Politici Ecologice - Schimbarile Climatice

Extras din referat Cum descarc?

Schimbarile climatice sunt cauzate in mod direct sau indirect de activitatile umane care determina schimbarea compozitiei atmosferei globale si care se adauga la variabilitatea naturala a climei observate pe o perioada de timp comparabila. Majoritatea comunitatii stiintifice a lumii este de acord ca pot fi deja observate schimbari climatice determinate de activitatile antropice ce produc emisii de GES (GHG in engl.) Gazele cu efect de sera prevazute de Protocolul de la Kyoto sunt: CO2, CH4, N2O, HFC-uri, PFC-uri si SF6.
Efectele sunt vizibile, mai ales prin cresterea temperaturii medii globale cu 0,6 +- 0,2 oC de la momentul cand a inceput sa fie monitorizata (anul 1860). Alti indicatori care evidentiaza schimbarile climatice sunt topirea accelerata a ghetarilor in timpul verii si o crestere cu 10-20 cm a nivelului marii in secolul al XX-lea.
Politica in Uniunea Europeana si in Romania
In ultimii 100 de ani temperatura Europei a crescut mai repede decat media globala (0,95 grade C in Europa fata de 0,7oC la nivel global); 8 din 9 ghetari isi scad semnificativ volumul, sunt din ce in ce mai dese evenimente climatice extreme - secete, valuri de caldura si inundatii. Pentru a mentine temperatura globala sub nivelul la care s-ar putea declansa modificari climatice majore se impune o radicala scadere a emisiilor gazelor cu efect de sera.
Unele surse estimeaza ca daunele provocate de evenimentele extreme s-au ridicat la mai mult de 20 miliarde de euro. In martie 2005, Consiliul European si-a reconfirmat hotararea de a impiedica temperatura globala sa depaseasca mai mult de 2 grade C fata de nivelul pre-industrial si ca, prin urmare, niveluri mai mici de 550 ppm de CO2 ar contribui la eforturile generale de limitare si reducere a incalzirii globale. Statele Membre si-au propus ca tinta reducerea GES, prin protocolul de la Kyoto, in perioada 2008 - 2012, pana la 8 % fata de nivelul din 1990, iar unele State Membre mai dezvoltate vor identifica cai de reducere intre 15 si 30 % pana in anul 2020, fata de starea initiala mentionata in Protocolul de la Kyoto.
Romania este prima tara inclusa in Anexa I ( tarile dezvoltate si tarile cu economie in tranzitie) a Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (UNFCCC), care a ratificat Protocolul de la Kyoto la UNFCCC, angajandu-se sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera (GES) cu 8%, in prima perioada de angajament (2008-2012), fata de anul de baza (1989).
Emisiile totale de gaze cu efect de sera (GES) ale Romaniei (fara luarea in considerare a absorbantilor), calculate in CO2 echivalent, au scazut cu 48% in perioada 1989-2002, iar emisiile nete de GES (luand in considerare absorbtia de CO2) au scazut cu aproximativ 52% in aceeasi perioada, in conformitate cu ultimul Inventar National al emisiilor de GES si pulberilor pentru anul 2002, datorita, in principal, scaderii productiei industriale, adica diminuarii cantitatii de combustibili fosili arsi in sectorul energetic si mai putin politicilor si masurilor de reducere.
Emisiile de SO2 au fost in continua scadere in perioada 1990-2002, de la emisii de cca. 1.311 mii tone in 1990 la cca. 780,8 mii tone in 2002, pentru ca, incepand cu anul 2003 sa inregistreze o crestere fata de anii precedenti. Principalele surse de impurificare cu SO2 sunt arderile din activitatea de producere a energiei si industriile de transformare (cu o contributie de cca. 75,73% in anul 2003). Scaderea emisiilor de SO2 s-a datorat atat inchiderii sau functionarii la capacitate redusa a unor unitati industriale, cat si scaderii continutului de sulf din combustibilii utilizati in activitatile de producere a energiei termice si electrice. Scaderea emisiilor de SO2 va continua si prin introducerea, de la 1 ianuarie 2007, a obligativitatii pentru Agentii economici ce utilizeaza combustibili lichizi de a utiliza in exclusivitate pacura cu continut de sulf sub 1%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Ecologice - Schimbarile Climatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!