Influenta Factorilor de Mediu asupra Dezvoltarii Microorganismelor din Sol

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 3
Generalitati 4
Bacteriile 4
Actinomicetele 5
Fungii 6
Algele 6
Virusurile 7
Microfauna 8
Factorii de mediu 8
Temperatura 8
Umiditatea 11
pH-ul 14
Aerarea 15
Influenta omului 16
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Biota solului care reprezinta o mare parte a biodiversitatii Pamantului, aceasta are o distributie la nivel mondial. In trecut acesta a fost considerata limitata la cativa metri in sol dar acum se cunoaste faptul ca organismele din sol sunt capabile sa supravietuiasca si sa creasca, in unele locuri aparent imposibile si adesea neprimitoare, inclusiv in zone cu temperaturi extreme.
Microorganismele din sol sunt reprezentate atat prin procariote cat si prin eucariote.
Procariotele sunt reprezentate in principal de bacterii la care se adauga actinomicetele iar eucariotele sunt reprezentate prin fungi, alge, protozoare.
Trebuie amintit faptul ca pe langa aceste organisme in sol mai intalnim si virusi acestea fiind entitati care nu pot fi incadrate la nici una din categoriile de mai sus.
Datorita acestei diversitati imense a microorganismelor din sol acestea au un rol foarte important in activitatile care se desfasoara la nivelul solului, intre ele existand numeroase relatii atat sinergice cat si antagonice.
Aceasta micropopulatie a solului se imparte la randul lui in microflora si microfauna, microflora fiind reprezentata prin bacterii, actinomicete, fungi si alge iar microfauna este reprezentata prin protozoare.
Bacteriile
Bacteriile sunt organisme procariote unicelulare foarte numeroase in sol, fiind cele mai numeroase organisme din micropopulatia solului.
Acest lucru se datoreaza capacitatii lor de a se inmulti foarte repede prin diviziune directa in cazul conditiilor favorabile dar si datorita adaptarii acestora la conditiile de mediu.
Numarul bacteriilor din sol variaza foarte mult de la cateva milioane la 2-3 miliarde de bacterii/gram sol.
Bacteriile sunt foarte intalnite in jurul radacinilor plantelor, acestea numindu-se si rhizobacterii.
Ca si distributie in sol acestea pot fi intalnite in straturile superficiale ale solului, aici se intalnesc bacteriile aerobe(Rhizobium sp.) sau pot fi intalnite si in straturile superficiale ale solului, aici fiind prezenti bacteriile anaerobe(Clostridium pasteurianum).
Nutritia bacteriilor este in principal de tipul chimioorganoheterotrofe dar mai exista si specii chimiolitoautotrofe.
Ca si importanta aceste bacterii au un rol deosebit in descompunerea substantelor organice prezente la nivelul solului in produsi mai simpli, asigura fixarea azotului atmosferic in sol sub forma de compusi care pot fi asimilati de plante, participa la formarea humusului si are rol in autoepurarea solului prin descompunerea poluantilor din sol la compusi mai simpli.
Actinomicetele
Actinomicete sunt bacterii filamentoase, aerobice care formeaza un miceliu ramificat superficial similar cu cele ale ciupercilor.
Totusi, actinomicete sunt procariote si ciupercile sunt eucariote, astfel miceliul format de actinomicete este considerabil mai mic.
Cel mai cunoscut gen actinomicete este Streptomyces, care contine circa 500 de specii. Speciile din genul Streptomyces sunt foarte predominante in sol, in cazul in care acestea pot degrada o gama larga de substraturi organice complexe prin enzime extracelulare. O caracteristica este faptul ca ofera solului un miros statut datorat productiei unui compus organic volatil numit geosmin. Se considera ca datorita acestei substante camilele sunt capabile sa gaseasca apa, ele simtind mirosul acestei substante organice produse de actinomicete in soluri umede.
Un numar ridicat de antibiotice utile provin din specii de Streptomyces, inclusiv streptomicina, eritromicina si tetraciclina. 
Cele mai multe actinomicete, inclusiv Streptomyces, sunt specii de aerobice; cu toate acestea, membrii genului Actinomyces sunt anaerobe facultative.
Cele mai reprezentative specii de actinomicete din sol apartin genurilor Corynebacterium, Mycobacterium, Streptomyces si Nocardia.
Actinomicetele din sol au un rol foarte important, ele prin nutritia lor chimioorganoheterotrofe asigura descompunerea substantelor organice la compusi mai simpli, unele specii fixeaza simbiotic azotul atmosferic(Frankia sp.) si un rol foarte important il au prin producerea de antibiotice in sol prin acestea ei limiteaza dezvoltarea excesiva a bacteriilor din sol.
Fungii
Fungi ar putea fi definiti ca fiind primele organisme sporogene care au o nutritie heterotrofa prin absortia de substante organice din mediul in care traiesc. Se cunosc aproximativ 80 000 de specii si se crede ca posibil cel putin un milion de ciuperci mai raman a fi descrise.
In sol fungi sunt mai putin numerosi ca si actinomicetele sau bacteriile, totusi acestea reprezinta ceea mai mare biomasa din sol datorita miceliului lor care este foarte ramificat in sol.
Impreuna cu bacteriile, ciupercile sunt responsabile pentru descompunerea si de reprocesarea a unei mari cantitati de substante organice complexe, o parte din acestea fiind descompuse complet pana la CO2, in timp ce majoritatea substantelor sunt descompuse la produsi mai simpli asimilabili de catre alte organisme, dar multe specii sunt cunoscute ca si specii micorizante, ele intra in simbioza cu radacinile plantelor superioare ajutandu-se reciproc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Factorilor de Mediu asupra Dezvoltarii Microorganismelor din Sol.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!