Inundatiile - Fenomenul Tarlisua 2006

Extras din referat Cum descarc?

Inundatiile - fenomene hidrometeorologice extreme
In Romania - in ciuda executarii a numeroase lucrari hidrotehnice destinate reducerii debitelor de varf - inundatiile continua sa fie prezente, provocand mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti.
Importanta perfectionarii sistemelor de avertizare, prognoza hidrologica, impreuna cu a celor de decizie creste. Planificarea si gestionarea teritoriului printr-o cunoastere mai buna a riscului de inundatii, zonarea si managementul albiei majore, hartile de risc, descurajarea realizarii constructiilor in albia majora constituie, de asemenea, componenete ale strategiei care promoveaza "cultura prevenirii" fata de "cultura reactiei".
Imbunatatirea cadrului legal in care functioneaza si isi coordoneaza activitatea institutiile responsabile cu elaborarea planurilor strategice, tactice si operative la toate nivelurile de decizie, ca si perfectionarea regulilor de exploatare a acumularilor acvatice sunt, de asemenea, importante componente ale masurilor nestructurale de gestiune a inundatiilor.
In sfarsit, actiunile de constientizare a populatiei si de educare a acesteia privind modul de reactie in caz de dezastru, constituie o veriga de baza care trebuie luata in considerare.
Inundatiile reprezinta un risc normal. Este, deci, firesc ca urmare a unor ploi puternice apele sa invadeze cursul major al raurilor si fluviilor, unde omul a construit cai de comunicatii, aglomeratii rurale si urbane, obiective industriale sau le foloseste ca ogoare pentru culturi. Pagubele provocate de revarsarile sezoniere sau ocazionale ale unui curs de apa sunt rezultatul unui fenomen comun, pe care trebuie sa-l privim ca fiind mai banal decat pe un cutremur, o eruptie vulcanica sau o alunecare de teren gravitationala. Sinistrele provocate de revarsarile fluviale sunt inainte de toate rezultatul unor ocupatii umane inadaptate cailor naturale de drenaj a apelor, sau de emergenta panzelor de apa freatica.
Inundatiile au pentru om diverse efecte benefice, superioare calitativ altora ce rezulta din alte riscuri naturale. Aportul de apa in mare cantitate conduce la realimentarea cursurilor fluviatile, rezervoarelor (lacurilor) de suprafata si acviferului subteran, intretinand totodata terenurile agricole si a suprafetelor piscicole dulcicole.
Aportul de material sedimentar fin (nisip, silt, argile), ca si de materii organice, saruri minerale si alte nutriente, favorizeaza calitatea agricola a campiilor deltaice a marilor fluvii, fiind cuprinse aici si regiunile de climat arid: Nilul in Egipt, Tigrul si Eufratul in Orientul Mijlociu, Senegalul in Africa.
Zonele inundate sunt adesea sediul proliferarii unor alge microscopice de apa dulce (cloro- si cianoficeae), care fixeaza azotul si care contribuie la fertilitatea solurilor; aportul de N pe aceasta cale poate sa atinga 30 kg/ha/an in solurile inundate.
Acumularile de nisip in avalul fluviilor de catre apele revarsate conduc uneori la edificarea barierelor naturale, care tin loc de protectie temporara impotriva furtunilor de coasta (Banglades, etc.).
Vaile aluviale, a caror topografie aplatizata predispune la agricultura, cresterea animalelor, navigatie si cai de comunicatie/transport, dezvoltare industriala, favorizeaza mentinerea diversitatii biologice specifica zonelor umede.
In sfarsit, plantele si solurile campiilor aluviale constituie un filtru natural pentru retentia a numerosi produsi poluanti sau toxici, a caror diseminare este astfel limitata, ceea ce favorizeaza calitatea apelor din aval lor, reducand aprioric costul tratamentelor de ape uzate.
Doua tipuri principale de catastrofe naturale sunt datorate ridicarii cotelor apelor fluviative:
a). inundatii de campie ce se produc in partile medii si inferioare a bazinelor de versanti, in urma unor puternice precipitatii. Apele debordeaza cursul obisnuit (patul/albia minora) si invadeaza albia majora constituita din campia aluviala uneori numita si campie de inundatie.
Durata ploilor este adesea destul de lunga (mai multe zile sau saptamani), ceea ce antreneaza pierderi considerabile de vieti umane. Ridicarea cotelor de ape se face de maniera progresiva si dupa un interval de timp scurs, fiind determinate de intensitatea ploilor ca si de configuratia retelei hidrogeografice.
Confluenta de rauri importante, care dreneaza regiuni supuse unor ploi puternice, determina o ridicare rapida si puternica de ape. Ansamblul de precipitatii dintr-un bazin poate sa fie reprezentat printr-o pluviograma (cantitatea de apa cazuta intr-un timp dat).
b). viituri torentiale care survin in regiuni montane, ca urmare a precipitatiilor de durata relativ scurta dar foarte violente - apele de ploaie se reunesc in valuri si invadeaza cursul torentilor, a caror nivel se ridica rapid (flashflood). Apele cara adesea mari cantitati de materiale solide smulse din terenurile strabatute (lave torentiale), care se acumuleaza la capatul torentilor ca largi conuri de dejectie. 
Inundatiile, manifestari normale in ciclul apelor, rezulta din heterogenitatea care caracterizeaza localizarea, intensitatea si durata ploilor in cursul timpurilor. 
Totdeauna, declansate de precipitatii puternice, ele pot sa fie exacerbate de alti factori naturali: topirea zapezii datorita reincalzirii climatice sau datorita ridicarii din adancuri de magma vulcanica; debordarea sau ruperea versantilor; a unor lacuri vulcanice de crater; incapacitatea covorului vegetal de a asigura o infiltratie si o evapo-transpiratie suficienta, saturarea in apa a solului si subsolului datorita abundentelor in ploi cazute anterior; rupturi de baraje de vale datorate surparilor; alunecarilor de teren; deversarii de lacuri sub-glaciale in legatura cu miscarile ghetarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inundatiile - Fenomenul Tarlisua 2006.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!