Omul și Mediul de Viață

Extras din referat

OMUL SI MEDIUL DE VIATA
Sanatatea fiecarui om este influentata de sanatatea mediului ; fiecare om afecteaza mediul in care traieste.
Mediul inconjurator este constituit din totalitatea factorilor biotici (relatiile care se stabilesc in cadrul populatiei , speciei sau intre specii diferite) si abiotici (factorii geografici pozitia geografica exprimata prin latitudine, longitudine, altitudine, expozitie ; factorii fizici lumina, temperatura, umiditatea ; factorii chimici substantele chimice din aer, apa, sol).
Starea mediului inconjurator este pe an ce trece tot mai ingrijoratoare : spatiile impadurite se reduc, desertul se extinde, solurile agricole se degradeaza, stratul de ozon este mai subtire, numeroase specii de plante si animale au disparut, efectul de sera se accentueaza. In general se poate afirma ca tarile cele mai dezvoltate produc cele mai mari cantitati de deseuri si poluanti, consuma cantitati mari de energie si resurse naturale. Impactul pe care aceste tari il au cu mediul natural este puternic distructiv. Se remarca astfel existenta unei proportionalitati inverse intre nivelul de industrializare si starea mediului inconjurator.
Intreaga lume este in interrelatie fiecare actiune va produce o reactie care in complexul sistemelor vii este de multe ori imprevizibila. Atunci cand resursele naturale sunt epuizate pe scara larga si mediul ambiant este poluat datorita activitatii umane, nu numai mediul este acela care are de suferit. Sanatatea oamenilor este de asemenea afectata : starea de sanatate nu poate fi mentinuta respirand aer poluat, consumand alimente si apa contaminate cu pesticide sau alte substante chimice. De regula, ceea ce este bun pentru natura, pentru mediul ambiant este sanatos si pentru vietuitoare.
Plecand de la importanta protejarii si conservarii mediului, oamenii de stiinta au elaborat o serie de legi ecologice : 
- Legea toate sunt legate de toate in natura, sistemele biologice nu sunt izolate ci integrate in mediu ;
- Legea totul trebuie sa duca undeva din punct de vedere ecologic, in natura, nimic nu e de prisos ; nu exista deseuri ci ele folosesc altor organisme ;
- Legea nimic nu se poate obtine pe degeaba enuntata de Mitscherlich, 1930 exploatarea ecosferei duce la dozorganizarea sistemului fara restituirea componentelor extrase pentru ca totul este inchegat ;
- Legea interactiunii om ecosfera emisa de Dansereau 1957 orice modificare serioasa in ecosfera are consecinte asupra vietii sociale ; taierea masiva a padurilor din Mesopotamia a influentat negativ, in lant ,clima, agricultura, economia, societatea.
Fiecare om trebuie sa realizeze si sa accepte sa-si asume responsabilitatea privind impactul pe care viata lui o are asupra vietii planetei.
PROBLEME GLOBALE DE MEDIU
Efectul de sera si incalzirea globala
Efectul de sera este un fenomen natural, al carui mecanism este : rezele solare incidente sunt in mare masura absorbite de pamant, mai ales la sufrafata, iar o parte sunt reflectate in spatiu sub forma de radiatii cu lungimi de unda mai mari. O parte a acestei radiatii este la randul sau absorbita si reflectata de gazele cu efect de sera din atmosfera, mai ales de vaporii de apa, nori, dioxid de carbon (CO2), metan (CH4), oxid de azot (N2O), clorofluorocarburi (CFC).


Fisiere in arhiva (1):

 • Omul si Mediul de Viata.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!