Monitorizarea Zgomotului in Regiunea Sud-Est in 2006

Cuprins referat Cum descarc?

1. Zgomotul 3
2. Judetul Braila 3
3. Judetul Buzau 5
4. Judetul Constanta 5
5. Judetul Galati 6
6. Judetul Tulcea 7
7. Judetul Vrancea 8
8. Efectele poluarii sonore asupra starii de sanatate a populatiei 8
9. Masurile incluse in Planul Regional de Actiune pentru Mediu in ceea ce priveste 
poluarea sonora 9
10. Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. ZGOMOTUL
Zgomot si vibratii in aglomerarile urbane ca orice alt tip de poluare si poluarea sonica are numai efecte negative in special pentru om. 
Poluarea sonica produce stress, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive , instabilitate psihica , randament scazut , fisurarea cladirilor, spargerea geamurilor etc.
Sunetul reprezinta o vibratie a particulelor unui mediu capabila sa produca o senzatie auditiva. Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante si nu se propaga in vid. In aer viteza de propagare este de 340 m/s.
Zgomotul este o suprapunere dezordonata a mai multor sunete. Este produs din surse naturale dar mai ales antropice: utilaje , mijloace de transport , aparate , oameni.
Ca orice unde elastice, sunetele se caracterizeaza prin frecventa definita ca numar de oscilatii complete dintr-o unitate de timp.
Propagarea sunetelor este influentata de: - sursa de zgomot; - atmosfera; - distanta; - obstacolele intalnite. Sursele de zgomot sunt: industria, orasele, mijloacele de transport. Ele produc zgomote de diferite intensitati si pot fi stationare sau mobile. Atmosfera poluata si ceata atenueaza zgomotele. Obstacolele de asemenea atenueaza intensitatea sonora, fiind utilizate la reducerea zgomotelor.
Efectele poluarii sonore pot fi:
Infrasunetele care pot aparea la automobile cu viteza mare, la elicoptere, la apropierea furtunii, explozii, cutremure, in timpul zborului avioanelor supersonice. Infrasunetele sunt foarte greu absorbite, deci se atenueaza putin cu distanta. Infrasunetele ca si ultrasunetele sunt percepute de sugari, animale si pasari. La adulti infrasunetele produc ameteala , voma, un fals efect de euforie, sau chiar efecte cumulate.
Ultrasunetele au frecvente de 20000 Hz - 1 miliard Hz. Sunt produse in natura, in industrie sau in aparatura electrocasnica. Animalele receptioneaza ultrasunetele iar liliecii utilizeaza ultrasunetele emise de ei pentru orientarea in timpul noptii. La om ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului. Ultrasunetele distrug bacteriile, virusii cum ar fi: bacilul tuberculozei, virusul gripei, al tifosului 
Zgomotul actioneaza asupra intregului organism, deoarece senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Efectele resimtite de om sunt: - reducerea atentiei, a capacitatii de munca, deci creste riscul producerii accidentelor; - instalarea oboselii auditive care poate disparea o data cu disparitia zgomotului; - traumatisme, ca urmare a expunerii la zgomote intense un timp scurt. Aceste traume pot fi ameteli, dureri, lezarea aparatului auditiv si chiar ruperea timpanului; - scaderi in greutate , nervozitate , tahicardie, tulburari ale somnului, deficienta in recunoasterea culorilor; - surditate la perceperea sunetelor de inalta frecventa. 
Zgomotele de intensitate foarte mare pot provoca deteriorari ale cladirilor, aparatelor, instrumentelor.
Pentru reducerea zgomotelor se utilizeaza procedee sau tehnici specifice sursei de zgomot.
2. Judetul Braila
Masuratori de zgomot realizate in anul 2006 in tabelul urmator:
Tip masuratoare
zgomot Numar masuratori Maxima masurata % 
Depasire
Piete, spatii comerciale, restaurante in aer liber 24 75,6 16,3
Incinte de scoli si crese, gradinite, spatii 48 71,5 -
Parcuri, zone de recreere si odihna 40 68,7 52,7
Incinta industriala - - -
Zone feroviare - - -
Aeroporturi - - -
Parcaje auto - - -
Stadioane, cinematografe in aer liber - - -
Trafic
Strada de categorie tehnica I
Strada de categorie tehnica II
Strada de categorie tehnica III
Strada de categorie tehnica IV 56 
32 86,1 7,6
24 74,6 6,6
16 70,6 8,6
Total masuratori trafic 128 67,5 12,5
TOTAL APM Braila 240 
Nivelul de zgomot - s-a expertizat in puncte reprezentative si s-a determinat in perioada diurna, in orele cu maxim de trafic si de activitati economice. Masuratorile s-au efecuat pe strazi de diferite categorii, la bordura trotuarului ce margineste carosabilul in 14 puncte si la limita exterioara a zonelor functionale reprezentate de piete, parcuri, zone de recreere, tratament medical si balneoclimateric precum si incinte de scoli in 16 puncte.
Din analiza intensitatii si dinamicii zgomotului stradal evaluat pe baza valorilor medii si maxime, nivelul sonor prezinta valori mai ridicate in intersectiile si strazile tranzitate de un numar mare de autovehicule si care prezinta latimi de 3m, 7m si respectiv 14m si depaseste mai rar limita admisa in cazul strazilor cu latimi de 21m. Depasirile limitei admise inregistrate de valorile medii ale nivelului de zgomot echivalent sunt cu pana la 2,2% din valoarea limitei iar cele ale valorilor maxime cu pana la 12,5%. Aceasta valoare maxima a nivelului de zgomot echivalent a fost inregistrata in luna noiembrie in punctul Orientului/Politie ca urmare a faptului ca strada Orientului este tranzitata de un numar mult mai mare de autovehicule decat cel indicat a se desfasura pe o strada cu latimea de 3m. Pe stazile de categorie tehnica I care au fost expertizate a fost inregistrata o singura valoare care depaseste limita admisa cu 7,6% in punctul Calea Galati/Dorobanti datorita traficului intens de mijloace de transport in comun precum si masini de mare tonaj.
La limita exterioara a zonelor functionale s-au inregistrat depasiri ale limitelor admise doar in cazul parcurilor si pietelor, iar nivelul sonor cel mai redus, situat sub limita admisa, s-a inregistrat la limita exterioara a incintelor de scoli. Valorilor medii prezinta depasiri ale limitelor caracteristice cu valori de pana la 26,3% in cazul parcurilor, zonelor de recreere si tratament medical si de pana la 5,7% in cazul pietelor. Valorile maxime ale nivelului de zgomot echivalent depasesc limitele admise cu pana la 52,7% in cazul zonelor de tratament medical (Spitalul Sf. Spiridon - luna martie) si cu pana la 16,3% in cazul pietelor (Piata Mare - luna august). Maxima nivelului de zgomot echivalent inregistrata la limita exterioara a Spitalului Sf. Spiridon se datoreaza amplasamentului acestuia in imediata vecinatate a Strazii Pietatii, care este o strada intens tranzitata de mijloace de transport in comun. In cazul pietelor, sursele de zgomot sunt cele datorate activitatilor specifice din interiorul acestora cat si cele datorate traficului intens ce se desfasoara pe strazile ce le incadreaza si care produc un efect cumulativ ce contribuie la cresterea valorilor nivelului de zgomot peste limita admisa fara ca aceste depasiri sa fie totusi semnificative mai ales ca determinarile s-au realizat in orele de varf ale activitatilor din piete si cu trafic intens.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Zgomotului in Regiunea Sud-Est in 2006.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!