Perdele forestier

Extras din referat Cum descarc?

Despre importanta gestionarii echilibrate a terenurilor agricole se vorbeste tot mai intens, inclusiv din cauza accentuarii si in tara noastra a caracterului extrem al manifestarilor climatice, cu efecte negative majore asupra rezultatelor productiv-financiare din agricultura. Atat specialistii din domeniul cercetarii agricole, cat si fermierii atrag atentia asupra faptului ca, pentru realizarea performantelor agricole durabile, programele de cercetare si inovatie din agricultura sunt incomplete fara capitolele Irigatii si Perdele forestiere de agro-protectie.
Daca pe segmentul de irigatii s-au inregistrat anumite progrese, prin realizarea recentelor investitii in refacerea infrastructurii principale (statii de pompare a apei, canale principale de irigatii, etc), nu se poate spune acelasi lucru despre crearea perdelelor forestiere de protectie a suprafetelor agricole.
Sursa foto:ro.wikipedia.org
"Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) apreciaza ca perdelele forestiere de protectie a terenurilor agricole denota gradul de dezvoltare a agriculturii unei tari. Perdelele forestiere au un rol important in protejarea culturilor agricole impotriva secetei, eroziunii si alunecarilor de teren. Conform studiilor efectuate in diverse state de pe mapamond, efectul perdelelor forestiere conduce la un spor mediu de recolta de 15%. In Romania, in conditii de seceta moderata, in Baragan s-au obtinut cu 43% mai mult grau de toamna, cu 61% porumb stiuleti si cu 28% floarea-soarelui. Aceste rezultate reprezinta efectul influentei exercitate de perdele asupra reducerii semnificative a vitezei vantului in campul protejat. In conditiile irigarii, perdelele forestiere maresc transpiratia productiva cu 13% si recolta cu pana la 30% fata de campurile irigate, dar neprotejate cu perdele. De asemenea, se micsoreaza cu 17% consumul de apa la tona de masa vegetala produsa, ceea ce inseamna reducerea normei de irigat, deci costuri mai mici. Suplimentar, sunt evitate efectele secundare asociate irigarii prin aspersiune -  saraturarea si inmlastinirea -  reducerea vitezei vantului conducand la imbunatatirea calitatii irigarii", arata MADR.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perdele forestier.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  www.ro.wikipedia.org
-  www.afisurban.com
-  www.agro.basf.ro
-  www.lumeasatului.ro
-  www. permacultura-romania.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!