Metode de Combatere a Surselor de Poluare a Aerului

Cuprins referat

Introducere 4
I. Procese de neutralizare 5
II. Procese de oxidare 5
III. Procese de reducere 6
IV. Procese de descompunere termica 6
V. Echipamente de depoluare chimica 6
VI. Desulfurarea gazelor reziduale
a) Eliminarea compusilor organici de sulf
a. Procedee umede
b. Procedee uscate
c. Procedee de adsorbtie
d. Procedee catalitice
b) Eliminarea hidrogenului sulfurat
a. Procedee umede
i. Adsorbtia in amine
ii. Adsorbtia in solutii alcaline
b. Procedee uscate
i. Procedee bazate pe procese de adsorbtie
ii. Procedee bazate pe procese de chemiosorbtie pe oxizi metalici activi 9
Concluzii 26
Bibliografie 26


Extras din referat

Introducere
Eliminarea prin procese chimice a poluantilor din gazele reziduale presupune modificarea acestora prin reactii chimice, astfel incat productii de reactie sa fie mai putin poluanti sau mai usor de separat prin alte procese. Ca si in cazul altor procese de separare a poluantilor gazosi, simultan cu desfasurarea unor procese de natura fizica pot avea loc si procese chimice de tip chemosorbtie.In cadrul acestor tipuri de procese, cele mai multe procedee de separare a poluantilor gazosi se bazeaza pe absorbtia sau adsorbtia insotita de reactii chimice, cand se formeaza produsi intermediari. Acesti produsi se pot separa cu usurinta din sistem sau, de cele mai multe ori, sunt supusi unor tratamente specifice pentru regenerarea absorbantului sau adsorbantului si recuperarea poluantilor, fie sub forma compusilor initiali (in cazul proceselor reversibile), fie sub forma altor compusi (in cazul proceselor ireversibile).
Din acest punct de vedere, procedeele de depoluare a gazelor pot fi regenerative sau neregenerative atunci cand se face referire la agentul poluant si respectiv recuperative sau nerecuperative atunci cand se face referire Ia poluantii gazosi.
Procesele chimice care stau la baza unor procedee de depoluare a gazelor pot fi diverse, functie de mai multi factori cum ar fi natura si proprietatile poluantului gazos, natura si proprietatile reactantilor si conditiile specifice de lucru (temperatura, presiune, catalizatori etc.)
Cele mai intalnite procese chimice de depoluare a gazelor sunt procesele de:
- Neutralizare - pentru poluantii cu caracter acid si cei cu caracter bazic;
- Oxidare - pentru poluantii cu caracter reducator si reactanti cu caracter oxidant;
- Reducere - pentru poluantii cu caracter oxidant si reactanti cu caracter reducator;
- Descompunere termica - pentru poluantii instabili termic, care la temperaturi ridicate se descompun cu formare de produsi nepoluanti.
In functie de modul de realizare a unor viteze de reactie cu valori ridicate, procesele chimice pot fi controlate termic si / sau catalitic.
Procesele chimice catalitice pot fi selective sau neselective, dupa cum marirea vitezei de reactie prin intermediul catalizatorilor are loc selectiv (pentru o anumita reactie chimica din multitudinea de reactii posibile) sau global (pentru toate reactiile chimice termodinamic posibile in conditiile specifice de lucru).
I. Procese de neutralizare
Procesele chimice de depoluare a gazelor care implica reactii de neutralizare smt specifice pentru eliminarea poluantilor gazosi cu caracter acid, cum ar fi: HCl, H2S, HCN, SO2, SO3, NO2 etc. In cazul acestor procese se pot utiliza agenti de depoluare cu caracter bazic, ca:
- Solutii de NaOH, Na2CO3, K2CO3, Na3PO4, K3PO4, NH4OH, Ca(OH)2, baze organice de tip etanolamine etc.
- Suspensii apoase de Ca(OH)2, Mg(OH)2, CaCO3, MgCO3, dolomita etc.
- Oxizi metalici si carbonati: CaO, MgO, ZnO, CuO, Fe2O3, MnO2, CaCO3, MgCO3 etc.
Procesele de neutralizare pot fi atat regenerative sau neregenerative, cat si recuperative sau nerecuperative.
II. Procese de oxidare 
Procesele chimice de oxidare se aplica in general in cazul unor poluanti cu caracter reducator, ca: CO, H2S, SO2, hidrocarburi si alti compusi organici volatili. In aceste procese, agentul oxidant care se utilizeaza in mod uzual este oxigenul din aer. Oxidarea se poate realiza in mai multe variante:
- Incinerare (combustie in flacara) - atunci cand procesul de oxidare are loc la temperaturi ridicate, in arzatoare cu flacara, inainte ca gazele reziduale sa fie eliminate in atmosfera. Aceasta varianta este aplicata in mod special in cazul gazelor reziduale cu continut important de hidrocarburi si alti compusi organici volatili;
- Oxidare termica - atunci cand procesul de oxidare cu aer are lor in reactoare de tip camera de combustie. Aceasta varianta se aplica in mod special pentru gazele reziduale cu continut ridicat de CO, hidrocarburi si alti compusi organici volatili;
- Oxidare catalitica - atunci cand procesul de oxidare are loc in reactoare catalitice, la temperaturi joase. Varianta se aplica in cazul gazelor reziduale cu continut de CO, H2S, SO2, hidrocarburi si alti compusi organici volatili si utilizeaza o serie de catalizatori specifici de oxidare.
Din punct de vedere energetic, procesele de oxidare sunt exoterme si caldura de reactie degajata in cursul acestor procese se poate recupera sub forma de abur, sau poate servi la preincalzirea gazelor reziduale sau a agentului de oxidare. In urma procesului de oxidare se formeaza compusi nepoluanti in cazul gazelor reziduale cu CO, hidrocarburi si alti compusi organici volatili (H2O si CO2) sau valorificabili - in cazul gazelor reziduale cu compusi cu sulf (ca S, SO2, SO3 sau H2SO4).
III. Procese de reducere
Procesele chimice de reducere pot fi utilizate in cazul gazelor reziduale ce contin ca agent poluant principal un compus cu caracter oxidant, ca oxizii de azot NOx sau SO2. Ca agenti reducatori se pot utiliza in cazul gazelor reziduale cu oxizi de azot NH3, H2, CH4 sau alte hidrocarburi inferioare.in cazul gazelor reziduale cu SO2 se utilizeaza ca agent reducator H2S, ??, amestecuri ?? - H2 sau chiar CH4. Procesele de reducere sunt, in general, procese catalitice selective, insa pot fi si neselective, cum sunt cele ce au loc in cursul depoluarii gazelor reziduale cu oxizi de azot.


Fisiere in arhiva (2):

  • Metode de Combatere a Surselor de Poluare a Aerului.doc
  • Metode de Combatere a Surselor de Poluare a Aerului.ppt

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!