Lacuri din Romania

Extras din referat Cum descarc?

CARACTERE GENERALE ALE LACURILOR
In Romania exista peste 3.450 de lacuri. Suprafata totala a lacurilor este de circa 2.620 km2 ceea ce reprezinta 1,1% din suprafata tarii. Lacurile sunt in general mici ca suprafata, 91,5% din lacuri au suprafata sub 1 km2. 
Prin lac intelegem o indindere permanenta de apa statatoare, caracterizat printr-un bazin relativ consolidat, o adancime destul de mare pentru ca lumina sa nu patrunda pana la fundul acestuia si un regim termic caracterizat prin stratificare. Caracteristicile morfometrice ale lacurilor joaca un rol apreciabil in regimul lor hidrologic. Orice lac de pe suprafata pamantului apare si se dezvolta intr-un anumit mediu geografic si actioneaza reciproc cu acesta.
Particularitatile regimului hidrologic (alimentarea cu apa, variatia nivelului, a volumului de apa, a chimismului, regimului termic si dinamic), depind de dimensiunile lacului si de conditiile geografice (relief), clima si scurgere superficiala.
In fiecare lac au loc unele procese hidrologice din ale caror actiune cumulata rezulta regimul hidrologic al acestuia. Intensitatea si directia de dezvoltare a acestor procese sunt determinate de mediul geografic in care se gaseste lacul.
In unele cazuri, procesele hidro-geografice au dus la transformarea lacurilor in zone umede de tip mlastini.
In zona muntoasa, acolo unde exista conditii pentru formarea mlastinilor pot fi intalnite numeroase lacuri care au evoluat in mlastini tipice: Mohosi (Tusnad), Rosu(Penteleu),Vulturilor(Siriu).
Lacurile constituie unitati morfologice bine conturate, cu trasaturi proprii in morfologia zonei lacustre si a regimului hidrologic prezentand urmatoarele caracteristici:
- malul lacului: format din versantii depresiunii in care este situat lacul;
- tarmul lacului: reprezinta intersectia versantului cuvei cu oglinda apei;
- plaja lacului: zona inconjuratoare care rezulta din inaintarea si retragerea liniei de tarm datorita variatiilor de nivel in perioada anotimpurilor. 
- prispa lacului: este zona submersa; panta prispei are o inclinare foarte mica si corespunde platformei continentale marine; 
- povarnisul lacustrei: este panta abrupta si face trecerea de la prispa lacului la zona centrala;
- fundul lacului: reprezinta zona submersa centrala si este de cele mai multe ori foarte putin inclinat spre un punct unde se gaseste adincimea maxima. 
Regimul termic al lacurilor este influentat de conditii geografice locale, in deosebi de temperature aerului. Vara apa lacurilor are o stratificatie termica directa de (20-25 grade C la suprafata si 4-10 C in adancime), iar iarna o stratificatie termica inversa de (0 grade C la suprafata sub podul de gheata si 4 grade C in adancime, in lacurile mari).
Dupa raportul dintre evaporabilitate si cantitatea precipitatiilor atmosferice, lacurile din Romania se impart in doua mari categorii:
1.Lacurile zonei cu umiditate deficitara, sunt repartizate geografic astfel: 
- Lacurile din Dobrogea, situate in lungul zonei litorale maritime si de-a lungul vaii
Dunarii. In sudul Deltei Dunarii se intinde complexul lagunar Razelm, format din doua grupe: nordica (a lacurilor cu apa dulce) si sudica (a lacurilor sarate). 
- Lacurile din Podisul Moldovei, in majoritatea lor artificiale (iazuri), iar in cazuri 
izolate formate datorita alunecarilor de terenuri si conurilor de dejectie laterale, au adancime mica (2-3 m); majoritatea sunt lacuri de apa dulce, dar in Campia Jijiei ele au o mineralizare destul de ridicata. 
- Lacurile din Podisul Transilvaniei, legate, ca geneza, de masivele saline din zona 
diapira (lacurile Ursu, Negru etc). Unele din ele s-au format prin prabusirea vechilor saline (lacul Avram Iancu, Sic etc) 
- Lacurile din Campia Romana, formate in majoritatea lor datorita fenomenelor de 
sufoziune din depozitele de loess (Ianca, Plopul, Colentina etc) 
- Lacurile de lunca, raspandite de-a lungul luncilor raurilor mai importante, avand un 
regim hidrologic strans legat de cel al raurilor (Potelu, Rastu, Suhaia etc) 
2.Lacurile zonei cu umiditate excedentara, sunt repartizate geografic astfel: 
- Lacurile din Carpatii Orientali, lacuri de baraj (Lacul Rosu), vulcanice (Sf. Ana), 
glaciare (Lala, Buhaescu, Iezer etc.) 
- Lacurile din Carpatii Meridionali, lacuri glaciare (Zanoaga, Bucura, Capra, Balea,
Galcescu etc), care constituie, in majoritatea lor, obarsii ale raurilor. 
1.1. Factorii genetici ai lacurilor din Romania 
Configuratia actuala a reliefului tarii este rezultatul unei evolutii paleogeografice indelungate.
In geneza lacurilor Romaniei un rol important il au : miscarile tectonice, roca, relieful, reteaua hidrografica, etc.
- Miscarile tectonice reprezinta principalele faze de orogen, prabusirile scoartei terestre. 
Zacamintele de carbuni reprezinta o bogatie a tarii si constituie o dovada a genezei lacurilor intalnite in depresiunile Petrosani, Brasov, Fagaras, Sibiu.
- Eruptii vulcanice: si-au facut aparitia cu lacuri de mari dimensiuni (de baraj vulcanic, 
lacuri drenate prin intermediul raurilor cu exceptia lacului Sf. Ana, de langa Tusnad)
- Constitutia litologica : are rol in formarea naturala sau crearea de catre om a lacurilor. 
Se remarca rocile din regiunile muntoase (sisturi cristaline, roci eruptive) care favorizeaza mentinerea apei acumulate in formele negative de relief.
- Clima - are rol in geneza lacurilor avand o influenta in acumularea si mentinerea apei 
in formarea unor tipuri de cuvete lacustre.
Elementele climatice: regimul precipitatiilor (Campia Romana, Dobrogea, Podisul Dobrogei) favorizeaza existenta lacurilor, indiferent de originea cuvei lor, un alt factor este vantul care are caracter determinant si contribuie la formarea cuvelor lacustre. In cuaternar climatul a favorizat instalatia periodica, in masivele cele mai inalte din Carpati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lacuri din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!