Politica de Mediu in Romania

Extras din referat Cum descarc?

POLITICA DE MEDIU IN ROMANIA
Adoptarea politicilor de mediu in Romania implica reglementarea in perspectiva a tuturor activitatilor privind mediul, imbunatatirea calitatii vietii, in conditiile implementarii aquis-ului comunitar si a reglementarilor internationale. 
Astfel este necesara adoptarea unor masuri cu caracter juridic, adecvate pentru reorganizarea cercetarii stiintifice si tehnologice, a invatamantului, a pregatirii profesionale si in general, a educatiei ecologice. 
Integrarea politicilor de mediu in politicile sectoriale (agricultura, transport, industrie, sanatate etc.), preocuparile pentru promovarea instrumentelor economice in administrarea mediului, dar si relatia mediu - privatizare, constituie prioritati in constructia societatii avand drept scop imbunatatirea calitatii mediului si tranzitia spre o dezvoltare durabila. 
Intreaga dezvoltare a Romaniei din ultimul deceniu este caracterizata si influentata de procesul, inceput dupa 1989, tranzitiei de la vechiul sistem la altul nou, de la economia de comanda, supercentralizata la economia de piata, de la statul comunist la statul democratic de drept, de la structurile bazate pe proprietatea colectivista la cele intemeiate pe proprietatea privata. 
Trebuie sa subliniem ca intre politicile de mediu, sociale si economice exista interferari, primele fiind o parte esentiala a celorlalte.
Cheltuieli efectuate pentru protectia mediului in Romania 
Transpunerea si implementarea acquis-ului comunitar din domeniul protectiei mediului se realizeaza greoi, atat din cauza caracterului intersectorial, a implicatiilor asupra industriei romanesti, cat si a alinierii la standardele de calitate europene ce presupun costuri ridicate si modificari structurale la nivelul intregii economii. 
O evaluare generala a costurilor necesare armonizarii legislatiei comunitare (aspecte legislative, crearea sau dezvoltarea unor structuri institutionale specifice pentru implementarea, monitorizarea si controlul noii legislatii) a estimat un necesar de zeci de miliarde euro, aproximativ 40 mld. Euro. 
Sumele necesare finantarii in vederea implementarii legislatiei de mediu in Romania armonizata cu cea a Uniunii Europene pe actiuni sunt prezentate in tabelul 1.
Nr. crt. 
Sectorul 
Necesitati de
finantare
Managementul deseurilor 6.300.000
4 Calitatea apei 18.000.000
5 Protectia naturii 4.700
6 Controlul poluarii industriale si managementul riscului 8.000.000
7 Substante chimice si organisme modificate genetic 91.000
8 Zgomot 228
9 Protectie civila 125.000
10 Securitate nucleara si radioprotectie 3.107
Total 34.294.035
Tabelul 1. Sume necesare implementarii legislatiei de mediu
Caracteristici ale politicii de mediu 
Politica de mediu in domeniul atmosferei 
Cu privire la aspectele de mediu privind atmosfera, precizam ca, incepand cu anul 1989, emisiile in aer din Romania au scazut considerabil. Astfel, emisiile poluantilor majori obisnuiti ai aerului (SOx, NOx, NH3, PM, VOC) din surse stationare au scazut cu circa 40% si cele din surse mobile cu circa 20%, iar emisiile de SO surse stationare au scazut cu 32%, NOx cu 51%, CO cu 23%. 
Motivul ce a stat la baza acestei tendinte este recesiunea care a urmat schimbarilor politice din 1989 si care s-a soldat cu scaderea productiei industriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Mediu in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!