Monitorizarea Mediului

Extras din referat Cum descarc?

1.Monitorizarea - sistem de supraveghere si control a starii mediului ambiant
Termenul monitorizare este intalnit de relativ scurt timp in limba romana si, in sens larg, semnifica supravegherea evolutiei in timp a unui sistem prin masurarea, estimarea sau semnalarea depasirii valorilor limita a unor indicatori sau parametric definitorii ai sistemului, diagnoza starii prezente si eventual elaborarea unor prognoze. In ultimul timp, regasim des termenul monitorizare utilizat cu referire la sisteme politice, sociale, biologice, tehnice, informationale, transporturi si evident protectia mediului.
-MONITORIZAREA MEDIULUI reprezinta supravegherea, prognozarea, avertizarea si interventia in vederea evaluarii sistematice a dinamicii caracteristicilor calitative ale elementelor de mediu, in scopul cunoasterii starii de calitate si a semnificatiei ecologice a acestora, a evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor produse, urmate de masurile care se impun.
Monitorizarea poate fi definita in mai multe feluri, cea prezentata este cea din legea protectiei mediului 29 decembrie 1995 si este a tot cuprinzatoare. Daca privim in sens ecologic, monitorizarea ecologica poate fi definita astfel: Sistemul de supraveghere sistematica si continua a starii mediului si a componentelor sale sub influenta factorilor naturali si antropici; In sens tehnologic, monitoringul integrat reprezinta un sistem complex de achizitii de date privind calitatea emisiilor, obtinut pe baza unor masuratori sistematice, de lunga durata, la un ansamblu de parametri si indicatori, cu acoperire spatiala si temporala care creeaza posibilitatea evaluarii dinamicii acestora, analiza incadrarii in limitele maxime admise si stabilirea masurilor ce se impun.
Inceputul oricarei activitati de protectie a mediului dintr-o tara se face cu organizarea si asigurarea functionarii sistemului de supraveghere a mediului in ansamblu si a componentelor sale. Pentru Romania se cer 2 concepte actuale:
1.-un sistem integrat pentru toti factorii de mediu;
2.-un sistem global pe diferite niveluri de agregare inclusiv cu conectare la reteaua mondiala.
Monitoringul mediului: reprezinta un ansamblu de operatiuni privind supravegherea, evaluarea, prognozarea si avertizarea in scopul interventiei operative pentru mentinerea starii de echilibru a mediului.
Ca instrument al activitatii manageriale in domeniul mediului, monitoringul trebuie sa asigure un flux informational, structurat atat pe sectoare specifice cat si intersectorial cu privire la sursele de poluare si calitatea mediului, la folosirea si starea resurselor naturale.
SMIR -; reprezinta un sistem complet de achizitie a datelor privind calitatea mediului obtinute pe baza unor masuratori sistematice de lunga durata la un ansamblu de parametrii si indicatori cu acoperire spatiala si temporala care sa asigure posibilitatea controlului poluarii.
Structura SMIR are la baza: 
-Sisteme Nationale de Supraveghere a Calitatii Apelor (ape de suprafata, curgatoare, maritime).
-Reteaua de Fond si cea de Imisie pentru Supravegherea Calitatii Aerului;
-Reteaua de Ploi Acide;
-Reteaua de Radioactivitate cat si o serie de alte informatii periodice privind calitatea solului, vegetatiei, 
aunei, sanatatii umane primite de la alte ministere si alte unitati de profil.
SMIR -;sistemul de monitoring integrat din Romania 
-sistemul trebuie sa furnizeze informatie de monitoring care inseamna informatie capabila sa verifice si sa avertizeze asupra starii si actiunilor legate de mediu asa incat utilizatorii sa poata sa defineasca scopurile, sa ia decizii de management, sa actioneze asupra mediului. Pentru aceste sisteme se disting 2 tipuri de activitati: a).-o activitate operativa de culegere a datelor, avertizarea unor poluari accidentale si luarea unor masuri de protectie a folosintelor. b).-activitati de caracterizare a calitatii pe termen lung, evaluarea tendintelor de evolutie si a masurilor de protectie adecvate. 
