Parcuri Nationale si Parcuri Naturale

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie
Specie : Ansamblu de organisme animale sau vegetale cu anumite trasaturi si insusiri ereditare comune;
Rezervatie : Teritoriu ocrotit prin lege, pe care nu se pot face transformari, deoarece in cuprinsul lui se gasesc plante, animale, minereuri sau formatii geologice rare, care prezinta importanta din punct de vedere stiintific;
Roca : Agregat mineral natural, de compozitie aproape uniforma, care alcatuieste scoarta pamantului;
Fauna : Totalitatea speciilor de animale de pe glob, dintr-o regiune, dintr-o epoca geologica;
Flora : Totalitatea plantelor care traiesc intr-o anumita regiune a globului, intr-o anumita perioada geologica sau intr-un anumit mediu.
Rezumat
Parcurile nationale si cele naturale reprezinta locuri special amenajate de catre guvernul unui stat , pentru a putea fi protejate speciile de natura animala si cele de natura vegetala.
In aceste locuri se gasesc foarte multe specii pe cale de disparitie , cum ar fi in India , sunt rezervatii naturale ce au in componenta tigri , elefanti si multe altele.
Printre cele mai mari parcuri din lume se gasesc urmatoarele : Parcul Yellowstone , care este sic el mai mare parc national din lume , Parcul National Mercantour , Parcul National Gran Paradiso , Parcul National Engadiene , Parcul National Muntele Kenya , ce se afla in tara cu acelasi nume . 
La noi in tara aceste parcuri se regasesc foarte mult in zona de munte , de exemplu : Parcul National Ceahlaul , Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas , Parcul National Retezat , Parcul National Bucegi , Parcul Natural Portile de fier. Nu in ultimul rand pe teritoriul Romaniei se afla si cea mai mare rezervatie naturala din Europa : Delta Dunarii.
Aceasta prezinta o suprafata de 2.681 kmp. 
Dupa specificul lor rezervatiile naturale se incadreaza in mai multe tipuri , printre care amintim : complexe , floristice , forestiere , faunistice , geologice , speologice , etc. Aceste parcuri au fost create cu sensul de a multumi planetei noastre pentru bunurile pe care ni le ofera. Cu totii stim ca omul a avut un impact negativ asupra Terrei. Prin mine , cariere , sonde si multe altele , acesta a reusit sa saraceasca subsolul si nu numai , astfel crescand gradul de poluare si uneori ducand si la disparitia unor specii de animale.
Introducere
Parcurile nationale si parcurile naturale sunt locuri ce au fost create pentru protejarea speciilor animale si vegetale , formatiunilor geologice , ecosistemelor , etc.
In general acestea au fost create in afara zonelor de vanatoare sau cele de exploatare a resurselor din scoarta terestra. Si au ca scop observarea vietii salbatice de catre oameni nespecializati in domenii ce tin de natura , dar si de catre oamenii de specialitate. Cele naturale sunt create in preajma celor nationale si nu au ca scop recreerea turistilor ci cercetarea stiintifica si protejarea salbaticiei.
Primul parc national a fost creat in Statele Unite ale Americii , in anul 1872 si poarta numele de Yellowstone National Park. De la infiintarea acestuia au aparut inca aproximativ 4000 de asemenea locatii si de rezervatii. Acestea se gasesc in toate tipurile de climat din lume .
Conservarea , folosirea controlata si protectia resurselor naturale a fost intotdeauna primul motiv pentru crearea acestor parcuri.
In Europa prima tara care a stabilit un parc national a fost Suedia , in anul 1909 : Parcul National Abisko si Parcul National Peljekajse, urmatoarea tara care a luat exemplul Suediei a fost Elvetia cu parcul national Swiss , in anul 1914.
Una din cele mai mari rezervatii protejate din Europa este Parcul National Stelvio ce se regaseste pe teritoriul Italiei la granite cu Elvetia. Printre principalele specii existente se numara : cerbul lopatar , capra neagra , cocosul de munte , etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parcuri Nationale si Parcuri Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!