Perdelele Forestiere de Protectie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Scurt istoric asupra infiintarii perdelelor forestiere de protectie 3
Prevederi legale privind perdelele forestiere de protectie 4
Argumente pro si contra infiintarii perdelelor forestiere de protectie 7
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Din dorinta de a-i fi mai bine, omul, in evolutia sa, a atentat la principalul lui dar- mediul inconjurator, recurgand in mod abuziv, chiar si la distrugerea vegetatiei forestiere. Cresterea suprafetelor agricole in detrimentul padurii a facut ca mari regiuni cultivate sa ramana complet lipsite de vegetatie forestiera, provocand astfel profunde mutatii in spectrul climatic.
Spatii intinse s-au transformat in savane, terenuri aride sau chiar deserturi, motiv pentru care agricultorii si ceilalti factorii de raspundere din societate s-au convins de necesitatea luarii unor masuri urgente de reconstructie ecologica.
Potrivit specialistilor, singura solutie pentru protejarea solului si a culturilor agricole este realizarea unui complex de masuri, la scara larga si dupa un program bine stabilit, care sa includa si instalarea retelelor de perdele forestiere de protectie.
In acest sens, printre altele, putem consemna initiativa din 2003 a Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in vederea instituirii unui program special de infiintare a perdelelor forestiere de protectie a campului. Astfel, specialistii regiei au elaborat documentatiile tehnice si au efectuat lucrari de plantare a 199 ha de perdele pe terenurile aflate in administrare proprie, concomitent cu punerea la dispozitia detinatorilor de terenuri agricole, cu titlu gratuit, a peste 1,2 milioane de puieti forestieri pentru realizarea a inca 299 ha de perdele forestiere. 
In continuare, in aceasta lucrare, mi-am propus sa prezint cateva aspecte privind: istoricul infiintarii perdelelor forestiere de protectie, cateva prevederi legale privind perdelele forestiere de protectie, precum si argumente pro si contra infiintarii perdelelor forestiere de protectie.
Scurt istoric asupra infiintarii perdelelor forestiere de protectie
Interesul pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie dateaza din 1860, cand ministrul de interne Ion Ghica, a promovat un proiect de lege, prin care se prevedea, in principal, impadurirea in judetele Ialomita si Braila, a unor terenuri apartinand domeniului public.
In 1880 se realizeaza primele perdele de protectie in Ialomita, iar in 1884 a inceput sa se fixeze nisipurile din Oltenia cu plantatii de salcam. In 10 ani, respectiv pana in 1895, s-au fixat peste 3000 ha de nisipuri.
Apoi pana in 1930 nu s-au mai realizat perdele de protectie decat cele create impotriva vanturilor dominate din jurul conacelor boieresti din Baragan, sau in jurul salaselor din Campia de Vest.
Dupa dezastrele produse de secetele din anii 1928-1929 si 1933-1935, a existat o opinie unanima in favoarea perdelelor de protectie. 
In 1937 s-au plantat in Baragan 65 ha perdele de protectie pe islazuri si 25 ha perdele de protectie pe loturile agricole.
In 1938, ministrul Gh. Ionescu - Sisesti, a infiintat Statiunea Experimentala Silvica Baragan, pe o suprafata de 327,3 ha, avand ca obiect principal efecturea de experiente pentru protectia campului prin crearea de perdele de protectie.
In 1943, apreciind rolul militar, economic, special si ecologic al padurii, in plin razboi, maresalul Ion Antonescu semneaza decretul - lege privind "intregirea domeniului forestier" prin care, pentru prima oara in Romania, s-a institutionalizat actiunea de infiintare a perdelelor forestiere de protectie.
Prin reforma agricola din 1945 s-au mai creat in Romania 1100 ha de perdele de protectie, indeosebi in Ialomita, Buzau si Braila.
Pana in 1957 s-au creat perdele de protectie si in raza statiunii Marculesti din Baragan sau pe raza statiunii Lovrin din Banat.
Au existat in evidenta 9300 ha de perdele de protectie care au fost distruse incepand din anii 1970-1980 pentru a creste suprafata arabila a tarii si pentru a realiza agricultura socialista, dorita de Ceausescu. Astazi mai exista perdele de protectie pe 1000 ha, respectiv 4-5% din nevoia de protectie a campurilor agricole din Romania. 
Din cercetarile efectuate, pana in prezent, s-a observat ca pe terenurile unde avem perdele de protectie, in anii secetosi productia este mai mare cu 300%, iar in anii normali cu 50%. Asta inseamna 6000 de kg/ha porumb, unde avem perdele de protectie, in loc de 2000 kg/ha porumb in anii secetosi sau 4500 kg/ha porumb in anii normali, pe terenuri fara perdele de protectie.
In perioada 1992-1994 s-au produse alte secete, iar organele de decizie au facut alte programe in care existau si cate un capitol referitor la instalarea perdelor forestiere de protectie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perdelele Forestiere de Protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!