Managementul de Mediu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In general un Sistem de Management de Mediu (SMM) trebuie saofere toate detaliile necesare pentru evaluarea impactului asupra mediului a tuturor proceselor si procedurilor, astfel incat sa faciliteze: luarea deciziilor, previziunile strategice, conceptele de dezvoltare, proiectare, prelucrare, ambalare, distributie si comercializare, fara efecte negative asupra mediului.

In acest sens, alaturi de SMM exista in prezent un cuprinzator set de instrumente ale managementului de mediu care ajuta la solutionarea problemelor in conditiile respectarii cerintelor dezvoltarii durabile.

Institutiile guvernamentale au nevoie de un mecanism, ca si de instrumente specifice pentru a-si realiza programele, politicile si strategiile nationale de protectie a mediului. De asemenea, conducatorii intreprinderilor au descoperit, la randul lor, ca le sunt necesare instrumente de mediu pentru a-si concretiza deciziile luate in sistemul de management de mediu.

In ultimii ani, o data cu evolutia inregistrata la nivelul managementului de mediu au devenit operationale o serie intreaga de instrumentemanageriale de protectie a mediului.

Aceste instrumente sunt astfel structurate incat sa imbunatateasca sistemul de luare a deciziilor, de informare a managerilor si a altor categorii de personal, cu scopul final al imbunatatirii performantelor de mediu ale intreprinderilor. Ele au fost promovate in numeroase tari, fiind la indemana companiilor pentru a fi adoptate si utilizate in mod voluntar fara presiuni legislative.

Intr-o clasificare generala, aceste instrumente se impart in trei mari categorii:

- pentru analiza si evaluare;

- pentru actiune;

- pentru comunicare.

4.1 INSTRUMENTE SMM

Instrumentele pentru analiza si evaluare

Acestea sunt de tipul urmator:

- metode de comparare a performantelor de mediu proprii cu

realizarile de varf in domeniu;

- analiza cost-beneficiu, utila in ierarhizarea alternativelor de

control al proceselor de poluare;

- auditul de mediu, folosit pentru a verifica conformarea cu legislatia

specifica si de a evalua practicile si procedurile de mediu;

- evaluarea impactului de mediu, aplicat in faza de proiectare cu

scopul identificarii impactului potential;

- evaluarea cheltuielilor pentru protectia mediului (contabilitate de mediu), evaluarea costului total - ajuta la identificarea urmatoarelor patru tipuri de costuri pentru un produs, proces sau proiect: costuri directe; costuri ascunse, exemplu: monitoring, conformare); potentiale raspunderi (plata unor remedieri in mediu) sau costuri mai putin tangibile (cum ar fi relatiile cu publicul, o buna imagine etc.);

- evaluarea initiala a calitatii mediului (diagnoza) - se realizeaza pentru a stabili punctul de plecare intr-o actiune ecologica;

- evaluarea ciclului de viata, metoda prin care sunt evaluate consumurile de energie si materii prime pe de o parte si impactul asupra mediului, pe de alta, in fazele reprezentative ale desfasurarii proceselor pentru obtinerea unui produs si ale utilizarii lui (incepand cu extractia materiilor prime, prelucrarea, utilizarea, reciclarea, transportul, pana la depozitarea produsului uzat);

- evaluarea riscului asupra mediului si a sanatatii umane este realizata cu scopul stabilirii unor masuri de prevenire a aparitiei unor incidente, accidente;

- evaluarea tehnologiei - stabileste efectele potentiale ale unei noi tehnologii inainte de implementarea sa;

- indicatorii dezvoltarii durabile - diferiti de indicatorii economici conventionali si care integreaza aspectele de mediu in aprecierea progresului economic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul de Mediu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
9 751 cuvinte
Nr caractere:
55 834 caractere
Marime:
133.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
evaluarea riscului asupra mediului, dezvoltare durabila
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!