Iradierea Naturala

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Prin radiatii se intelege, in general, un proces in care o sursa emite energie si aceasta se propaga in mediul inconjurator.
Sursele de iradiere externe (aflate in afara organismului uman), la randul lor pot fi de origine extraterestra, in acest caz este implicata radiatia cosmica, sau de origine terestra, adica radiatiile emise de radionuclizii din scoarta pamantului, din aer, apa si din materialele de constructii.
Sursele de iradiere din interiorul organismului sunt reprezentate de radionuclizii ajunsi in organism prin inhalare, ingerare si pe cale cutanata, sau prin injectare in scop diagnostic sau terapeutic.
Dintre sursele de iradiere ponderea cea mai mare o are radonul (54%).
Riscurile pe care le comporta chiar nivelele scazute de radiatii nu trebuie sa fie neglijate si in ultimul timp ele constituie obiectul unor studii efectuate in cadrul unor programe internationale de cercetare.
Cuvinte cheie : radiatii, surse, riscuri, radionuclizi, radioactivitate, studii. 
Prin radiatie se intelege, in general, un proces in care o sursa emite energie si aceasta se propaga in mediul ce inconjoara sursa, sau, pur si simplu, radiatia defineste energia implicata in acest proces . Unele substante au proprietatea de a emite spontan energie sisau particule subatomice, o proprietate corelata cu instabilitatea energetica a nucleelor radioizotopice pe care le contin. Un nucleu instabil se va descomune spontan, se va dezintegra prin emisie de radiatii nucleare (corpusculare sau electromagnetice) ajungand intr-o configuratie mai instabila. Cele mai familiare exemple de radiatii nu sunt insa radiatiile nucleare, nepercepute direct de simturile noastre, ci lumina (radiatia electromagnetica) si sunetul (radiatia acustica). Atat radiatiile electromagnetice, cat si radiatia acustica sunt descrise in mod obisnuit ca unde. Ele au un domeniu specific de frecventa si intensitati. Radiatiile elecromagnetice de diferite frecvente sunt tratate ca pachete de cvasiparticule de energii discrete, numite fotoni. Dar radiatiile pot avea naturi diferite, in functie de procesul si sursa ce emite energia radianta, si pot consta intr-un flux de particule sau un flux de unde. (Viorica Simon, 2004).
Hall (1995) a constatat ca sursele naturale de radiatii sunt prezente inca de la formarea Pamantului. Viata pe Pamant s-a dezvoltat in prezenta radiatiilor de fundal. Nu este nimic nou, inventat de om. 
(Viorica Simon, 2004). Ansamblul surselor naturale de radiatii provoaca iradierea organismului, avand o contributie bine cunoscuta si care s-a pastrat in limite destul de restranse pe toata durata de existenta a speciei umane. Iradierea organismului datorata surselor naturale de radiatii se numeste iradiere naturala. 
Populatia umana, ca de altfel toata biosfera a fost si continua sa fie expusa inevitabil la doze mici de radiatii ionizante provenind din surse naturale. Studiile epidemiologice efectuate in diferite zone din lume au evidentiat grupuri mari de oameni expusi la doze de radiatie nucleara de 3-4 ori mai crescute decat doza medie pe glob, de exemplu in unele regiuni din India, China, Japonia sau Brazilia. Pana in prezent nu s-a constatat insa o incidenta crescuta a cazurilor de cancer sau a altor forme de imbolnaviri la aceste populatii.
Comisia Internationala pentru Protectie Radiologica (CIPR) considera ca se poate accepta pentru umanitate o valoare limita de expunere la radiatii ionizante corespunzand la dublul dozei medii la care omul e expus in conditii naturale, ceea ce presupune ca specia umana este adaptata la iradierea existenta in prezent in mediul sau de viata.
Totusi, riscurile pe care le comporta chiar nivelele scazute de radiatii nu trebuie sa fie neglijate si in ultimul timp ele constituie obiectul unor studii efectuate in cadrul unor programe internationale de cercetare. 
Foto 1
Satelit NASA
In foto1 putem vedea satelitul din cadrul NASA (National Aeronautics and Space Administration), care este resposabil de masurarea radiatiilor emise de catre Soare spre Pamant.
Conform raportului publicat de Comitetul Stiintific al Natiunilor Unite privind Efectele Radiatiilor Atomice (UNSCEAR) (1993) dozele de radiatii sunt tratate distinct pentru sursele de iradiere externe si pentru cele interne. Aceste surse sunt reprezentate de: radon 54%, radiatii cosmice 8%, radiatii telurice 8%, iradierea interna 11%, aplicatii medicale cu RX 11%, medicina nucleara 4%, bunuri de consum 3%, altele < 1%, potrivit masuratorilor publicate in Statele Unite de National Council on Radiation and Measurement (NCRP) (1993). Sursele de iradiere externe sunt cele aflate in afara organismului uman. La randul lor ele pot fi de origine terestra, si in acest caz e implicata radiatia cosmica, sau de origine terestra, adica radiatiile emise de radionuclizii din scoarta pamantului, din aer, apa si din materiale de constructii. Sursele de iradiere existente in interiorul organismului sunt reprezentate de radionuclizii ajunsi in organism prin ingerare, inhalare si pe cale cutanata, dupa cum putem vedea in tab.1, sau prin injectare in scop de diagnostic sau terapeutic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iradierea Naturala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!