Personalizarea poluării din Baia Mare

Extras din referat Cum descarc?

In partea introductiva as dori prima data sa explic cele 2 cuvinte care alcatuiesc titlul referatului meu, personalizarea poluarii, Baia Mare.
PERSONALIZA vb. v. individualiza, particulariza, personifica.
POLUA, poluez, vb. I. Tranz. A face ca aerul, apa, mediul de viata sa devina nocive din cauza materiilor chimice reziduale, a deseurilor industriale, a gazelor de esapament etc.; a vicia; a infecta. ? Refl. (Despre aer, ape, mediul de viata) A deveni nociv, a se vicia. [Pr.: -lu-a] - Din fr. polluer.
Acestea sunt definitile oferite de DEX.
Baia Mare este orasul in care toti traim si pe care toti il cunoastem, si de aceea am sa sar peste prezentarea lui, dar am sa ma focalizez asupra poluarii din el.
Mediul inconjurator este format din cele 3 componente: apa, aer si sol. In orasul in care locuim, din nefericire, toate aceste 3 componente sunt poluate.
Apa
Printre marile bogatii ale planetei noastre, componenta esentiala a mediului, apa, reprezinta una din substantele fundamentale care a stat la originea aparitiei vietii pe Pamant. Apa este atat de scumpa incat poate costa chiar viata. Apa se numara printre factorii cei mai importanti care regleaza clima si are o mare capacitate de acumulare a energiei termice pe care o cedeaza incet.
Sursele de poluare ale apei sunt multiple:
o Ape uzate menajere
o Ape uzate din zootehnie
o Ape uzate industriale 
O sursa reala si deosebit de primejdioasa pentru apa, ca si pentru sol sau aer o reprezinta cianura folosita de S.C Aurul S.A. pentru tratarea sterilului, metoda interzisa de altfel de Uniunea Europeana. Cianura afecteaza grav lanturile trofice.
Cel mai mare si mai bun exemplu in majora poluare a apelor Baii Mari este raul Sasar care este incadrat in categoria de "pustiire biologica" fiind considerat practic un rau mort cu biocenoza compromisa, din care mai supravietuiesc doar niste bacterii. In acest fel Baia Mare figureaza in topul celor mai poluate centre din tara.
Tot aici sa nu uitam de incidentul din 30 ianuarie 2000, cand digul iazului de decantare de la mina Aurul (detinuta de compania australiana Esmeralda) s-a rupt si aproximativ 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele au ajuns in Sasar, apoi in Tisa si in Dunare. Bazinul Tisei era considerat ca fiind unul dintre cele mai curate din Europa, adapostind cel putin 20 de specii protejate de peste. In urma accidentului, mii de tone de peste au murit in Romania si Ungaria, alte pasari si mamifere au murit mancand peste otravit, iar terenurile si fantanile localnicilor din apropierea iazului au fost otravite. 
Acest accident mai este cunoscut ca ,,al doilea Cernobil" din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului.
Aer
Atmosfera, cuvant compus de origine greaca (athmos = aer si spherein = sfera, invelis), desemnand invelisul de aer al Pamantului (a se vedea planeta Pamant). Atmosfera planetei noastre este practic 100 % gazoasa, continand insa si urme de substante solide, prezente in stare fin divizata.
Atmosfera de astazi a Pamantului contine azot (sau nitrogen) bimolecular (N2)in proportie de aproape 4/5 (78,2 %), oxigen bimolecular (O2) (20,5 %), argon, Ar, (0,92 %), bioxid de carbon, CO2, (0,03 %), ozon, oxigen trimolecular (O3) si alte gaze, praf, fum, alte particule in suspensie, etc.
Compozitia atmosferei s-a schimbat de-a lungul celor aproximativ 2,5 - 2,8 miliarde de ani de cand exista, de la o atmosfera primitiva (a se vedea atmosfera primitiva a Pamantului) la cea actuala, trecand prin mai multe faze intermediare, in decursul carora atmosfera si-a schimbat nu numai compozitia chimica, dar si alte caracteristici precum ar fi densitate, grosime, transparenta, si altele. Atmosfera este numita in vorbirea curenta aer.
In Baia Mare elementele care polueaza aerul cel mai mult sunt plumbul si oxizii de sulf cu frecventa cea mai mare in zona orasului, avand un efect cancerigen. Cel mai sensibil si vulnerabil segment al populatiei fata de poluare in general si fata de poluarea cu plumb in special, il reprezinta copiii, urmati indeaproape de varstnici. 
Poluarea de fond a orasului Baia Mare este asigurata de catre cele doua unitati bine cunoscute: S.C. Romplumb si S.C. Pheonix la care se adauga si alte surse printre care: centrale termice, industria locala, autovehicole si multe altele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalizarea Poluarii din Baia Mare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!