Parcul Național Yellowstone

Extras din referat Cum descarc?

Parcul National Yellowstone, infiintat in 1872. Localizat in nord-vestul regiunii Wyoming si extinzandu-se pana in Montana si Idaho, parcul este cunoscut pentru gheizerele lui spectaculoase, izvoare cu apa calda, canioane si paduri fosilizate. 
La scala macro, zona parcului Yellowstone prezinta un mediu arboral cu temperaturi calde, bogat in precipitatii care favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii lemnoase,dar si a unei vegetatii ierboase.
La scala micro, aceasta regiune prezinta unele fenomene care o diferentiaza. Relieful vulcanic, reteaua hidrografica superficiala, izvoarele termale si vulcanii noroiosi sunt un criteriu de diferentiere.
Din punct de vedere geografic este un mediu terestru fiind predominant reprezentat de zone de relief terestru si mai putin de zone acvatice.
Este un mediu antropizat indirect fiind un parc national este un punct turistic, insa turistii nu actioneaza direct asupra naturii. 
Nativii americani locuiau in zona Yellowstone de mii de ani. Numele, Yellowstone vine de la denumirea in limba localnicilor a stancilor galbene care erau serpuite de raul Yellowstone. Primul explorator care a vizitat parcul a fost John Colter in 1807. Dupa ce multi exploratori au vizitat zona, guvernul American a hotarat sa conserve zona. Astfel a fost infiintat parcul national Yellowstone in 1872. In 1959, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter a cauzat dereglari majore ale reliefului si a elementelor parcului, acest cutremur fiind si cel mai puternic inregistrat vreodata in interiorul continentului Nord-American. In august 1988, o serie de incendii, intretinute de vremea calda si de vant au ars mai mult de 35 % din parc.
Localizat in zona centrala a Muntilor Stancosi, Yellowstone este un platou vulcanic inconjurat de munti. Parcul se afla la o inaltime de 2300 de metri, iar cea mai inalta parte a parcului se afla in Nord-Vestul parcului la 3350 de metri altitudine. Raul Yellowstone care masoara 1110 km, strabate regiunea de la sud catre nord, varsandu-se in lacul Yellowstone si strabatand Marele Canion Yellowstone. Acoperind 33900 hectare si situandu-se la 2357 de m deasupra nivelului marii, lacul montan Yellowstone este cel mai mare din America de Nord. Lacul are o circumferinta de 180 de km, o adancime maxima de 98 de metri si o adancime medie de 40 de metri. Raul mai strabate si Valea Hayden, Marele Canion Yellowstone si apoi Cascadele inferioara si superioara. Cascada superioara are o marime de 33 de metri si cea inferioara de 94 de metri. Canionul masoara 30 de kilometri lungime si peretii lui masoara pana la 270 de metri inaltime. Peretii de roca vulcanica au tenta galbuie, rosie, portocalie si maro, iar formatiunile stancoase au forme neobisnuite. O alta caracteristica geologica a parcului e stanca Obsidiana, un munte de "sticla" neagra, vulcanica si unul din cele mai mari depozite de obsidian din America de Nord. Parcul National Yellowstone contine peste 10000 de locuri termale, cea mai mare concentratie de altfel de ape de pe Terra. Acestea includ peste 300 de gheizere, precum si izvoare termale, vulcani noroiosi. 
DESCOPERIREA REGIUNII
Primele marturii istorice ale existentei vietii omenesti in aceasta arie dateaza de aproximativ 12.000 de ani, si se pun pe seama urmelor lasate de triburile nomade. La venirea europenilor, indienii Bannocks erau cei care stapaneau aceste tinuturi.
ISTORIA GEOLOGICA
Din punct de vedere geologic, Yellowstone a traversat trei perioade vulcanice active, care au inceput in urma cu 2,1 milioane de ani, si care au generat un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950-2.550 m altitudine deasupra nivelului marii (cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Vulturului (3.419 m). Cea mai importanta caracteristica a parcului este data de fenomenele geotermale: gheizerele, izvoarele termale, vulcanii noroiosi si mofetele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiect de Studiu la Ecologie si Protectia Mediului- Parcul National Yellowstone.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!