Metode de supraveghere a poluarii mediului

Extras din referat Cum descarc?

Fundamentala pentru conceptul de dezvoltare durabila este necesitatea integrarii obiectivelor economice cu cele ecologice si de protectia mediului.O lunga perioada de timp,pana in urma cu circa 20 de ani,se acorda prioritate cresterii economice,excluzand problemele de protectia mediului.Formele grave de manifestare a deteriorarii componentelor mediului inconjurator impun schimbarea acestei optici.Desigur ca perspectiva cresterii economice inaintea protectiei mediului este posibila.Se poate sustine o astfel de strategie prin faptul ca o economie stabila genereaza fonduri si permite o intensa munca sociala in domeniul protectiei mediului.
Managementul ecologic,ca si stiinta medicala,are un principiu confirmat:prevenirea este intodeauna mai buna si mai economica decat tratarea.De aceea este esential ca in aceasta etapa de dezvoltare a omenirii,in toate tarile,obiectivele economice si cele ecologice,incluzand si actiunile de protectia mediului,sa fie integrate de la inceput cu scopul de a minimaliza pagubele ecologico-economice.
In domeniul legislativ se au in vedere atat legi cadru,cat si legi specifice unui domeniu sau altul de activitate.In paralel trebuie desfasurate activitati de elaborare de normative,instructiuni,standarde,etc pentru a asigura un concept unitar de actiune.
Componenta economico-tehnologica este cea care trebuie sa promoveze actiunile cu caracter pragmatic si efect imediat.Sistemul de taxe,tarife.penalitati trebuie sa asigure descurajarea industriilor si tehnologiilor polunate si incurajarea promovarii asa numitelor tehnologii ,,curate".O deosebita importanta pentru succesul activitatii de protectie a mediului,in prezent si perspectiva o au elementele de ordin informativ-educativ,care sa modifice modalitati si obiceiuri contrare unei bune gestionari a factorilor de mediu.Toate aceste activitati trebuie facute pe baza atragerii,in toate fazele,de la decizie pana la aplicare,a colectivitatilor locale.De semnalat este rolul deosebit de important al organizatiilor neguvernamentale pe aceasta linie.
Inceputul oricarei activitati de protectia mediului dintr-o tara,ca politica de stat,coerenta si eficienta,se face cu organizarea si asigurarea functionarii sistemului de supraveghere a mediului,in ansamblu,si a componentelor sale.
In ceea ce priveste Romania,inca de la inceputul perioadei cand protectia mediului a devenit o preocupare primordiala a statului,deci dupa 1989, a fost elaborata o conceptie moderna de organizare a sistemului de monitoring,materializand cele doua concepte actuale ce se cer: un sistem integrat pentru toti factorii de mediu si un sistem global,pe diferite niveluri de agregare,inclusiv cu conectare la reteaua mondiala.Acest concept a fost elaborat in Romania cu incepere din 1990 si organizarea sistemului este in derulare cu sprijinul unor institutii internationale.
In ultimii 20 de ani specialistii si oameni de decizie au inteles acuitate problemei poluarii mediului,cautand solutii locale sau globale,economice,tehnice sau politice.Aceasta a condus la dezvoltarea ingineriei mediului. Metode si utilaje de retinere a suspensiilor solide din gazele de ardere
In functie de locul de amplasare fata de sursele de emisie a bioxidului de sulf si oxizilor de azot,pot fi alese urmatoarele tipuri de aparate: camere de linistire,cicloane,filtre din materiale semipermeabile,scrubere si filtre electrostatice.
1.Camerele de linistire gravitationale
Principiul acestor aparate impune trecerea gazelor printr-o camera cu sectiune foarte mare,cu viteza foarte scazuta,unde,sub actiunea gravitatiei,particulele de dimensiuni mai mari se separa din gaz.Eficienta acestor aparate este dependenta in foarte mare masura de marimea si densitatea particulelor.
2.Cicloanele
Eficienta acestora este marita in comparatie cu cea a camerelor de linistire.Din cauza introducerii tangentiale,cu viteza mare a gazelor,acestea capata o miscare elicoidala,iar particulele,sub actiunea fortei centrifuge,sunt separate langa peretele ciclonului,dupa care cad in partea inferioara conica a acestuia de unde se elimina.
3.Filtrele din materiale semipermeabile
Gazele incarcate cu praf sunt trecute printr-un mediu semiporos din materiale tesute sau pasla,care retine particulele de praf,gazul epurat trecand mai departe.Eficienta de retinere a acestor filtre,este foarte ridicata,insa utilizarea lor este limitata la temperaturi si unitati reduse.
4.Scrubere
In aceste aparate particulele sunt retinute prin spalarea cu un lichid,apoi acestea sunt separate in decantoare sau separatoare centrifugale.
5.Filtrele electrostatice
Acestea sunt probabil cele mai potrivite pentru retinerea prafului,utilizate atat pentru particule micronice,cat si pentru cele mai mari atat la presiuni,umiditati si temperaturi scazute,cat si pentru valori ridicate ale acestora. Procedee de reducere a oxizilor de azot din gazele de ardere
Exista cateva tehnici pentru impiedicarea formarii de NOx in cantitati mari,toate avand ca principiu arderea cu coeficienti de exces de aer foarte scazuti.Ele se numesc arzatoare de NOx scazut.Una dintre metode consta in montarea arzatoarelor in colturile focarelor astfel incat aerul secundar de ardere si combustibilul sa nu fie continute in acelasi jet.Jeturile de combustibil se intalnesc tangential in centrul focarului,formand o zona de ardere circulara.Tratarea oxizilor de azot din gazele de ardere poate fi efectuata prin mai multe metode,care pot fi grupate in doua mari categorii:uscata si umeda.Dintre procedeele uscate cele mai importante sunt cele cu reducere catalitica selectiva si cu reducere necatalitica selectiva.Procedeele umede includ retinerea atat a oxizilor de azot,cat si a celor de sulf,fie simultan,fie separat Reducerea emisiilor de agenti poluanti din transporturi se refera mai ales la perfectionarea motoarelor cu ardere interna, care trebuie facuta in sensul asigurarii unei arderi complete a combustibilului,deci in sensul eliminarii hidrocarburilor nearse si al oxidului de carbon din gazele de esapament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de supraveghere a poluarii mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!