Mitall Steel Galati si Poluarea Aerului in Municipiul Galati

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I Poluarea aerului pag. 1
CAPITOLUL II De la ,,Sidex" la ,,Mittal Steel" pag. 1
1.Privatizarea si poluarea pag. 1
2.Viata locuitorilor din Movileni pag. 2
CAPITOLUL III Starea de sanatate si poluarea pag. 3
CAPITOLUL III In loc de concluzii pag. 5


Extras din referat Cum descarc?

1.
Capitolul I.POLUAREA AERULUI
In ultimele doua decenii realitatile societatii omenesti au activat in vocabularul politicienilor si specialistilor de diferite formatii, cateva sintagme considerate pana atunci ca fiind specifice stiintelor naturii: degradarea mediului, criza ecologica , incalzire global, poluarea aerului, efectul de sera subtierea stratului de ozon si ploile acide.
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani ,este amenintat acum de activitatea omului.Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%) ,si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon ,dioxid de carbon ,heliu si neon.Toate acestea sunt gaze neutre ,adica nu intra in reactie cu alte substante.Mai exista urme de dioxid de sulf ,amoniac, monoxid de carbon si ozon (O3) precum si gaze nocive, fum , sare, praf si cenusa vulcanica..
In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa sfarsitul secolului trecut a aparut automobilul.Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera.
Sursele de poluare ale aerului sunt :
o Antropice (cele mai multe dintre ele fiind considerate majore)
a) Fixe - poluarea fiind limitata in jurul obiectivelor :
- Procese de combustie - arderea deseurilor, incalzirea locuintelor, centrale termoelectrice
- Procese industriale - intreprinderi chimice, combinate siderurgice, metalurgice, neferoase, materiale de constructii
- Activitati casnice si alte activitati
b) Mobile - mijloacele de transport, mai ales cele rutiere
o Naturale 
a) solul (praf, nisip)
b) plantele, animalele (polen, par, spori, fulgi, microorganisme)
c) eruptiile vulcanice (gaze, vapori, cenusa)
d) praful cosmic 
Capitolul II.DE LA SIDEX LA MITTAL STEEL
1.Privatizarea si poluarea
Privatizarea combinatului siderurgic de la marginea orasului nu le-a adus nimic nou, nimic bun galatenilor. Dimpotriva, parca, in ultimii ani, pe cosurile de evacuare ale colosului siderurgic iesea si mai mult fum, si mai multe gaze, care de care mai otravitoare, pirjolind totul in jur. (...)
Indiferent din ce parte te apropii de municipul de pe Dunare, te intimpina un val de fum, de noxe de furnal, te cuprindea un gust dulceag de bioxid de sulf, iar daca prindeai "momentul sarjei" simteai ca te sufoci. Constatai cu regret ca nu s-a schimbat nimic in ultimii 20 de ani. Orasul era acoperit tot timpul de acelasi smog nenorocit. Privatizarea combinatului, in iulie 2001, vinzarea lui catre cel mai mare "siderurgist" pe plan mondial - grupul indian ISPAT Mittal -, nu le-a adus galatenilor nici o bucurie. Dimpotriva, locurile de munca la combinat sint din ce in ce mai putine 
2.
(profitul trebuie sa creasca, nu?), accidentele de munca se tin lant, iar orasul este poluat in continuare cu celebrele "noxe siderurgice"(...).
Ca(...) Galatiul este poluat nonstop cu noxe de furnal o demonstreaza numarul mare de amenzi pe care Garda de Mediu le aplica celor de la Arcelor Mittal Galati. Astfel, numai in perioada ianuarie - iunie 2008, "in domeniul metalurgiei si siderurgiei" din Galati (adica, la Sidex - n.r ) au fost aplicate 11 amenzi, in valoare de circa 3 miliarde de lei vechi. 
Practic, deocamdata, combinatul functioneaza in baza autorizatiei integrate de mediu eliberata de ARPM Galati, in care sunt prevazute toate investitiile obligatorii de mediu, pana in 2014, in valoare de circa 400 de milioane de euro. Pana in prezent, au fot executate lucrari in valoare de doar 40 de milioane de euro ( Constatare : in opt ani s-a investit zece la suta din suma totala, urmand ca in urmatorii sase ani sa se investeasca restul de 90 la suta! Asa o fi proiectul!). "Cea mai poluanta sectie, in momentul de fata, este uzina cocsochimica, unde instalatiile de desulfurare si de purificare sunt fie colmatate, fie corodate, astfel incat gazul nu se mai raceste suficient, ceea ce face ca bateriile de cocsificare sa nu mai functioneze la parametri normali"(...). 
Pe de alta parte, potrivit unei hotarari de guvern (H.G. nr. 349 - n.r), halda de zgura trebuie inchisa si ecologizata , iar in 2009 ea trebuie scoasa din uz si construita alta halda, la parametrii europeni.(...)Deocamdata la Galati nu s-a schimbat mai nimic, orasul este in continuare poluat de combinatul siderurgic. 
2.Viata locuitorilor din Movileni
Halda de zgura le taie nu numai respiratia movilenilor, ba chiar si setea Sanatatea scirtiie. Agricultura se tariie. Un miros greu se intrepatrunde hoteste si incepi sa te obisnuiesti cu el. Satul Movileni e gard in gard cu Mittal. Combinatul e vecinul lor de la inceputul anilor '60. Il stiu ca pe un cal breaz.
Un strain ajuns pe meleaguri galatene s-ar umple de bube daca ar sta aici mai mult de o luna. Movilenii s-au obisnuit cu raul. Nici n-au ce-i face. Doar n-o sa se puna cu ditamai gigantu', colosu'ce strajuieste de la marginea orasului. Locuitorii ar vrea ecologie. Ca doar d'aia au intrat in UE (...) Multi dintre satenii din Movileni au probleme de sanatate. Boli cardiovasculare sau respiratorii. Le ignora. Nu se duc la doctor decat cand situatia se ingroasa. Nu se poate vorbi de o statistica. Si nici de ceea ce provoaca aceste boli. Multi dau vina pe combinat. Se cunoaste diferenta de aer.Oamenii s-au obisnuit prost. Si s-au resemnat. Nici nu pleaca din comuna, pentru ca Mittal le da o piine de mincat. Haldele de zgura strajuiesc comuna, iar ei se duc si lucreaza acolo. Poate, din acest an , movilenii vor scapa macar de una din probleme, si anume praful de la halda de zgura. In ceea ce priveste mirosul, probabil ca va mai dura ani buni pana cind noxele si alte elemente de poluare vor fi diminuate sau poate chiar eliminate. Daca ii intrebi care sunt problemele comunei si nemultumirile lor, in cap de lista ar spune apa care nu curge de doua saptamani, ulitele nepietruite, hotii care fura recoltele si saracia mare din comuna. Restul e obisnuinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mitall Steel Galati si Poluarea Aerului in Municipiul Galati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!