Inundațiile apocaliptice din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inundatiile apocaliptice din 2010 - Romania

La Zalau a fost cea mai mare inundatie din istoria orasului. Dupa ce a plouat sapte ore cu 31 de litri pe metru patrat apa trecea de un metru in unele locuri. O masina grea de doua tone a fost oprita in loc de puterea suvoaielor, care au tarat-o cu spatele cateva sute de metri, fara ca soferul sa poata face ceva.

Pe strazi, apa crestea de la minut la minut, iar masinile abia puteau sa inainteze. La un moment dat, autoturismele mai puteau merge doar remorcate de platforme.

Pentru localnici, a fost cumplit sa vada cum apa de pe strazi tasneste din canalizare si se revarsa pe trotuare si printre blocuri. Suprinsi de ploaie, pietonii au incercat sa inainteze impotriva curentului si au ajuns acasa uzi fleasca.

Suvoaiele care au maturat orasul au luat totul in calea lor: tevi lungi si grele de canalizare sau pubele pline cu gunoi.

La Huedin, unde intr-o ora au cazut 54 de litri de apa pe metru patrat, orasul a fost clar invins de ape. Pe strazi curgea parca un rau furios. Pompierii au muncit pana spre ziua ca sa recupereze masinile abandonate.

Si la Arad, zeci de oameni, printre care multi copii, au fost scosi din 11 case care stateau sa cada, subrezite de inundatii. Cu bebelusii la piept, pompierii au trecut prin apa adanca si i-au urcat impreuna cu parintii intr-un tractor care i-a dus la adapost, intr-un camin cultural.

La Timisoara a plouat cu asa furie de parca toti norii se adunasera deasupra orasului. In scurt timp, strazile nu se mai vedeau de torenti. Cu apa pana la parbriz sau chiar mai sus de atat, masinile au ramas blocate in mijlocul suvoaielor, iar soferii s-au dat jos si au impins la ele.

Aproape 20 de autoturisme au fost in aceasta situatie. Asa ca politistii au fost nevoiti sa inchida cateva strazi cu probleme.

Nici in cladiri oamenii n-au fost la adapost. Plafonul unui mall a cedat, lovit de ploaia torentiala si rupt de greutatea apei. O cafenea si un magazin de la parter au fost inundate, iar clientii au fost evacuati rapid.

In sud-estul tarii, la Tulcea, perdeaua de apa care a cazut peste oras aproape 4 ore a dat senzatia ca Dunarea intreaga a navalit peste locuitori. Abia se mai vedeau stalpii montati pe sosea, ca sa-i impiedice pe soferi sa parcheze pe trotuar.

Un autobuz cu calatori a ramas in puhoaie, iar mai multe masini s-au stricat in mijlocul apelor. Putin a lipsit ca si autovehiculele parcate sa fie luate pe sus.

Si la Craiova, o ploaie torentiala de cateva minute a creat probleme uriase. Valuri de apa au cucerit drumurile si au acoperit totul in cale. Iar canalele au rabufnit ca artezienele.

"A venit sfarsitul lumii!", si-au spus marti noaptea locuitorii din Uioara de Jos, judetul Alba. In 30 de minute de haos, ape uriase s-au abatut peste sute de gospodarii. Femeia de 66 de ani a disparut in viitura care a inghitit-o cu tot cu casa.

Nimeni nu i-a putut veni in ajutor: vecinii se refugiasera prin poduri, cand au vazut viitura venind si n-au indraznit sa coboare decat dupa ce puhoiul a maturat satul de la un capat la celalalt.

La mare distanta si dupa cateva ore de la potop, un localnic a dat peste trupul batranei. Localnicii spun ca ar fi avut aceeasi soarta, daca nu se urcau in podurile caselor. Celor mai multi nu le-a mai ramas nimic.

Si in judetul Cluj s-au rupt norii cu o furie cumplita. Apele au inundat soselele si nicio masina n-a mai putut inainta. Spre Dej, doar barcile ar fi trecut prin valuri.

In Jucu, viitura a umplut casele localnicilor de mal, iar apa a ajuns pana aproape de pervazurile ferestrelor. Pompierii n-au avut cum sa le vina tuturor in ajutor. Pur si simplu, chemarile disperate erau prea multe.

Desi nu s-a revarsat, Somesul a luat marti o viata. Un pacient de la spitalul de Psihiatrie din Beclean, judetul Bistrita-Nasaud a evadat impreuna cu un alt bolnav si amandoi s-au aruncat de pe un pod. Unul dintre bolnavi a fost salvat. Pentru celalalt, insa, un echipaj al pompierilor a sosit rapid pe malul raului, pentru a-l cauta. In zona, adancimea Somesului masoara chiar si sapte metri, iar curentii furiosi au fost gata sa rastoarne barca din care militari.

De pe mal, cativa localnci au privit neincrezatori la eforturile pompierilor. Dupa mult timp de cautari si celor de pe ambulanta le-a fost clar ca doar printr-o minune tanarul de 22 de ani ar mai putea fi gasit viu.

In cele din urma, pompierii au decis sa intrerupa cautarile si sa le reia miercuri. Cel mai probabil, insa, omul s-a inecat in apele involburate.

Ancheta este deja in curs la spital, unde medicii si asistentii spun ca lucreaza cate trei la 100 de pacienti si ca le este imposibil sa-i supravegheze pe toti.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inundatiile apocaliptice din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
810 cuvinte
Nr caractere:
3 844 caractere
Marime:
13.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
Inundatiile apocaliptice din Romania, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!