- monitorizare integrata a apelor: reprezinta activitatea de observatii si masuratori standardizate si continue pe termen lung, asupra apelor, pentru cunoasterea si caracterizarea starii si tendintei de evolutie a mediului hidric. Aceasta activitate presupune tripla integrare a:
a) ariilor de investigare la nivel de bazin hidrografic: rauri, lacuri, ape tranzitorii, ape costiere, ape subterane, zone protejate si folosinte de apa;
b) mediilor de investigare: apa, sedimente/materii in suspensie, biota;
c) elementelor investigate: biologice, hidromorfologice si fizico-chimice.
- punct de control - locul de unde se preleveaza probe, care poate fi:
a) ultimul camin al canalizarii interioare a utilizatorului de apa inainte de debusarea in reteaua de canalizare a localitatii, in cazul evacuarilor in reteaua de canalizare a localitatii a apelor uzate menajere si industriale,;
b) punctul de evacuare finala a apelor uzate in apa receptoare, in cazul efluentilor din statiile de epurare a apelor uzate orasenesti, a apelor uzate industriale sau al evacuarilor directe,;
c) orice loc care poate caracteriza influenta unei surse de poluare asupra emisarului sau influenta unui rau asupra altuia; pentru ape de suprafata( sectiune transversala prin rau, mijlocul unui pod, deversare, mijloc sau coada unui lac).
d) orice loc in care a fost realizat un corp de apa in vederea caracterizarii influentii surselor de poluare asupra apei freatice sau pentru a caracteriza rezervele de apa subterana.
e) - cos de fum sau locul in care gazele parasesc instalatia; canal gaze de ardere sau canale de evacuare gaze industriale, guri de aerisiri la rezervoare; pentru surse si zone de aglomerare urbana, pentru imisie si altele; pentru aer.
f) - locul in care se considera ca reprezentativ pentru caracterizarea influenta unei surse de poluare a aerului (de 50 ori inaltimea cosului de fum), un loc in care au fost depozitate deseuri sau deversari accidentale si altele pentru sol.
- MEDIU - ,,Ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terei: aerul, apa, solul si subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului".
Important de retinut este faptul ca din mediu fac parte si valorile materiale, cele spirituale, sanatatea omului precum si calitatea vietii.
- DEZVOLTARE DURABILA - ,,Dezvoltarea care corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati"
- UTILIZAREA DURABILA - ,,Folosirea resurselor naturale intr-un mod si o rata care sa nu conduca la declinul pe termen lung al acestora, mentinand potentialul lor in acord cu necesitatile si aspiratiile generatiilor prezente si viitoare".
- Cele mai bune tehnici disponibile reprezinta stadiul de dezvoltare cel mai avansat si eficient inregistrat in dezvoltarea unei activitati si a modurilor de exploatare, care demonstreaza posibilitatea practica de a constitui referinta pentru stabilirea valorilor limita de emisie in scopul prevenirii, iar in cazul in care acest fapt nu este posibil, pentru a reduce in ansamblu emisiile si impactul asupra mediului in intregul sau:
a) tehnicile se refera deopotriva la tehnologia utilizata si modul in care instalatia este proiectata, construita, intretinuta, exploatata, precum si la scoaterea din functiune a acesteia si remedierea amplasamentului; b) disponibile se refera la acele cerinte care au inregistrat un stadiu de dezvoltare ce permite aplicarea lor in sectorul industrial respectiv, in conditii economice si tehnice viabile, luandu-se in considerare costurile si beneficiile, indiferent daca aceste tehnici sunt sau nu utilizate ori realizate la nivel national, cu conditia ca aceste tehnici sa fie accesibile operatorului;
c) cele mai bune - se refera la cele mai eficiente tehnici pentru atingerea in ansamblu a unui nivel ridicat de protectie a mediului in intregul sau;
Cele mai bune tehnici disponiobile (BAT), inseamna:
- folosirea unor tehnologii care produc putine deseuri;
- cantitati mici sau chiar lipsa de substante chimice periculoase;
- asigurarea uni bune reciclari a deseurilor;
- procese comparabile la scara industriala;
- perioada scurta de introducere a tehnologiei;
- eficienta energetica a utilizarii resurselor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!