Poluarea Apelor cu Reziduuri Petroliere

Extras din referat Cum descarc?

SURSE DE POLUARE DIN INDUSTRIA PETROLULUI
Activitatile specifice de explorare, exploatare, tratare, separare, transport,
prelucrare si depozitare desfasurate in industria petrolului au un impact negativ asupra mediului inconjurator, producand poluarea aerului, apei, solului, acustica etc. Poluarea mediului genereaza cheltuieli foarte mari cu reecologizarea zonelor afectate.
Surse de poluare a apei
In ceea ce priveste sectorul de explorare si productie a titeiului, sursele posibile de poluare pot aparea pe tot fluxul procesului tehnologic de extractie din subteran a hidrocarburilor, acestea fiind: sonde de titei, gaze si cele de injectie: apa de zacamant; conducte de amestec titei brut; conducte de injectie apa de zacamant; parcuri de rezervoare si separatoare (inclusiv pentru tratare), depozite titei etc. Alte surse de poluare mai pot fi: centre de colectare titei; baterii de cazane pentru producere aburi (in special la aparatele de purjare); statii de dedurizare a apei (de unde rezulta ape uzate); sistemul de colectare a produselor petroliere (decantoare, habe, canale ale claviaturilor) etc. Sursele principale care determina poluarea zonelor maritime si implicit a plajelor sunt in special navele maritime care tranziteaza apele teritoriale ale Romaniei. 
Prin complexitatea proceselor de prelucrare, printr-o activitate in flux continuu si, mai ales, prin capacitatile mari ale instalatiilor, rafinariile utilizeaza cantitati foarte mari de apa, fapt care conduce la un volum mare de ape uzate. In majoritatea proceselor, efluentii rezultati au un grad mare de poluare ca urmare a contaminarii apei cu gaze, lichide sau solide. Apele reziduale evacuate dintr-o rafinarie sunt rezultatul insumarii apelor uzate provenite din multitudinea de procese de prelucrare primara la care este supus petrolul brut, cat si fractiunile supuse unor procese de prelucrare secundara in scopul unei valorificari superioare. Poluarea apei folosite in rafinarii depinde de calitatea titeiului si de modul de prelucrare a acestuia in vederea obtinerii unor produse cu anumite  caracteristici. Din cantitatile mari de apa folosite in rafinarii (de la 3/1 pana la 70/1 fata de titei), 5-20% sunt ape reziduale poluate care trebuie epurate inainte de a fi deversate in emisari.. Apele reziduale din rafinarii si din uzine petrochimice contin practic toata gama de produsi reziduali organici si anorganici, specifici pentru unitatile de productie.
Dupa sursele de provenienta, apele contaminate din rafinarii pot fi clasificate astfel: ape tehnologice, ape de racire, ape meteorice si ape menajere.
Apele tehnologice sau de proces sunt impurificate cu produse petroliere sau
compusi proveniti din reactiile ce au loc in instalatiile de prelucrare. Din procesele tehnologice rezulta ape uzate in urma utilizarii apei fie ca agent de racire, fie ca agent de spalare.
Apele tehnologice provin din operatiile de prelucrare si cuprind.:


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apelor cu Reziduuri Petroliere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Mady Rosca, Studiu pentru identificarea surselor de poluare si nominalizarea poluantilor din prelucrarea titeiului,1992.
- Gheorghe Neag, Depoluarea solurilor si apelor, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 1997.
- F. Meinck, H. Stoff, H. Kohlschutter, Les eaux residuaires industrielles, Ed. Masson et Cie, Paris, 1970


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!