Monitorizarea Calității Mediului

Extras din referat Cum descarc?

Termenul monitorizare este intalnit de relativ scurt timp in limba romana si, in
sens larg, semnifica supravegherea evolutiei in timp a unui sistem prin masurarea ,estimarea sau semnalarea depasirii valorilor limita a unor indicatori sau parametric definitorii ai sistemului, diagnoza starii prezente si eventual elaborarea unor prognoze.
In ultimul timp, regasim des termenul monitorizare utilizat cu referire la sisteme politice,sociale, biologice, tehnice, informationale, transporturi si evident protectia mediului.
Legea "Protectiei Mediului" din 29 decembrie 1995 specifica intelesul termenuluimonitorizarea mediului: "sistem de supraveghere, prognoza, avertizare si interventie,care are in vedere evaluarea sistematica a dinamicii caracteristicilor calitative alefactorilor de mediu, in scopul cunoasterii starii de calitate si semnificatiei ecologice aacestora, evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor produse, urmate de masuricare se impun".
Poluarea are urmari neplacute, adesea grave, asupra omului si mediului
inconjurator, sub diferite forme: infestarea apelor de suprafata si a panzelor freatice,disparitia unor specii sau chiar a vietii din anumite bazine hidrografice, deteriorarea potentialului agricol a solului, reducerea vizibilitatii si aparitia mirosurilor neplacute, "incalzirea atmosferei", murdarirea zonelor urbane, ploile acide din Suedia si Europa Occidentala si cel mai important afecteaza sanatatea oamenilor (afectiuni cronice ale aparatului cardio-vascular, respirator, digestiv sau ale pielii). In ultimul timp se insista mult asupra existentei unor substante mutagene puternice printre diferitii poluanti, care, mult timp neobservate, sunt considerate ca o amenintare grava, de ordin genetic, asupra populatiei urbane. 
Astfel, chiar la inceputul secolului XX smogul caracteristic Londrei punea aceleasi probleme ca si azi celor care nu puteau sa-l suporte iar in anii '70 Rinul era un rau fara viata (dar in care azi se pescuieste).
Pericolul in continua crestere a influentei negative exercitata de intensificarea
productiei industriale si a celei agricole asupra sanatatii umane si a starii biosferei in ansamblu impune necesitatea elaborarea unui sistem de monitorizare nu numai a unui factor de mediu, considerat separat, ci a biosferei in intregime. La prima consfatuire interguvernamentala privind monitorizarea (Kenia, 1974), convocata de Consiliul director al programului ONU referitor la problemele mediului ambiant (UNEP) au fost expuse scopurile principale ale sistemului global de monitorizare a mediului
inconjurator 
Evident ca sistemul global de monitorizare se bazeaza pe subsistemele nationale
de monitorizare, incluzand elemente ale acestor subsisteme. Astfel monitorizarea a devenit un sistem informativ cu multiple destinatii speciale, care este in masura sa avertizeze organismele abilitate asupra starii biosferei, gradul de afectare antropogena a ambiantei, despre factorii si sursele unor efecte nefaste.
MONITORIZAREA CALITATII MEDIULUI
Proiectarea si obiectivele sistemului de monitorizare a calitatii aerului
Sistemul de monitorizare a calitatii aerului este un subsistem al sistemului general de monitorizare a mediului. Monitorizarea calitatii aerului presupune o serie de actiuni de observare si masurare cantitativa si calitativa a unor indicatori ai starii aerului (cum ar fi concentratii ale unor componente din aer). Sistemul de monitorizare permite obtinerea de date utile pentru identificarea rapida a zonelor poluate si pentru luarea de decizii strategice si tactice de combatere a poluarii si de prevenire a acesteia.
In procesul de proiectare a unui sistem de monitorizare a calitatii aerului se parcurg mai multe etape, unul din primii pasi fiind stabilirea obiectivelor. Printre obiectivele principale ale unui sistem de monitorizare pot fi enumerate:
- supravegherea calitatii aerului in raport cu norme si standarde prestabilite si declansarea alarmei in cazul depasirii accidentale/ sistematice a normelor.
- identificarea surselor de poluare.
- stabilirea poluarii de fond si a tendintelor de poluare.
- predictii pe termen scurt pentru prevenirea poluarilor cu efecte catastrofale.
- evaluarea impactului de mediu a diferitilor poluanti.
- evaluarea schimbarii microclimatului sub influenta poluarii.
- validarea modelelor analitice si empirice ale dispersiei poluantilor in aer.
Poluarea de fond reprezinta poluarea existenta in zonele in care nu se manifesta direct influenta surselor de poluare antropice. Monitorizarea poluarii de fond este o problema globala, importanta pentru a putea aprecia efectele patrunderii poluantilor in aerul curat al ecosferei (prin aer curat se poate intelege actualmente doar aerul de la foarte mare altitudine sau cel de la nivelul solului dar situat la o foarte mare distanta de centrele urbane sau industriale). Monitorizarea poluarii regionale corespunde supravegherii aerului situat relativ departe de centrele urbane sau industriale, adica intre poluarea de fond si aerul poluat antropic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Calitatii Mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!