Personalizarea poluării din Baia Mare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1865
Mărime: 12.63KB (arhivat)
Publicat de: George Tănasă
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cotetiu Radu
Un referat care arata efectele poluarii in orasul in care traiesc.

Extras din referat

În partea introductivă aş dori prima dată să explic cele 2 cuvinte care alcătuiesc titlul referatului meu, personalizarea poluării, Baia Mare.

PERSONALIZÁ vb. v. individualiza, particulariza, personifica.

POLUÁ, poluez, vb. I. Tranz. A face ca aerul, apa, mediul de viață să devină nocive din cauza materiilor chimice reziduale, a deșeurilor industriale, a gazelor de eșapament etc.; a vicia; a infecta. ♦ Refl. (Despre aer, ape, mediul de viață) A deveni nociv, a se vicia. [Pr.: -lu-a] – Din fr. polluer.

Acestea sunt definiţile oferite de DEX.

Baia Mare este oraşul în care toţi trăim şi pe care toţi îl cunoaştem, şi de aceea am să sar peste prezentarea lui, dar am să mă focalizez asupra poluării din el.

Mediul înconjurător este format din cele 3 componente: apă, aer şi sol. În oraşul în care locuim, din nefericire, toate aceste 3 componente sunt poluate.

Apa

Printre marile bogăţii ale planetei noastre, componenta esenţiala a mediului, apa, reprezintă una din substanţele fundamentale care a stat la originea apariţiei vieţii pe Pământ. Apa este atât de scumpă încât poate costa chiar viaţa. Apa se numară printre factorii cei mai importanţi care reglează clima şi are o mare capacitate de acumulare a energiei termice pe care o cedează încet.

Sursele de poluare ale apei sunt multiple:

• Ape uzate menajere

• Ape uzate din zootehnie

• Ape uzate industriale

O sursă reală şi deosebit de primejdioasă pentru apă, ca şi pentru sol sau aer o reprezintă cianura folosita de S.C Aurul S.A. pentru tratarea sterilului, metodă interzisă de altfel de Uniunea Europeană. Cianura afecteaza grav lanţurile trofice.

Cel mai mare şi mai bun exemplu în majora poluare a apelor Băii Mari este râul Săsăr care este încadrat în categoria de "pustiire biologică" fiind considerat practic un râu mort cu biocenoza compromisa, din care mai supravieţuiesc doar nişte bacterii. În acest fel Baia Mare figurează în topul celor mai poluate centre din ţară.

Tot aici să nu uităm de incidentul din 30 ianuarie 2000, când digul iazului de decantare de la mina Aurul (deţinută de compania australiană Esmeralda) s-a rupt şi aproximativ 100.000 de metri cubi de apă cu cianură şi metale grele au ajuns în Săsar, apoi în Tisa şi în Dunăre. Bazinul Tisei era considerat ca fiind unul dintre cele mai curate din Europa, adăpostind cel puţin 20 de specii protejate de peşte. În urma accidentului, mii de tone de peşte au murit în România şi Ungaria, alte păsări si mamifere au murit mâncând peşte otrăvit, iar terenurile şi fântânile localnicilor din apropierea iazului au fost otrăvite.

Acest accident mai este cunoscut ca „al doilea Cernobîl” din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului.

Aer

Atmosferă, cuvânt compus de origine greacă (athmos = aer şi spherein = sferă, înveliş), desemnând învelişul de aer al Pământului (a se vedea planeta Pământ). Atmosfera planetei noastre este practic 100 % gazoasă, conţinând însă şi urme de substanţe solide, prezente în stare fin divizată.

Atmosfera de astăzi a Pământului conţine azot (sau nitrogen) bimolecular (N2)în proporţie de aproape 4/5 (78,2 %), oxigen bimolecular (O2) (20,5 %), argon, Ar, (0,92 %), bioxid de carbon, CO2, (0,03 %), ozon, oxigen trimolecular (O3) şi alte gaze, praf, fum, alte particule în suspensie, etc.

Compoziţia atmosferei s-a schimbat de-a lungul celor aproximativ 2,5 - 2,8 miliarde de ani de când există, de la o atmosferă primitivă (a se vedea atmosfera primitivă a Pământului) la cea actuală, trecând prin mai multe faze intermediare, în decursul cărora atmosfera şi-a schimbat nu numai compoziţia chimică, dar şi alte caracteristici precum ar fi densitate, grosime, transparenţă, şi altele. Atmosfera este numită în vorbirea curentă aer.

În Baia Mare elementele care poluează aerul cel mai mult sunt plumbul şi oxizii de sulf cu frecvenţa cea mai mare in zona oraşului, având un efect cancerigen. Cel mai sensibil şi vulnerabil segment al populaţiei faţă de poluare în general şi faţă de poluarea cu plumb în special, îl reprezintă copiii, urmaţi îndeaproape de vârstnici.

Poluarea de fond a oraşului Baia Mare este asigurată de către cele două unităţi bine cunoscute: S.C. Romplumb şi S.C. Pheonix la care se adaugă şi alte surse printre care: centrale termice, industria locală, autovehicole şi multe altele.

Preview document

Personalizarea poluării din Baia Mare - Pagina 1
Personalizarea poluării din Baia Mare - Pagina 2
Personalizarea poluării din Baia Mare - Pagina 3
Personalizarea poluării din Baia Mare - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Personalizarea Poluarii din Baia Mare.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de gestionare a deșeurilor pentru Baia Mare

1. DATE GENERALE Suprafata teritoriului administrativ însumeaza 23.573 ha din care: -3.170 ha sunt terenuri agricole -18.599 ha - terenuri...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?