Pădurea - ansamblu de ecosisteme

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Padurea este o suprafata mare de teren pe care cresc in stare salbatica specii de arbori si arbusti, specii de plante erbacee, muschi, dar si diferite specii de animale.

Ecosistemul unei paduri

Mediul de viata se caracterizeaza prin diferiti factori naturali. Cei lipsiti de viata se numesc factori abiotici, iar vietuitoarele sau produsii acestora se numesc factori biotici.

Comunitatea de populatii (plante, animale, microorganisme) caracteristice unui biotop aflate in relatii interspecifice se numeste metamorfoza.

Unitatea structurala si functionala care se stabileste intre un biotop si o biocenoza constituie un ecosistem.

Ecosistemul de padure (forestier) manifesta o tendinta de maximizare a stabilitatii prin optimizarea structurii biocenozei, cresterea complexitatii relatiilor biocenotice si a diversitatii genetice a populatiilor din cadrul fiecarei comunitati de viata, intarirea controlului exercitat de biocenoza asupra biotopului, sporirea eficientei ecologice a sistemului.

Legile generale de organizare si functionare a padurii sunt:

- existenta etajelor complex alcatuite, in care se asociaza plante si animale care se dezvolta sub influenta a numerosi factori - climatici, edafici, geomorfologici;

- rolul preponderent, sub aspect fizionomic si functional, al arborilor in viata padurii;

- existenta ansamblului integrat, unitar al plantelor, animalelor si conditiilor de viata ale padurii, in cadrul caruia au loc permanent interferente, influente reciproce.

Etajele de vegetatie, care formeaza adevarate subsisteme de viata interconditionate functional (straturi ecologice), sunt reprezentate de:

- arboret (etajul arborilor, al coronamentului), cu rol fundamental in transferul de substanta si energie, intrucat asigura intrarile energetice pentru intregului ecosistem;

- subarboretul si patura erbacee. La acestea se adauga litiera si solul, in care predomina componentele anorganice.

Totodata, existenta unor conditii ecologice particulare determina formarea a numeroase microcenoze (consortii).

Hotarator in viata ecosistemului de padure este ecranul continuu si compact al frunzisului,constituit de coronamentele arborilor, care reprezinta o suprafata activa de reglare a unor factori de biotop - calitatea si intensitatea luminii, cuantumul caldurii si precipitatiilor, viteza si intensitatea vantului etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Padurea - Ansamblu de Ecosisteme.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 016 cuvinte
Nr caractere:
16 669 caractere
Marime:
1.94MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecosistem, padure
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!