Poluarea Apelor in Maramures

Extras din referat Cum descarc?

Apa este un factor indispensabil organismului uman. Inca din cele mai vechi timpuri asezarile umane au fost de-a lungul raurilor sau pe malul marilor.Necesarul zilnic de apa al omului este aproximativ de 1.5- 2 litri consumata ca atare ,dar pentru curatenia corporala omul foloseste zilnic aproximativ 40 litri de apa.Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca optim pentru acoperirea acestor nevoi ,o cantitate de 100 litri in 24 ore.
Administratia Nationala Apele Romane are ca principal instrument de lucru Directiva Parlamentului si a Consiliului European 2000/60/EEC - DirectivaCadru in domeniul apei, care stabileste un cadru de actiune pentru tarile din Uniunea Europeana in domeniul politicii apei, fundamenteaza o noua strategie si politica in domeniul gospodaririi apelor, avand ca scop principal atingerea cel putin a "unei stari bune" a tuturor cursurilor de apa din Europa intr-un interval de timp.
Planul de Management al Bazinului Hidrografic reprezinta principalul
instrument de implementare a Directivei Cadru in domeniul apei. Prin continutul sau complex, Planul de Management devine un instrument de analiza si planificare indomeniul apelor, elaborat la nivelul intregului bazin hidrografic. Prin acesta sunt stabilite obiective tinta pe o perioada de 6 ani, pe baza analizei starii corpurilor de apa.
Resursele de apa teoretice si tehnic utilizabile
Comparativ cu situatia la nivelul tarii, resursele de apa utilizabile din bazinele hidrografice Somes - Tisa se incadreaza in categoria medie, ele cifrandu-se la cca.550 m3/loc./an, chiar daca resursele totale de apa se ridica la valoarea de 3.200 m3/loc./an.
Resursele de apa tehnic utilizabile din B.H. Somes - Tisa
Judet
Resursa de suprafata
(mil. mc) 
Resursa din subteran (mil. mc)
Utilizabila
Utilizabila
MARAMURES 
900 
200
Suprafata totala a B.H. Somes este de 15207 km2 din care 3067 km2 sunt in judetul Maramures (20,2 %).
Suprafata totala a B.H. Tisa (pana la varsarea in Dunare) este de 157220 km2, cei 3237 km2 aferenti judetului Maramures reprezentand 2,1%. Daca ne raportam la punctul Teceu (iesirea din judetul Maramures) suprafata B.H. Tisa este de 6500 km2, cei 3237 km2 reprezentand in acest caz 49,8 %.Raportat la suprafata judetului, bazinul hidrografic Tisa reprezinta 51,34%, cu o
scurgere de suprafata de 24,6 l/s/km2, iar bazinul hidrografic Somes 48,66%, cu o scurgere de suprafata de 15 l/s/km2.
Principalele surse de poluare a apelor sunt industria miniera, metalurgia neferoasa si aglomerarile urbane.Calitatea apelor in judetul Maramures este determinata de specificul economic, in care preponderente sunt activitatile de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa.In bazinul hidrografic Somes cauzele care conduc la mentinerea unor tronsoane de rau in afara categoriei de calitate, sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile cu profil de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa: E.M. Baia Sprie, E.M. Herja, E.M. Nistru, E.M. Baiut, E.M. Cavnic, S.C. Phoenix SA, S.C. Romplumb SA, U.P. Sasar.In bazinul hidrografic Tisa sursele de poluare sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile miniere si de prelucrare a minereurilor neferoase din cadrul Sucursalei Miniere Baia Borsa.
Prelevari de apa
La nivelul judetului Maramures sunt inventariate un numar de 103 de prelevari de apa (captari) mai semnificative, dupa cu urmeaza:
B.H. SOMES
o Surse de apa de suprafata
- pentru industrie - 28 captari
- pentru populatie - 6 captari
o Surse de apa subterane
- pentru industrie - 30 captari
- pentru populatie - 9 captari


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apelor in Maramures.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!