Monitorizarea Aerului in Baia Mare in Anii 2007-2008

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Maramures este situat in partea de nord a regiunii, intre paralelele 47o20'00" si 48o00'15" latitudine nordica si meridianele 22o52'30" si 25o07'30" longitudine estica, la 20 de km de centrul geografic al Europei. 
Se invecineaza la nord cu Ucraina, la est cu judetul Suceava, la sud cu judetele Bistrita- Nasaud, Cluj si Salaj, iar la vest cu judetul Satu Mare. La nord este delimitat de frontiera Romaniei cu Ucraina, raul Tisa formand granita naturala pe o lungime de 62 km.
Distanta dintre punctele extreme vest si est ale judetului este de 160 km, iar dintre cele de nord si sud este de 60 km, ceea ce confera Maramuresului o forma alungita in directie longitudinala. In limitele geografice, judetul Maramures are o suprafata de 630436 ha (2,6% din suprafata Romaniei).
Municipiul Baia Mare este capitala judetului Maramures si principala unitate administrativa din aglomerarea Baia Mare.
Municipiul Baia Mare, resedinta judetului, este un important centru urban din nord-vestul Romaniei, situat in partea vestica a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii. El a fost o buna perioada de timp in trecut capitala mineritului si a industriei metalurgice din Romania, insa a schimbat in ultimii 10 ani profilul economic, datorita inchiderii tuturor minelor si mai recent, la sfarsitul anului 2008 inchiderea temporara, a CUPROM SA Bucuresti - Sucursala Baia Mare (fostul "Phoenix").
Activitatea celeilalte uzine metalurgice - SC ROMPLUMB SA - este la ora actuala in etapa de conformare la cerintele europene de mediu, pe care trebuia sa le atinga la sfarsitul anului 2010.
Date generale privind aglomerarea Baia Mare
Suprafata aglomerarii Baia Mare este de 613,55 km2, din care 74,5% apartine zonelor urbane si 25,5% zonelor rurale.
Tabel nr. 1 Suprafata unitaNilor administrative din aglomerarea Baia Mare
Localitatea Suprafata, km2
Municipiul Baia Mare 235,73
Orasul Baia Sprie 96,0
Orasul Tautii Magheraus 125,64
Comuna Dumbravita 54,0
Comuna Grosi 23,5
Comuna Recea 49,88
Comuna Sacalaseni 28,79
TOTAL 613,54
Sursele principale de poluare identificate in aglomerarea Baia Mare sunt:
o Traficul rutier - emisii de NOx, CO, pulberi;
o Incalzirea rezidentiala - emisii de pulberi
o Lucrarile de constructii - emisii de pulberi
o Industria - in principal emisiile pe cosurile de dispersie ale unitatilor de metalurgie neferoasa - SO2, pulberi cu continut de metale grele (Pb, Cd)
Programul Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in aglomerarea Baia Mare este elaborat de Comisia Tehnica numita prin Ordinul Prefectului Judetului Maramures nr. 184/09.11.2009, si se refera la urmatorii indicatori:
- fractia PM10 a pulberilor in suspensie (depasirea valorii limita zilnica si anuala);
- dioxid de sulf - SO2 (depasirea valorii limita orara si zilnica);
- plumb (Pb) din PM10 (depasirea valorii limita anuala).
In ultimii ani, comunitatea din aglomerarea Baia Mare a constientizat din ce in ce mai mult importanta pe care protectia mediului trebuie sa o joace in viata fiecaruia, in contextul dezvoltarii durabile. Stabilirea unui echilibru intre necesitatea cresterii nivelului de trai prin progres economic, calitatea factorilor de mediu si starea de sanatate a populatiei este determinanta in vederea sustinerii dezvoltarii durabile a societatii.
De asemenea, unitatile industriale neconforme au implementat deja ample proiecte de retehnologizare cu importante efecte pozitive in relatie cu mediul inconjurator sau altele, din diverse motive au incetat activitatea. Cele doua mari unitati metalurgice din Baia Mare, care au poluat mediul o lunga perioada de timp prin emisiile de poluanti in atmosfera au redus activitatea si au implementat o serie de masuri cu efecte pozitive asupra calitatii aerului inconjurator.
Cuprom SA Bucuresti - Sucursala Baia Mare (productia de Cu primar pana in 2000 si de Cu secundar - din deseuri, in perioada dupa anul 2000) a implementat o serie de masuri astfel incat in luna octombrie 2007 a indeplinit toate cerintele din planurile de actiune in relatie cu mediul, insa din motive economice a incetat temporar activitatea in luna octombrie 2008.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Aerului in Baia Mare in Anii 2007-2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!