Materiale reciclabile - hârtia

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Hartia
Istoria 
Efectul asupra mediului
Ciclul de viata al hartiei
Procesul de reciclare al hartiei
Sortarea
Colectarea si transportul
Depozitarea
Descompunere si curatare
Curatarea
Eliminarea cernelii
Rafinare, albire eliminarea culorilor
Fabricarea hartiei
Poate fi hartia reciclata in totalitate?
Ce se intampla cu cerneala dupa ce este indepartat de pe hartie?
Ce se poate face din hartia reciclata?
Care sunt cele mai importante beneficii de reciclare a hartiei?


Extras din referat Cum descarc?

Hartia
Hartia este un material subtire produs prin presarea impreuna a fibrelor umede din pasta de celuloza si uscarea lor in foi flexibile. Pasta este obtinuta de obicei din lemn, carpe sau ierburi.
Hartie este un material versatil cu multe utilizari. Desi cea mai comuna intrbuintare este pentru scris si pentru imprimare, acesta este, de asemenea, utilizata pe scara larga ca material de ambalare, ca parte component in multe produse de curatare si intr-un numar de procese industriale si de constructii, si chiar ca un ingredient alimentar - in special in culturile asiatice.
Istoria 
Cele mai vechi fragmente arheologice cunoscute ale precursorul hartiei modern, dateaza din secolul al doilea i.Hr. in China. Procesul de fabricare a hartiei de celuloza este atribuita lui Cai Lun, un eunuc de la curtea impartului Han in secolul al doilea d.Hr. folosind hartia in multe aplicatii, ca un substitut eficient pentru matase, China a putut exporta matasea in cantitati mai mari, contribuind la o Epoca de Aur.
Hartie a ajuns din China, prin Orientul Mijlociu in Europa medievala a secolului al 13-lea, unde s-au construit primele fabricile de hartie angrenate de apa. In secolul al 19-lea, productia industriala a redus foarte mult costurile de productie, ceea ce a permis schimbul de informatii in masa si a contribuit la schimburi culturale semnificative. In 1844, inventatorii canadianul Charles Fenerty si germanul FG Keller au dezvoltat independent procedee pentru ontinerea celulozei din fibre de lemn.
Efectul asupra mediului
Producerea si utilizarea de hartie are o serie de efecte negative asupra mediului. Consumului mondial de hartie a crescut cu 400% in ultimii 40 de ani ceea ce a condus la cresterea defrisarilor, unde daor 35% din arbori recoltati sunt utilizate pentru fabricarea hartiei. Deseuri de hartie reprezinta de pana la 40% din totalul deseurilor produse in Statele Unite in fiecare an, care se aduna la 71600000 de tone de deseuri de hartie pe an doar in Statele Unite.
Ciclul de viata al hartiei
Pasul 1 - Copacii sunt recoltati pentru a obtine fibra de lemn proaspata.
Pasul 2 - Copacii recoltati (sau parti ale acestora ce nu sunt folosite pentru mobilier si constructii imobiliare) sunt apoi tocati in rumegus. 
Pasul 3 - Acest rumegus, la randul lui este prelucrat, fie mecanic fie chimic pentru a produce pasta de celuloza, la o fabrica de hartie. 
Pasul 4 - Aceasta pasta de celuloza este trecuta apoi printr-o masina de fabricarea a hartie, care implica un proces destul de complex.
Pasul 5 - In functie de specificatii este obtinut produsul finit de hartie.
Pasul 6 - Dupa ce produsul de hartie a fost in uz, el poate fi colectat in centre de colectare.
Pasul 7 - Hartia colectata este apoi adusa inapoi la fabrica de hartie pentru prelucrare (reciclare), in amestec cu fibre de lemn noi si prelucrate chimic in continuare (Pasul 3), pentru a incepe ciclul de productie / de recuperare din nou.
Figura 1 Ciclul de viata al hartiei
Procesul de reciclare al hartiei
Procesul de reciclare a hartiei implica amestecarea hartie cu apa si substante chimice pentru a o descompune. Acesta este apoi tocata si incalzita, pentru a fi descompusa in continuare in fibre de celuloza (pasta de celuloza). Acesta pasta este trecuta prin filtre, care elimina orice lipici sau plastic, ce ar putea fi inca in amestec, apoi este curata, albita, si amestecata cu apa. Dupa aceea poate fi transformata in hartie noua.
Etapele reciclarii hartiei sunt:
Sortarea
Reciclare de succes necesita hartie recuperata curata, asa ca trebuie sa o pastra-m departe de contaminanti, cum ar fi alimente, plastic, metal, si alte gunoaie, ce ar face hartia dificil de reciclat. Hartia contaminata ce nu poate fi reciclata trebuie sa fie compostata, arsa pentru energie, sau depozitata in gropi de gunoi adecvate.
Figura 2. Sortarea hartiei
Centre de reciclare, cer de obicei, sa sortati hartia in fuctie de calitate, sau tipul de hartie, inainte de a o da spre reciclare.
Colectarea si transportul
Hartia sortata poate fi dusa la un centru local de reciclare sau in containere special amenajate. De cele mai multe ori, un angajat al centrului de reciclare va colecta hartia de la domiciliu sau birou.
La centrul de reciclare, hartia colectata este stransa in baloturi si transportata intr-o fabrica de hartie, in care poate fi reciclat in hartie noua.
Depozitarea
Lucratorii de la fabrica de hartie descarca de balotii in depozite, unde vor fi stocati pana cand este nevoie. 
Tipuri diferite de hartie, cum ar fi ziare si cutii de carton, sunt tinute separat, pentru ca fabrica de hartie utilizeaza diferite tipuri de hartie pentru a face diferite tipuri de produse reciclate.
Figura 3 Depozitarea hartiei
Cand fabrica de hartie este gata de utilizare de hartia, stivuitoare muta hartia din depozit pe benzi rulante mari, catre fabrica de hartie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Materiale Reciclabile - Hartia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!