Poluanți din industria chimică

Extras din referat Cum descarc?

Parametrii hematologici (WBC, RBC, Hgb, si Htc) si genotoxici (MNT), activitatile enzimatice hepatice (GST, gpx si GR) si evaluarea histopatologica a ficatului, rinichilor si gonadelor au fost evaluate ca biomarkeri generali de poluare cu metale la specia de scorpie Crocidura russula care traieste in apropierea unei foste mine de pirita. S-a observat ca exemplarele expuse la metale au prezentat o serie de modificari in comparatie cu animalele de referinta: activitatea GST scazuta, micronuclee crescuta si modificari hepatice. Pe baza tuturor parametrilor studiati cel mai important factor care a putut sa explice partial variatia observata a fost varsta exemplarelor. Corelatii semnificative s-au observat, de asemenea, intre concentratiile de metale grele evaluate si biomarkeri, demostrand astfel influenta acestor metale in degradarile metabolice. 
Fierul de la minele de pirita abandonate poate produce in organismul scorpiilor diverse modificari ale parametrilor hematologici, hepatici si de genotoxicitate. 
1. Introducere
Minele abandonate sunt o problema de mediu destul de grava in intreaga lume. Acestea prezinta o adevarata amenintare asupra sanatatii umane si a ecosistemelor din vecinatate putand provoca un impact grav asupra mediului afectandu-l pe termen lung. Un exemplu este fosta mina de pirita Aljustrel din Portugalia. Aici se petrec deversari mari de lichid acid si metal fenomen cunoscut sub denumirea de drenare a minei de acid. In lanturile trofice nivelul toxicitatii creste foarte usor din cauza biodisponibilitatii mari de metal, cele mai afectate fiind animalele situate in lanturile trofice superioare cum ar fi Crocidura russula. S-au facut diverse studii in care s-au aratat efectele toxice asupra solului, plantelor si animalelor, precum si efectele fiziologice asupra animalelor, dar datele sunt insuficiente mai ales asupra efectului de contaminare la mamiferele insectivore mici. Evaluarea efectelor fiziologice la expunerea indelungata la metale cu ajutorul biomarkerilor de toxicitate subletali este necesara pentru a determina impactul poluarii in conditii reale. Aceste efecte apar cand in tesuturi sunt prezente concentratii substantiale ale metalelor, cele mai importante fiind cel genotoxic, de bioacumulare a metalelor determinand efecte enzimatice, hematologice si histologice. Utilizarea biomarkerilor cu date de bioacumulare prevede o masura adecvata de monitorizare a starii de sanatate si de raspuns a populatiilor mici de mamifere terestre contaminate cu poluanti. Analiza de control al mediului ar trebui sa fie multidirectionata, unul din criteriile cele mai importante fiind studiul asupra animalelor terestre din zonele afectate. Mamiferele mici sunt ideale pentru monitorizarea polarii mediului, precum si pentru evaluarea riscului poluarii asupra populatiile care traiesc in apropierea zonelor miniere metalifere abandonate. 
In acest studiu se vor cuantifica parametrii hematologici si genotoxici, activitatile enzimatice si modificarile histopatologice pentru scorpiile care traiesc in apropierea acestor mine abandonate. Pentru aceasta s-au luat in vedere varsta si sexul animalelor, si de asemenea, pentru a explica variatiile parametrilor s-au luat in considerare si corelatiile intre bioacumularea de metal si biomarkeri. Aceste date vor fi suportul pentru o discutie asupra acestui tip de poluare a mediului si utilizarea mamiferelor insectivore ca bioindicatori.
2. Materiale si metode 
o Studiu de caz
Studiul s-a realizat in apropierea fostei mine de pirita Aljustrel situata in provincia Baixo Alentejo din sudul Portugaliei. Din aceasta mina s-au extras in decurs de 130 de ani de functionare aproape 50 milioane tone de metal, in prezent fiind abandonata de peste un deceniu. In scopuri comparative s-a luat ca punct de referinta o regiune situata la 69 km nord-est de mina Aljustrel avand acelasi tip de relief, clima, vegetatie. Ambele zone prezinta o clima caracterizata de veri calde si ierni blande, iar ca vegetatie predomina speciile de arbusti si de erbacee.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluanti din Industria Chimica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!