Intunecarea Globala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.3
2. Cercetare stiintifica.4
3. Cauze si efecte.6
4. Reversiunea tendintei de intunecare.8
5. Relatia cu ciclul hidrologic.9
6. Relatia cu incalzirea globala.10
7. Folosirea aerosolilor in combaterea incalzirii globale.11
8. Solutii.12
9. Bibliografie.14


Extras din referat Cum descarc?

INTUNECAREA GLOBALA
1. Introducere 
In zilele noastre lumea traieste intr-un mediu care e distrus pe zi ce trece sub influenta actiunii omului asupra sa deoarece acesta cauta sa isi imbunatateasca traiul pe Pamant, si chiar reuseste acest lucru pe de o parte, insa pe cealalta parte acesta creeaza un mediu mai putin favorabil vietii, un mediu care aduce diferite tipuri de boli, diferite schimbari climatice majore, mai pe inteles omul isi scurteaza viata pe Pamant, prin dorinta sa de a se afirma ca stapan pe acest Pamant. Acest mediu este distrus prin POLUARE. Aproape din orice activitate a omului reies factori de poluare, care se inmultesc pe zi ce trece. La inceput natura era cea care domnea si se dezvolta in voie, pe masura ce oamenii au evoluat au imitat, au invatat de la aceasta si au creat una artificiala care sa le ofere confort si bunastare. Am ajuns momentan la dorinta de a domina natura ceea ce este imposibil iar consecintele le suportam cu totii.
Pamantul face parte din sistemul solar, fiecare celula face parte dintr-un sistem; un principiu obligatoriu de functionare este echilibrul.Vietuind impreuna cu "lumea naturala" pe acest pamant trebuie sa mentinem acel echilibru pe care l-am peturbat exploatand la maxim resursele si bogatiile ei.Ca raspuns al incercarilor noatre de a domina avem de a face cu dezastre care in fiecare an fac mii de victime.Seceta, Inundatiile, tornadele nu sunt deloc intamplatoare.
Poluarea sta la baza fenomenului de incalzire globala, dar si in spatele unui fenomen mai putin mediatizat pana acum, numit de specialisti intunecare globala. Masuratorile realizate timp de patru decenii, din 1960 pana azi, au scos la iveala o scadere a capacitatii razelor solare de a atinge suprafata Pamantului. Intunecarea Globala presupune un efect de racire care a mascat partial adevarata putere a Incalzirii Globale. Particulele vizibile de carbune, petrol sau gaze arse reflecta razele Soarelui inapoi in spatiu, racind Pamantul. 
Desi este acceptata in prezent doar la nivel de teorie, intunecarea globala, spun specialistii, a fost cauza reala care a provocat decesul a sute de mii de oameni, prin anii '80, care au murit de foame in Etiopia. Povestea a inceput in anul 1960, cand Gerry Stanhill, un biolog englez, a fost chemat in Israel pentru a proiecta un sistem de irigatii. Biologul trebuia sa masoare capacitatea Soarelui de a lumina aceasta tara. Nu s-a intamplat nimic spectaculos la momentul respectiv. Surpriza a aparut abia peste 20 de ani, cand Stanhill a repetat masuratorile. El a constatat atunci, cu stupoare, ca intensitatea luminii solare scazuse in Israel cu 22%. Biologul a facut in continuare cercetari pe aceasta tema si a descoperit o scadere a cantitatii solare cu 10 la suta si in Statele Unite, cu aproape 30 la suta in cateva zone din Rusia si cu aproximativ 16 la suta in insulele britanice. Desi efectul este variabil de la o regiune la alta, la nivel global s-a inregistrat un declin al cantitatii radiatiilor solare cu 1-2 la suta. Gerry Stanhill si-a denumit descoperirea "Intunecarea Globala", dar lucrarea sa stiintifica, editata in 2001, nu a fost primita cu prea mare entuziasm de catre multi cercetatori. Initial, expertii s-au aratat sceptici fata de noua descoperire a lui Stanhill, atitudinea lor fiind una fireasca: mai putina energie solara ar fi trebuit sa raceasca planeta, cand, in realitate, toti oamenii vorbeau despre o incalzire accentuata a Pamantului. Abia recent cercetarile biologului englez au fost confirmate de nenumarati oameni de stiinta care au utilizat modalitati diferite pentru masurarea intensitatii luminii solare, dar care au ajuns la acelasi rezultat: puterea de luminare si de incalzire a Soarelui asupra Pamantului este din ce in ce mai scazuta. In anii 2000, teoria Intunecarii Globale a fost recunoscuta la nivel mondial.
2. Cercetare stiintifica
La sfarsitul anilor 1960, Mihai Budiko a lucrat cu modele climaterice simple bidimensionale energie-echilibru pentru a afla reflectivitatea ghetii. Astfel a descoperit ca feedback-ul gheata-albedo creeaza un inel de feedback pozitiv in sistemul climateric terestru. Cu cat mai multa zapada si gheata exista pe sol, cu atat mai multa radiatie solara este reflectata inapoi in spatiu, cu atat mai rece devine Pamantul si cu atat mai mult ninge. Alte studii au descoperit ca poluarea impreuna cu eruperea unor vulcani poate demara o noua epoca glaciara.
La mijlocul anilor 1980, Atsumu Ohmura, un cercetator in domeniul geografiei de la Institutul Federal de Tehnologie din Elvetia a constatat ca radiatia solara care cade pe suprafata Pamantului a scazut cu peste 10% in ultimele 3 decenii. Aceste descoperiri sunt in aparenta contradictie cu incalzirea globala, temperature crescand in acest timp. Ohmura a publicat descoperirile sale in Variatia seculara a radiatilor globale in Europa, 1989, dupa aceasta publicatie urmand si altele, insa populatia nu le-a luat in seama.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intunecarea Globala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!