Politica de mediu in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
1.Politica de mediu reprezinta totalitatea obiectivelor si prioritatilor de mediu, a metodelor de reglementare si a instrumentelor de implementare a acestora, concepute pentru asigurarea utilizarii durabile a resurselor naturale si prevenirea degradarii calitatii mediului. Uniunea Europeana aplica unele dintre cele mai avansate standarde de protectie a mediului din lume, elaborate de-a lungul anilor. Politica europeana de mediu incurajeaza intreprinderile sa ,,ecologizeze" economia si sa contribuie la protejarea patrimoniului natural european, a sanatatii si bunastarii cetatenilor UE.
Astazi, economia tarii este cunoscuta pentru productia de cereale si ulei, precum si turismul de-a lungul coastei Marii Negre. Cu toate acestea, sub stapanirea comunista, petrolul si produsele agricole romanesti au iesit din tara, in timp ce importurile erau limitate, energia electrica a fost redusa cu usurinta, iar rafturile magazinelor au fost stocate putin.
O revolutie in 1988 a dus la inlaturarea si eventuala executie a presedintelui Nicolae Ceausescu. Economia Romaniei s-a luptat in anii de dupa comunism, in mare parte din cauza unei datorii externe mari
2.Probleme de mediu ale Romaniei
Poluarea aerului si a apei cauzate de industrie sunt probleme de mediu semnificative in Romania. Instalatiile de fabricatie, instalatiile chimice si centralele electrice din tara se bazeaza foarte mult pe arderea combustibililor fosili, ceea ce duce la un nivel ridicat de gaze cu efect de sera si dioxid de sulf care produce ploi acide. Pe langa faptul ca provoaca probleme de calitate a aerului, scurgerea industriala se termina adesea in sistemul Dunarii, ceea ce face ca apa sa fie acolo nesigura pentru baut si dauneaza ecosistemelor fluviale.
In anii 1980, mari zone de mlastina care se invecineaza pe Dunare au fost drenate si modificate in terenurile de cultura. Astazi, aproximativ 50 la suta dintre romani subzista pe agricultura, iar practicile agricole inadecvate au dus la deteriorarea si eroziunea grava a solului.
Potrivit Naturvernforbundet, Societatea Norvegiana pentru Conservarea Naturii, Romania se ocupa in prezent de impactul local al schimbarilor climatice sub forma de inundatii mai comune, desertare si tornade mai puternice.
Politici de mediu ale Romaniei
De la aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007, Romania a luat o pozitie mai agresiva in ceea ce priveste legislatia privind protectia mediului.
Rezolutia 152/2005 a Guvernului se concentreaza pe descurajarea si controlul poluarii prin stabilirea masurilor necesare pentru prevenirea sau scaderea poluarii aerului, apei si solului cauzate de activitati cu un efect considerabil asupra mediului, inclusiv gestionarea deseurilor.
Pentru ca o entitate sa desfasoare activitati cu impact asupra mediului, precum constructia unei statii de gestionare a deseurilor, trebuie obtinuta autorizatia de la guvern. Aceasta autorizatie implica respectarea limitelor de emisie pentru poluarea aerului, luarea de masuri pentru atenuarea gestionarii deseurilor si urmarirea eficientei acestor masuri.
Pentru a limita poluarea solului, organizatiile romanesti care desfasoara activitati agricole, miniere sau alte activitati trebuie sa ia masuri pentru a preveni deteriorarea mediului geologic si pentru a mentine terenuri care sunt indirect supuse operatiunii, precum rutele de transport maritim. In plus, persoanele fizice sau entitatile sunt responsabile pentru acoperirea costurilor pentru orice daune aduse mediului, remedierea daunelor asociate si remedierea starii initiale.
Romania, prima tara care a ratificat Protocolul de la Kyoto, a adoptat, de asemenea, o abordare agresiva pentru combaterea schimbarilor climatice globale. Criticii subliniaza ca tara nu a jucat un rol excesiv de activ in construirea programelor globale de protectie a mediului.
3.Tehnologie curata in Romania
Pana in prezent, cresterea tehnologiei curate in Romania s-a intamplat in mod adecvat.
In 2013, tara a instalat mai mult de 1 gigawatt de capacitate solara, plasandu-le la acelasi nivel cu jucatori mondiali, precum Regatul Unit si Italia. Cu toate acestea, guvernul roman a redus puternic stimulentele solare si, ulterior, industria a convulsionat.
In 2015, ministrul energiei al Romaniei a declarat pentru Bloomberg Business, guvernul a fost in discutii atat cu companii de energie regenerabila, cat si cu autoritatile de reglementare cu privire la o solutie pentru a face investitiile in energie regenerabila ,,din nou rentabile".
Inovatia tehnologica curata, impreuna cu inovatia tehnologica, in general, s-au prabusit in mare masura in Romania. In timp ce tara are o retea robusta de universitati si scoli tehnice, studentii romani bine pregatiti nu fac saltul catre inovatori de impact.
4.Romania: probleme de mediu, politici 
Observatorii indica lipsa capitalului de investitii private al judetului, structura de reglementare incerta si riscul cultural de a risca, deoarece principalele motive pentru care inovatia tehnologica nu a fost declansata in Romania.
Guvernul roman a identificat zone prioritare pentru promovarea afacerilor tehnologice in orasele sale majore si in jurul sau. Cu toate acestea, cei mai talentati oameni par sa plece in strainatate pentru oportunitati mai bune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de mediu in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Nitu, I. Integration of Romania in European Union, edited by Lumina Lex, Bucharest, 2005 
2. Prisecaru, P. Common Policies of European Union, Economical Publishing House, Bucuresti, 2004 
3. Rosu Hamzescu, I. European Economy, Universitaria Publishing House, Craiova, 2006
4. https://www.cfrcalatori.ro/mediu/
5. https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=562


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!