Organizarea Materiei Vii și Teoria Sistemelor

Extras din referat Cum descarc?

Substanta vie,ca si intregul univers este organizata in sisteme. Conceptul de ,,sistem'' reprezinta ansamblul de elemente,identice sau diferite,aflate in interactiune,constituind un intreg organizat(exemplu: sistemul solar,organismul viu,sisteme de lucrare a solului etc.). Elementele care compun sistemul pot fi obiective (exemplu fiind plantele din sistemul solar),fenomene,simboluri,elemente tehnologice etc. In sistemul biologic,elementele componente ale sistemului sunt atomii,moleculele,celulele,tesuturile,organele,organismele, 
populatiile,etc.
Conform conceptiei sistematice,intreaga materie vie sau nevie,este organizata in sisteme ierarhizate si in interactiune: orice sistem este alcatuit din subsisteme care poseda si realizeaza diferite functii si,la randul sau,este o parte (un subsistem) in cadrul unui sistem mai cuprinzator.Particule ale solului si organisme individuale de plante,microorganisme si animale din sol sunt elemente sistematice. Conexiunile intre radacinile plantelor si microflora solului sunt,de asemenea,componente sistematice. Solul padurii,ca si coronamentul arborilor sunt subsisteme. Ambele sunt integrate in sistemul ,,padure''.
Prigogine a clasificat sistemele din punct de vedere al schimbului de materie si energie cu mediul in trei categorii:
Sisteme izolate - nu schimba cu mediul nici materie,nici energie si sunt sisteme realizate numai teoretic,pentru experinte conceptuale asupra transformarilor fizice ale materiei,in conditii de stare neinfluentata prin variatiile mediului. Exemplu fiind o fiola inchisa ermetic si introdusa intr-un bloc de plumb cu pereti foarte grosi.
Sisteme inchise - schimba cu mediul numai energie. De exemplu un vas cu apa,inchis ermetic,cedeaza sau primeste caldura mediului inconjurator.In natura nu se gasesc sisteme absolut inchise.
Sisteme deschise - realizeaza atat schimburi materiale cat si energetice cu mediul. Toate sistemele din natura apartin acestei categorii. Exemple: o stanca,un nor,un loc de campie,un tarm de mare,un recif de coralieri,o padure,etc.
Sistemele bilogice sunt sisteme deschise care au capacitatea de a transforma factorii de mediu in factori specifici. Astfel,schimburile de substante si energie din cadrul acestor sisteme devine o conditie esentiala a existentei sistemelor. Orice sistem biologic are o proprietate fundamentala a viului - metabolismul - care realizeaza doua functii fundamentale: autoconservarea si autoreproducerea.
Toate sistemele biologice prezinta o serie de caracteristici care le deosebesc de sistemele deschise nebiologice, si anume: caracterul istoric, caracterul informational, integralitatea, echilibrul dinamic, programul, autoreglarea.
-Caracterul istoric - orice organism incepand cu cel mai simplu, pana la cel mai evoluat, conserva in patrimoniul sau ereditar istoria populatiei din care face parte. Caracterul informational - sistemele biologice sunt sisteme informationale care pot receptiona, prelucra si interpreta informatiile. In plus, mai pot transmite si altor sisteme din mediu, propriile lor informatii. Toate aceste caracteristici apar si la sistemele cibernetice.
-Integralitatea - se refera la faptul ca partile componente ale unui sistem se specializeaza morfofunctional stabilind intre ele conexiuni si interactiuni care determina functionarea sistemului ca intreg. Orice sistem biologic se comporta ca un tot, prin conexiunile care se stabilesc intre componentele sale, care, daca ar fi luate separat, nu ar avea proprietatile intregului.
-Echilibrul dinamic - sistemele biologice au in permanenta o stare stationara, chiar daca realizeaza schimburi permanente de materie si energie cu mediul, care tinde permanent sa il dezintegreze. Astfel, sistemele biologice se reinnoiesc continuu, dar in acelasi timp, isi pastreaza integralitatea, realizand un echilibru intre stabilitate si schimbare.
-Programul - fiecare organism evolueaza pe baza unui program general care determina parcurgerea fiecarei etape de dezvoltare ontogenetica. Programul poate aparea la nivel inferior (celule, tesuturi, organe) si la nivel superior incepand de la nivel populational. 
-Autoreglarea - sistemele biologice sunt astfel organizate incat li se permite receptionarea informatiei, circulatiei ei intre elementele sistemului, selectia celui mai bun raspuns. Autoreglarea se realizeaza prin conexiune directa si prin conexiune inversa (feed-back).
Sistemele biologice se deosebesc de sistemele nebiologice prin insusiri de mare 
importanta ecologica, reprezentate de integralitate, echilibru dinamic, program si autoreglare. Sistemele biologice au trasaturi distincte ce le diferentiaza fundamental fata de sistemele 
nebiologice. Ele au caracter istoric, receptioneaza informatii din mediu, le prelucreaza si transmit informatii in mediu. Informatiile sunt transmise intr-un mod propriu, constand din 
semnale specifice (sunete, culori, mirosuri, comportamente, gesturi etc.) determinate de complexitatea structurala sau de organizare (indivizi, populatii, biocenoze) si fiziologia 
sistemului. Gradul optim de organizare si cantitatea optima de informatii in relatiile cu sistemele biologice si nebiologice asigura persistenta sistemului. Mentinerea speciilor si a altor categorii de sisteme biologice este determinata de fidelitatea informatiei primite si transmise. 
Sistemele biologice au program genetic. Le sunt caracteristice integralitatea, echilibrul dinamic, autoreglarea si heterogenitatea. Programul genetic le asigura structura si compor-
tamentul fenologic sezonal din cadrul unui an calendaristic sau ciclu de viata. Fizionomia unei biocenoze depinde de acest program. 
Integralitatea 
Fiecare sistem biologic este delimitat fata de alte sisteme biologice si se comporta ca un tot gratie conexiunilor existente intre componentele lui. Insusirile sistemelor biologice nu se reduc la insuma rea insusirilor partilor din care sunt formate. Orice organism vegetal sau 
animal este alcatuit din numeroase organe cu structuri si functii specifice. Intre organe exis ta conexiuni si interactiuni. Fiecare indeplineste functia specifica numai in cazul organismului ca intreg si nu separat. De exemplu, la plante radacina, frunzele, florile, la animale sistemul osos, muscular, nervos, aparatul respirator, circulator, digestiv, excretor, reproducator functioneaza numai in cadrul organismului luat ca intreg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Materiei Vii si Teoria Sistemelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!