Managementul Mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane astfel incat mediul sa fie protejat si imbunatatit. O utilizare mai eficienta a electricitatii si a combustibililor combinata cu niste costuri reduse de expediere a deseurilor prin introducerea masurilor de reciclare, va rezulta in costuri reduse de operare. Experienta companiilor care au introdus deja managementul mediului in productia lor, arata ca aceste companii au un avantaj competitiv. Profiturile de pe urma costurilor reduse de oprare si a imbunatatirea relatiilor cu noii clienti, ca si cu vechi, sunt mai mari decat costurile implementarii managementului mediului. De aceea managementul mediului este in general o "afacere buna".

Standardele Managementului Mediului si Sistemului lui

Deoarece organizatii si companii de toate felurile sunt din ce in ce mai interesate sa realizeze si sa demonstreze o performanta ecologica sanatoasa prin controlarea impactului activitatilor, produselor si serviciilor lor asupra mediului, ele efectueaza un numar crescut de "remedieri" sau "auditari" pentru a aprecia performanta ecologica. Totusi, aceste remedieri si auditari singure nu sunt suficiente pentru a asigura o organizatie ca performanta ei nu numai ca intruneste, dar va intruni si in viitor cerintele legale. Standardele Managementului Mediului (cum ar fi Comisia Europeana Eco- Management si Sistemul de Audit EMAS si seriile de standarde ISO 14000 constituie un etalon dupa care organizatiile si companiile isi pot masura performanta. Ele furnizeaza un proces structurat care face posibila introducerea unui Sistem all Managementului Mediului viabil.

Sistemul Managementului Mediului (EMS) este un mecanism care se adreseaza unor teme ecologice majore prin alocarea de resurse, desemnarea responsabilitatilor, si o evaluare continua a practicilor, procedurilor si proceselor, care sunt organizate intr-un mod sistematic. De aceea, EMS se distinge ca un instrument puternic care permite organizatiei sa realizeze si sa controleze nivelul performantei ecologice pe care si-o stabileste. Astfel, devine parte integranta a sistemului managerial al unei organizatii si este necesar sa fie coordonat cu eforturile sistemelor manageriale din alte domenii.

Comisia Europeana Eco-Management si Sistemul de Audit (EMAS)

Comisia Europeana Eco-Management si Sistemul de Audit (EMAS) este un sistem voluntar pentru industrie introdus de Comisia Europeana (EC) in 1993. El tinteste sa promoveze imbunatatiri continue in performanta ecologica a companiilor si sa furnizeze informatii ecologice publicului. Este deschis numai amplasamentelor industriale. Pentru a participa la EMAS, o companie trebuie sa adopte o politica ecoloigca, sa revada performantele ecologice ale platformei industriale in chestiune, sa dezvolte un sistem de management ecologic si un plan de actiune in lumina descoperirii neconformitatilor, sa auditeze sistemul si sa publice o declaratie de performanta a platformei. O a treia parte calificata verifica sistemul si declaratia pentru a vedea daca acestea se confomreaza cerintelor EMAS. Daca se conformeaza, ele sunt validate si platforma poate fi inregistrata. Odata inregistrata, platfroma primeste un certificat de participare, care poate fi folosit la certificarea participarii in sistem.

EMAS a fost desemenat ca un sistem standard de management ecologic (DMS) care sa furnizeze baza generala pentru participarea firmelor, fara a fi prea restrictiv. Telul sau este sa incurajeze firmele industriale sa-si asume respeonsabilitatea pentru problemele ecologice si sa reduca impactul ecologic advers intr-o maniera voluntara. De aici rezulta si virtutile si slabiciunile Regulamentului.

Pe de o parte, EMAS permite un anumit grad de flexibilitate care este

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 312 cuvinte
Nr caractere:
46 391 caractere
Marime:
34.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
management, mediu, natura
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!