangan, crom), in cazul intreprinderilor de metale neferoase, sau alte noxe.
Clasificare poluant pulberi in suspensie :
- dupa provenienta : activitati industriale ;
- dupa starea fizica : poluant particulat (aerosol) ;
- dupa activitatea specifica : poluant cu actiune iritanta. 
SC Sometra, societate de metale neferoase cumparata in anul 1998 de "investitorul strategic" Mytilineos Holding, din Grecia, continua sa otraveasca aerul, apa si solul cu tone de noxe de furnal si pulberi de metale grele, semanand moartea in randul plantelor, animalelor si oamenilor care inca traiesc in aceasta zona. 
S.C. SOMETRA S.A. are sediul social in Copsa Mica str. Fabricilor nr. 1, jud. Sibiu.
Procesele tehnologice ce se desfasoara pe amplasament sunt : 
- producerea de aglomerat zinco-plumbos din concentrate miniere si deseuri cu continut 
de zinc si plumb prin procedeul de aglomerare; 
- producerea de zinc metalurgic si plumb brut din aglomerat zinco-plumbos si deseuri cu 
continut de zinc si plumb prin procedeul de topire reducatoare in Furnal ISP; 
- obtinerea plumbului electrolitic prin procedeu de electroliza a plumbului brut; 
- obtinerea aliajului Ag-Au, obtinerea bismutului, reciclare cenusi plumbo-cuproase prin 
procedeu pirometalurgic in cuptoare KTO si prin cupelare; 
- obtinerea zincului rafinat si a aliajului zinc-cadmiu prin procedeul de rafinare termica; 
- obtinerea stibiului prin procedeu hidrometalurgic (electroliza stibiului); 
- reciclarea si valorificarea deseurilor si subproduselor cu continut de zinc si plumb in 
instalatiile de topire existente; 
- depozitarea controlata de deseuri pe halda industriala; 
- activitati de gospodarire a apelor: alimentare cu apa industriala, epurarea si recircularea 
apelor uzate industriale.
Ca urmare a unei poluari istorice (de peste 60 ani) si a unei poluari prezente, zona Copsa Mica reprezinta o zona afectata de poluarea atmosferica, caracterizata de calitatea necorespunzatoare a aerului ambiental, poluarea apelor de suprafata, poluarea solului, degradarea calitativa a produselor vegetale si riscul posibil asupra starii de sanatate a animalelor si a oameni!lor din zona. De obicei, masurile de control al poluarii aerului se focalizeaza pe limitarea emisiilor, astfel incat concentratiile poluantilor in aerul ambiental sa nu depaseasca valorile sta!bilite de standarde, valori care au la baza lipsa oricaror efecte adverse asupra sanatatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Atmosferei cu SO2 si Pulberi in Suspensie la SC Sometra SA.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!