Modelarea Proceselor de Poluare a Apelor Subterane și a Solului

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea mediului geologic este un factor ce afecteaza in mod direct conditiile de viata ale omului. Mediul geologic reprezinta un sistem complex, situat la partea superioara a litosferei, limitat la zona in care omul isi desfasoara activitatea. El este format din roci ce pot contine apa subterana, gaze si resurse naturale neregenerabile. 
Mediul geologic fiind afectat de actiunea agresiva a omului, manifestata cel mai frecvent prin contaminarea solului si apei subterane, perturbarea conditiilor naturale prin minerit si activitatea de constructii, depozitarea deseurilor la suprafata terenului si in subteran. 
Exista trei tipuri fundamentale de roci ce alcatuiesc crusta terestra, magmatice, metamorfice si sedimentare, prin intermediul agentilor si proceselor ce controleaza formarea lor, fac parte dintr-un circuit, denumit circuitul rocilor Interconectarea prin intermediul acestui circuit scoate in evidenta si mai bine natura relatiilor si dinamica suferita de mediul geologic 
Pentru ca circulatia apei sa fie posibila in mediul geologic, acesta trebuie sa fie permeabil. 
Cea mai mare parte a rocilor permeabile din partea superioara a litosferei fac parte din categoria rocilor sedimentare. 
Formatiunile sedimentare acopera 75% din suprafata scoartei terestre.O trasatura importanta a lor este aceea ca s-au format in conditii de temperatura si presiune normale, apropiate sau similare celor din mediul ambiant.
O clasificare a rocilor sedimetare dupa criteriul genetic si mineralogic se realizeaza astfel:
1.Rocile detritice sunt agregate mobile sau consolidate, rezultate in urma dezagregarii rocilor preexistente, a transportului si a acumularii materialului astfel rezultat (claste sau detritus), in diverse medii de sedimentare. Aceasta categorie ocupa 20 - 25 % din volumul total al depozitelor sedimentare. Acestea fiind mobile si consolidate.
2 Rocile argiloase
Definitie: rocile argiloase sunt roci pelitice, formate preponderent din particule cu dimensiuni cuprinse intre 0,01 mm si dimensiuni coloidale, in alcatuirea carora intra in proportie mai mare de 60% minerale argiloase. 
Desi din punct de vedere structural argilele pot fi considerate roci detritice, din punct de vedere genetic ele au in general o origine diferita de rocile de acestea, formandu-se adesea prin alterarea unor minerale preexistente. Ele sunt formate in general din alumosilicati hidratati. 
3. Rocile carbonatice sunt roci sedimentare, poligene, constituite din minerale carbonatice (calcit, dolomit, aragonit, siderit, ankerit, magnezit, etc.) in proportie de peste 50% si subordonat minerale necarbonatice alogene (cuart, calcedonie, minerale argiloase, mice) si autigene (feldspat, fosfati, oxizi de fier, etc.). Rocile carbonatice au o trasatura specifica - datorita compozitiei lor sunt in general solubile in apa, in special daca aceasta are o temperatura scazuta. Aceste roci genereaza cunoscutul relief carstic, circulatia apei subterane in golurile astfel formare este foarte activa iar formele create sunt foarte spectaculoase. 
4. Rocile evaporitice reprezinta in exclusivitate produse de natura chimica, ce se formeaza prin precipitarea din solutii naturale lagunare sau marine, in medii aride caracterizate printr-o evaporare intensa. Concentrarea extrema a solutiilor conduce la separarea compusilor foarte solubili. In aceste conditii, sarurile dizolvate de Na, K, Ca, Cl, SO4 se concentreaza si cand ating limita de saturatie, se separa prin precipitare. 
In afara acestor grupe de roci sedimentare prezentate sumar, mai exista si alte tipuri de roci, magmatice si metamorfice, care pot prezenta porozitate secundara de tip fisural, sau de alte tipuri dar proportia acestora este mica. Rocile permeabile care au capacitate de retinere a apei se numesc roci acvifere iar rocile ce nu permit retinerea apei sunt roci acvifuge.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea Proceselor de Poluare a Apelor Subterane si a Solului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!