Poluare

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE .. 2
II. SCHIMBARILE CLIMATICE GLOBALE
1. EFECTUL DE SERA . 2
a. Consecintele incalzirii globale ..3
b. Cauzele incalzirii globale ..3
c. De ce emite omenirea de mai bine de 100 de ani 
mai multe gaze de sera decat inainte !? .. 4
d. Care sunt gazele care duc la crearea efectului de sera ? ... 5
e. Golfstrom-ul si implicatiile lui climatice 7
2. DEGRADAREA PATURII DE OZON 8
III. BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE :
In filmul "The Day After Tomorrow", producatorul si regizorul Roland Emmerich ne spune povestea unui cercetator climatic, care - la fel ca tot restul lumii - este surprins de instalarea abrupta a modificarilor climei. Apar furtuni gigantice, orasul Los Angeles este nimicit de tornade, New York-ul dispare sub un val urias, o noua era glaciara se intinde peste intreaga emisfera nordica a Pamantului. In film, sincoparea Golfstrom-ului cauzeaza aparitia brusca a erei glaciare in Europa si in SUA.
Ca orice productie hollywoodiana, acest film prezinta evenimentele intr-un mod, fireste, exagerat si -  din motive de dramatism -  extrem de rapid. Totusi, filmul contine un sambure de adevar. Pentru ca, intr-adevar, ne indreptam spre o catastrofa climatica. Aceasta nu va avea loc -  in opinia majoritatii oamenilor de stiinta -  in urmatoarele decenii si nici nu se va produce intr-un mod atat de dramatic. Cercetatorii cred ca mai putem inca opri procesul de incalzire globala, preintampinand astfel producerea de catastrofe.
II. SCHIMBARILE CLIMATICE GLOBALE:
1. EFECTUL DE SERA
In cursul istoriei Pamantului, clima s-a schimbat de multe ori, uneori chiar in mod dramatic. Erele mai calde au inlocuit si au fost inlocuite mereu de ere glaciare. Totusi, clima din ultimii aprox. 10.000 de ani a fost deosebit de stabila. In aceasta perioada s-a dezvoltat si civilizatia umana. In ultimii cca. 100 de ani -  de la inceputul industrializarii -  temperatura medie la nivel global a crescut cu cca. 0,6 ?C, mai repede decat oricand in ultimii 1000 de ani. Schema de mai sus, oferita de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) ilustreaza aceasta tendinta. 
Motivul principal al schimbarilor climatice, de care astazi nu se mai indoieste nimeni, este incalzirea globala, cresterea temperaturii la nivelul suprafetei terestre. Celelalte modificari constatate in sistemul climatic global descind direct de aici: ghetarii si banchizele polare se topesc, nivelul marilor creste, circuitul apei in natura se amplifica, precipitatiile devin extreme, iar asa numitele catastrofe naturale se indesesc.
Extrase dintr-un raport al IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change. Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice) din 2001
Anii nouazeci au fost cel mai cald deceniu, iar 1998 a fost cel mai torid an al secolului trecut.
Noi analize ale inelelor din trunchiurile copacilor, ale ghetii si coralilor, precum si izvoarele istorice au aratat ca temperatura din ultimul secol a fost probabil cea mai crescuta din ultimii 1000 de ani.
Nivelul marilor a crescut in ultimul secol cu cca. 10-20 cm.
Stratul de zapada de pe latitudinile medii si inalte din nord a scazut, de la finele anilor saizeci, cu cca. 10%, totodata s-au topit din ce in ce mai multi ghetari.
a. Consecintele incalzirii globale:
ghetarii si gheata polara se topesc
incalzirea oceanelor si cresterea nivelului marilor (pierderi de pamant, insulele mai mici sunt amenintate)
amplificarea circuitului apelor la nivel global: la tropice se evapora din ce in ce mai multa apa, care se transforma mai apoi in ploaie in emisfera nordica; modele de precipitatii modificate
continutul salin al Atlanticului de Nord scade; Golfstrom-ul si, astfel, transportul de caldura spre Europa scade in intensitate si se poate chiar intrerupte; nu sunt excluse schimbari climatice abrupte
indesirea evenimentelor meteorologice extreme: tornade, ploi torentiale, inundatii, seceta
intinderea deserturilor (pierderi teritoriale, refugiati ecologici)
modificarea vegetatiei: suprafete uriase de padure ar putea disparea. Astfel s-ar elibera in atmosfera cantitati uriase de dioxid de carbon, care ar accelera inca si mai mult efectul de sera (vezi mai jos), conducand la o si mai rapida incalzire globala ("efect de sera galopant")
posibile distrugeri masive ale stratului de ozon: se banuieste ca incalzirea Pamantului va duce la o racire a stratosferei (parte a atmosferei, la o inaltime de 15- 25 km), care va accelera procesul de distrugere al stratului de ozon


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ion SCURTU -  Ecologie si protectia mediului inconjurator, Ed. Independenta economica 2005, pag. 135-140
- ** - http://www2.inmh.ro/index.php?id=191
- ** - http://www.hotnews.ro/articol_11653-Clima-globala-din-ce-in-ce-mai-calda.htm
- ** - http://www.cceg.ro/domenii/Poluare%20atmosferica.htm
- ** - http://www.inmh.ro/index.php?id=156
- ** - http://www.sanatate.lx.ro/aer/poluarea/efectul-de-sera.htm
- ** - http://www.sanatatea.com/presa.php?topic=presa&page=p0113
- ** - http://enrin.grida.no/htmls/romania/soe2000/rom/cap1/pol_i6.htm
- ** - http://www.jurnalul.ro/articol.php?id=3624
- ** - http://wwwcom.ase.ro/curs-geogr/cap13.htm#Curentii%20marini


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!