Metode Biologice de Epurare a Apei

Extras din referat Cum descarc?

Epurarea apei constituie ansamblul de masuri si procedee prin care impuritatile de natura minerala, organica, chimica sau bacteriologica continute in apele uzate sunt reduse la anumite limite, astfel incat aceste ape sa nu mai dauneze emisarului in care se evacueaza si sa nu mai pericliteze folosirea apelor acestuia. 
Este necesara cunoasterea originii principalilor afluenti si caracteristicilor lor pentru definirea modului de epurare. Principalele substante nocive ale apelor uzate industriale sunt substantele organice - conduc la marirea salinitatii apei (MgSO4, bicarbonati); substantele in suspensie - plutitoare (titei, uleiuri) care impiedica absorbtia de oxigen de la suprafata apei, metalele grele (Pb, Cu, Zn) - au o actiune toxica asupra organismelor acvatice, inhiband si procesele de autoepurare.
Epurarea apelor uzate incarcate cu materii organice in suspensie si dizolvate se realizeaza prin procese biologice. Aceste procese se desfasoara prin contactul, in mediul apos, dintre o populatie mixta de bacterii si materia organica in prezenta factorilor nutritivi, in special azot si fosfor.
Factori care intervin in proces sunt de natura fizica - hidrodinamica; natura chimica - oxidare directa a compusilor anorganici; natura biochimica - dependenta de natura si metabolismul bacteriilor.
In procesul de epurare biologica substantele organice pot fi indepartate din apa de catre microorganismele care le utilizeaza drept hrana, respectiv sursa de carbon. 
Acest tip de epurarea se realizeaza pe baza unui transfer de materiale dinspre apa spre celulele vii si dinspre acestea inapoi spre masa de apa. In prima faza, impuritatile trec din apa uzata spre filmul, floconul sau alte forme sub care apare masa de microorganisme (biomasa) prin contactul interfacial si prin procese de adsorbtie - desorbtie. Substantele de la interfata sunt adsorbite si transferate in prezenta enzimelor din celula vie. Drept rezultat sunt sintetizate celule noi, iar produsii finali de descompunere trec inapoi in apa, de unde cei volatili se degaja in atmosfera. In procesele de epurare substantele organice sunt oxidate, in sensul general si isi micsoreaza continutul de hidrogen. 
In general, treapta de epurare biologica este precedata de epurarea mecanica sau mecano-chimica, iar dupa treapta biologica urmeaza de asemenea o decantare finala a apei care contine fragmente de material biologic pe care le-a antrenat la trecerea prin aceste instalatii.
Dupa tipul microorganismelor care asigura indepartarea poluantilor organici din apa se disting doua tipuri de epurare biologica :
1. Procese aerobe ;
2. Procese anaerobe.
Epurarea biologica aeroba
In practica, epurarea biologica aeroba se realizeaza in incinte deschise, constructii in care biomasa este fie suspendata in apa sub forma de agregate de microorganism (flocoane), fie este fixata pe suprafata unui suport solid sub forma unei pelicule gelatinoase. In ambele cazuri, sistemele sunt aprovizionate cu oxigen, de obicei din aer.
Cea mai uzuala varianta de epurare in care microorganismele sunt suspendate in apa sub forma de flocoane este procesul cu namol activ, avand schema reprezentata in figura alaturata:


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Biologice de Epurare a Apei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!