Obținerea Prunelor pentru Distilate în Condiții Ecologice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .3
2. Reglementari legislative .4
3. Conversia la cultura ecologica .4
4. Sistemul de inspectie si certificare .5
5. Etichetarea produselor ecologice .6
6. Alegerea, organizarea si pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii pomicole .6
7. Alegerea si amplasarea speciilor si soiurilor .10
8. Intretinerea plantatiilor de prun .11
8.1. Proiectarea formei de coroana .11
8.2. Taierile de fructificare .12
8.3. Lucrarii de intretinere a solului .13
8.4. Fertilizarea solului cu ingrasaminte organice .13
8.5. Irigarea .14
8.6. Normarea productiei .15
8.7. Tratamente fitosanitare .15
9. Asolamentul .15
10. Recoltarea si valorificarea fructelor .16
11. Particularitati morfologice .16
11.1.Caracteristici morfologice si de productie .16
11.2. Cerintele fata de factorii climatici .17
12. Bibliografie .20


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Agricutura ecologica promoveaza sisteme de productie durabile, diversificate si echilibrate,
in vederea prevenirii poluarii recoltei si mediului.
Productia ecologica, fara utilizarea produselor traditionale nocive, cunoaste o preocupare speciala de cateva decenii in tarile dezvoltate economic. Interesul pentru produsele si productia ecologica este in continua crestere si in tara noastra. Regretabil este faptul ca suprafetele cultivate in conditii ecologice in tara noastra sunt inca foarte reduse.
Metodele de productie ecologica utilizate in obtinerea produselor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- respectarea principiilor productiei ecologice;
- neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide, materiale furajere, aditivi alimentari, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, substante ajutatoare pentru pregatirea furajelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea adaposturilor pentru animale si de alte produse, decat a acelor produse permise sa fie folosite in agricultura ecologica;
- folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica.
Valorificarea eficienta a conditiilor ecologice, tehnologice si social-economice de care dispune fiecare unitate sau zona constituie unul din principalele obiective ale stiintei si practicii agricole, pomiculturii revenindu-i, in acest sens, un important loc in crearea resurselor agricole.
Pomicultura este unul din principalele sectoare ale horticulturii care se ocupa cu cercetarea, studierea si cunoasterea particularitatilor biologice si ecologice ale speciilor pomicole avand ca obiectiv stabilirea celor mai corespunzatoare masuri tehnologice in scopul obtinerii unor recolte mari, constante si de calitate superioara.
In economia pomicola mondiala prunele detin locul VI dupa mere, citrice, piersice si ananas. Prunele sunt apreciate in consumul proaspat sau industrializate sub forma de gem, magiun, marmelada, compot, otet, prune uscate, iar o parte se distileaza rezultand o bautura alcoolica traditionala, sanatoasa, care poarta denumirea de "tuica de prune".
Prunele proaspete contin: apa (73,5-86,9 %), zaharuri (7-16 %), acizi (0,38-0,81 %), substante proteice (0,85-0,95 %), taninuri (0,06-0,29 %), proteine (0,22-1,07 %), 0,7-17,6 mg/ 100 g s.p. vitamina C, componente cu rol important in alimentatia rationala a omului.
Prunul este o specie valoroasa datorita faptului ca pomii au cerinte relativ mici fata de conditiile ecologice, necesita o agrotehnica relativ simpla si au un potential productiv ridicat si constant. Sub raportul cerintelor fata de sol, prunul prezinta o plasticitate destul de mare, fiind specia pomicola dintre cele mai putin pretentioase fata de structura si textura solului si pana la un punct fata de umiditate.
2. REGLEMENTARI LEGISLATIVE
In vederea extinderii sistemului de agricultura ecologica in Romania, s-au stabilit reglementari legislative nationale privind producerea, prelucrarea si valorificarea produselor agroalimentare ecologice, in concordanta cu normele internationale in acest sens. Dintre acestea, amintim:
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000;
- Legea nr. 38/2001; 
- H.G. nr. 917/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acestor reglementari (inclusiv anexele la normele metodologice). 
Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor acestor reglementari, functioneaza Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (ANPE), ca serviciu de specialitate in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei, Padurilor si Mediului, care asigura respectarea tuturor prevederilor legale specifice si asigura controlul privind metodele de productie ecologica a produselor agroalimentare.
Tehnologiile de obtinere a produselor ecologice sunt elaborate in spiritual acestor reglementari, eficiente economic si nepoluante, cu prevenirea deteriorarii mediului si mentinerii resurselor fundamentale ale agriculturii.
3. CONVERSIA LA CULTURA ECOLOGICA
Conversia productiei conventionale la cea ecologica va avea in vedere realizarea unui agrosistem viabil si durabil. Intreaga unitate, ferma sau o parcela din ferma, incluzand cresterea animalelor, trebuie sa fie transformata in concordanta cu standardele ecologice nationale si internationale intr-o anumita perioada.
Durata perioadei de conversie pentru a obtine prune ecologice este de 3 ani. Organismele de inspectie si certificare, cu aprobarea A.N.P.E., pot, in cazuri speciale, sa prelungeasca sau sa reduca durata perioadei de conversie.
Se recomanda amplasarea culturilor in asolament pe parcele convertite la agricultura ecologica, dupa cele mai bune premergatoare, unele care imbunatatesc si fertilitatea solului (cum sunt plantele leguminoase si ingrasamintele verzi), utilizarea numai a ingrasamintelor admise in agricultura ecologica si excluderea tuturor pesticidelor care polueaza productia si mediul.
Bolile, daunatorii si buruienile in acest sistem de cultura, se combat prin cultivarea celor mai
rezistente soiuri/hibrizi, prin asolamente corespunzatoare, procedee mecanice si fizice de combatere, protejarea entomofaunei utile. 
Solutiile tehnologice preconizate au la baza cunoasterea elementelor de biologie ale pomilor, orientand specialistul in aplicarea lor in diferite conditii de clima si sol. Sunt evidentiate conditiile optime de vegetatie, intregul complex de masuri fitotehnice, in vederea sporirii randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile si punerii in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor cultivati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Prunelor pentru Distilate in Conditii Ecologice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!