Managementul de Mediu

Extras din referat Cum descarc?

In general un Sistem de Management de Mediu (SMM) trebuie saofere toate detaliile necesare pentru evaluarea impactului asupra mediului a tuturor proceselor si procedurilor, astfel incat sa faciliteze: luarea deciziilor, previziunile strategice, conceptele de dezvoltare, proiectare, prelucrare, ambalare, distributie si comercializare, fara efecte negative asupra mediului.
In acest sens, alaturi de SMM exista in prezent un cuprinzator set de instrumente ale managementului de mediu care ajuta la solutionarea problemelor in conditiile respectarii cerintelor dezvoltarii durabile. 
Institutiile guvernamentale au nevoie de un mecanism, ca si de instrumente specifice pentru a-si realiza programele, politicile si strategiile nationale de protectie a mediului. De asemenea, conducatorii intreprinderilor au descoperit, la randul lor, ca le sunt necesare instrumente de mediu pentru a-si concretiza deciziile luate in sistemul de management de mediu.
In ultimii ani, o data cu evolutia inregistrata la nivelul managementului de mediu au devenit operationale o serie intreaga de instrumentemanageriale de protectie a mediului.
Aceste instrumente sunt astfel structurate incat sa imbunatateasca sistemul de luare a deciziilor, de informare a managerilor si a altor categorii de personal, cu scopul final al imbunatatirii performantelor de mediu ale intreprinderilor. Ele au fost promovate in numeroase tari, fiind la indemana companiilor pentru a fi adoptate si utilizate in mod voluntar fara presiuni legislative.
Intr-o clasificare generala, aceste instrumente se impart in trei mari categorii:
- pentru analiza si evaluare;
- pentru actiune;
- pentru comunicare.
4.1 INSTRUMENTE SMM
Instrumentele pentru analiza si evaluare 
Acestea sunt de tipul urmator:
- metode de comparare a performantelor de mediu proprii cu
realizarile de varf in domeniu;
- analiza cost-beneficiu, utila in ierarhizarea alternativelor de
control al proceselor de poluare;
- auditul de mediu, folosit pentru a verifica conformarea cu legislatia
specifica si de a evalua practicile si procedurile de mediu;
- evaluarea impactului de mediu, aplicat in faza de proiectare cu
scopul identificarii impactului potential;
- evaluarea cheltuielilor pentru protectia mediului (contabilitate de mediu), evaluarea costului total - ajuta la identificarea urmatoarelor patru tipuri de costuri pentru un produs, proces sau proiect: costuri directe; costuri ascunse, exemplu: monitoring, conformare); potentiale raspunderi (plata unor remedieri in mediu) sau costuri mai putin tangibile (cum ar fi relatiile cu publicul, o buna imagine etc.);
- evaluarea initiala a calitatii mediului (diagnoza) - se realizeaza pentru a stabili punctul de plecare intr-o actiune ecologica;
- evaluarea ciclului de viata, metoda prin care sunt evaluate consumurile de energie si materii prime pe de o parte si impactul asupra mediului, pe de alta, in fazele reprezentative ale desfasurarii proceselor pentru obtinerea unui produs si ale utilizarii lui (incepand cu extractia materiilor prime, prelucrarea, utilizarea, reciclarea, transportul, pana la depozitarea produsului uzat);
- evaluarea riscului asupra mediului si a sanatatii umane este realizata cu scopul stabilirii unor masuri de prevenire a aparitiei unor incidente, accidente;
- evaluarea tehnologiei - stabileste efectele potentiale ale unei noi tehnologii inainte de implementarea sa;
- indicatorii dezvoltarii durabile - diferiti de indicatorii economici conventionali si care integreaza aspectele de mediu in aprecierea progresului economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!