Politici de Mediu Aplicate Deseurilor din Demolari

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere 
Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor este elaborata de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, in conformitate cu responsabilitatile ce ii revin ca urmare a transpunerii legislatiei europene in domeniul gestionarii deseurilor si conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/2001.
Elaborarea Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor are ca scop crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, eficient din punct de vedere ecologic si economic.
Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor se aproba prin Hotarare de Guvern si se revizuieste periodic. Prevederile SNGD se aplica pentru toate tipurile de deseuri definite conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/2001.
In societatile industrializate impactul produs de exploatarea agregatelor din balastiere si cariere este foarte important. Volumul mare de constructii civile, industriale, hidrotehnice, poduri, cai de comunicatii etc. a condus la exploatarea intensiva si extensiva a depozitelor aluvionare din albiile raurilor, ajungandu-se chiar la schimbarea reliefului, prin exploatarea diverselor roci care intra in alcatuirea unor masive muntoase. 
Pe de alta parte, se poate vorbi de o criza in ceea ce priveste depozitarea deseurilor solide. Trebuie remarcat ca deseurile provenite din constructii si demolari sunt egale, ca greutate, cu intreaga cantitate de deseuri menajere, comerciale si industriale. In majoritatea tarilor, acestea sunt depozitate in depozitele de deseuri menajere. Din cauza restrictiilor si reglementarilor legislative privind protectia mediului impuse la nivel comunitar, aceasta posibilitate devine din ce in ce mai redusa. 
In aceste conditii se pune urmatoarea intrebare: cum pot fi solutionate cele doua aspecte, avandu-se in vedere ca deseurile solide provenite din demolari si constructii reprezinta mai mult de 25% din totalitatea deseurilor solide dintr-o tara? O modalitate eficienta este aceea a reciclarii acestor materiale in vederea reutilizarii lor. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva aspecte privind colectarea, tratarea si valorificarea materialelor de constructii provenite din demolari si /sau dezafectari.
Definitii 
In conformitate cu OUG 195/2005 prin deseu intelegem "Orice substanta, preparat sau orice obiect din categoriile stabilite de legislatia specifica privind regimul deseurilor, pe care detinatorul il arunca, are intentia sau are obligatia de a-l arunca". 
Conform Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor (SNGD), tipurile de deseuri generate pe teritoriul tarii sunt clasificate dupa cum urmeaza:
- deseuri municipale si asimilabile: totalitatea deseurilor generate, in mediul urban si in mediul rural, din gospodarii, institutii, unitati comerciale si prestatoare de servicii (deseuri menajere), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, deseuri din constructii si demolari, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti; 
- deseuri de productie: totalitatea deseurilor generate din activitatile industriale; pot fi deseuri de productie nepericuloase si deseuri de productie periculoase; 
- deseuri generate din activitati medicale: sunt deseuri generate in spitale, policlinici, cabinete medicale si se impart in doua categorii: deseuri medicale periculoase care sunt cele infectioase, intepatoare-taietoare, organe anatomo-patologice, deseuri provenite de la sectiile de boli infectioase etc. si alte deseuri exclusiv cele mentionate mai sus, care intra in categoria deseuri asimilabile. 
Deseul reciclabil, in general, este un "deseu care poate constitui materie prima intr-un proces de productie pentru obtinerea produsului initial sau pentru alte scopuri". Prin urmare, principala tinta pe care o urmarim cand ne referim la un deseu reciclabil este aceea de a conferi deseului, prin diverse tratamente, calitatea de materie prima. Conform SNGD reutilizarea/reciclarea deseurilor este o prioritate in abordarea gestiunii deseurilor.
Termenul de "deseuri din constructii si demolari" face referinta la deseurile rezultate din activitati precum constructia cladirilor si infrastructurii civile, demolarea totala sau partiala a cladirilor si infrastructurii civile, modernizarea si intretinerea strazilor.
II. Statistica privind tipurile si cantitatile de deseuri provenite din demolari
II.1 Tipuri de deseuri 
Deseurile de materiale de constructii pot fi clasificate dupa cum urmeaza: 
o Deseuri generate de demolari 
o Deseuri generate de realizarea unor noi constructii 
o Deseuri generate de renovarea unor constructii 
o Deseuri generate din activitatile de reparare a drumurilor 
o Deseuri generate din activitatile de reparare a podurilor 
o Deseuri generate de dezastre naturale


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de Mediu Aplicate Deseurilor din Demolari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!