Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4581
Mărime: 117.90KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Boboc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoleta Filimon
Universitatea de Vest din Timişoara Facultatea de Chimie Biologie Geografie

Cuprins

  1. Cuprins 3
  2. Generalităţi 4
  3. Bacteriile 4
  4. Actinomicetele 5
  5. Fungii 6
  6. Algele 6
  7. Virusurile 7
  8. Microfauna 8
  9. Factorii de mediu 8
  10. Temperatura 8
  11. Umiditatea 11
  12. pH-ul 14
  13. Aerarea 15
  14. Influenţa omului 16
  15. Bibliografie 19

Extras din referat

Generalităţi

Biota solului care reprezintă o mare parte a biodiversităţii Pământului, aceasta are o distribuţie la nivel mondial. În trecut acesta a fost considerată limitată la câţiva metri în sol dar acum se cunoaşte faptul că organismele din sol sunt capabile să supravieţuiască şi să crească, în unele locuri aparent imposibile şi adesea neprimitoare, inclusiv în zone cu temperaturi extreme.

Microorganismele din sol sunt reprezentate atât prin procariote cât şi prin eucariote.

Procariotele sunt reprezentate în principal de bacterii la care se adaugă actinomicetele iar eucariotele sunt reprezentate prin fungi, alge, protozoare.

Trebuie amintit faptul că pe lângă aceste organisme în sol mai întâlnim şi viruşi acestea fiind entităţi care nu pot fi încadrate la nici una din categoriile de mai sus.

Datorită acestei diversităţi imense a microorganismelor din sol acestea au un rol foarte important în activităţile care se desfăşoară la nivelul solului, între ele existând numeroase relaţii atât sinergice cât şi antagonice.

Această micropopulaţie a solului se împarte la rândul lui în microfloră şi microfaună, microflora fiind reprezentată prin bacterii, actinomicete, fungi şi alge iar microfauna este reprezentată prin protozoare.

Bacteriile

Bacteriile sunt organisme procariote unicelulare foarte numeroase în sol, fiind cele mai numeroase organisme din micropopulaţia solului.

Acest lucru se datorează capacităţii lor de a se înmulţi foarte repede prin diviziune directă în cazul condiţiilor favorabile dar şi datorită adaptării acestora la condiţiile de mediu.

Numărul bacteriilor din sol variază foarte mult de la câteva milioane la 2-3 miliarde de bacterii/gram sol.

Bacteriile sunt foarte întâlnite în jurul rădăcinilor plantelor, acestea numindu-se şi rhizobacterii.

Ca şi distribuţie în sol acestea pot fi întâlnite în straturile superficiale ale solului, aici se întâlnesc bacteriile aerobe(Rhizobium sp.) sau pot fi întâlnite şi în straturile superficiale ale solului, aici fiind prezenţi bacteriile anaerobe(Clostridium pasteurianum).

Nutriţia bacteriilor este în principal de tipul chimioorganoheterotrofe dar mai există şi specii chimiolitoautotrofe.

Ca şi importanţă aceste bacterii au un rol deosebit în descompunerea substanţelor organice prezente la nivelul solului în produşi mai simpli, asigură fixarea azotului atmosferic în sol sub formă de compuşi care pot fi asimilaţi de plante, participă la formarea humusului şi are rol în autoepurarea solului prin descompunerea poluanţilor din sol la compuşi mai simpli.

Actinomicetele

Actinomicete sunt bacterii filamentoase, aerobice care formează un miceliu ramificat superficial similar cu cele ale ciupercilor.

Totuşi, actinomicete sunt procariote şi ciupercile sunt eucariote, astfel miceliul format de actinomicete este considerabil mai mic.

Cel mai cunoscut gen actinomicete este Streptomyces, care conţine circa 500 de specii. Speciile din genul Streptomyces sunt foarte predominante în sol, în cazul în care acestea pot degrada o gamă largă de substraturi organice complexe prin enzime extracelulare. O caracteristică este faptul că oferă solului un miros stătut datorat producţiei unui compus organic volatil numit geosmin. Se consideră că datorită acestei substanţe cămilele sunt capabile să găsească apă, ele simţind mirosul acestei substanţe organice produse de actinomicete în soluri umede.

Un număr ridicat de antibiotice utile provin din specii de Streptomyces, inclusiv streptomicina, eritromicina şi tetraciclina.

Cele mai multe actinomicete, inclusiv Streptomyces, sunt specii de aerobice; cu toate acestea, membrii genului Actinomyces sunt anaerobe facultative.

Cele mai reprezentative specii de actinomicete din sol aparţin genurilor Corynebacterium, Mycobacterium, Streptomyces şi Nocardia.

Actinomicetele din sol au un rol foarte important, ele prin nutriţia lor chimioorganoheterotrofe asigură descompunerea substanţelor organice la compuşi mai simpli, unele specii fixează simbiotic azotul atmosferic(Frankia sp.) şi un rol foarte important îl au prin producerea de antibiotice în sol prin acestea ei limitează dezvoltarea excesivă a bacteriilor din sol.

Fungii

Fungi ar putea fi definiţi ca fiind primele organisme sporogene care au o nutriţie heterotrofă prin absorţia de substanţe organice din mediul în care trăiesc. Se cunosc aproximativ 80 000 de specii şi se crede că posibil cel puţin un milion de ciuperci mai rămân a fi descrise.

În sol fungi sunt mai puţin numeroşi ca şi actinomicetele sau bacteriile, totuşi acestea reprezintă ceea mai mare biomasă din sol datorită miceliului lor care este foarte ramificat în sol.

Împreună cu bacteriile, ciupercile sunt responsabile pentru descompunerea şi de reprocesarea a unei mari cantităţi de substanţe organice complexe, o parte din acestea fiind descompuse complet până la CO2, în timp ce majoritatea substanţelor sunt descompuse la produşi mai simpli asimilabili de către alte organisme, dar multe specii sunt cunoscute ca şi specii micorizante, ele intră în simbioză cu rădăcinile plantelor superioare ajutându-se reciproc.

Preview document

Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 1
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 2
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 3
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 4
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 5
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 6
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 7
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 8
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 9
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 10
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 11
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 12
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 13
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 14
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 15
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 16
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 17
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 18
Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Influenta Factorilor de Mediu asupra Dezvoltarii Microorganismelor din Sol.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Microbiologie

OBIECTIVUL CURSULUI  Evidentierea specificului si caracterului interdisciplinar al Ecocomicrobiologiei in contextul stiintelor biologice prin...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei stații de epurare a apelor uzate de la SC Beyler SA Galați

CAPITOLUL I Introducere Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de materii poluante şi infestarea acesteia de către instituţii...

Prevenirea poluării și protecția mediului - valorificarea deșeurilor lemnoase

MEMORIU JUSTIFICATIV Protecţia mediului, sănătatea populaţiei, starea capitalului fizic şi natural, menţinerea diversităţii biologice şi a...

Valorificarea deșeurilor provenite din industria lemnului și silvicultură

Motivatia lucrarii Poluarea a apărut odată cu dezvoltarea primelor aşezări urbane, sub influenţa factorului antropic. Iniţial, produsele poluante...

Cartarea Solului

Solul s-a format si se formeaza in prezent la suprafata uscatului. Invelisul exterior al Pamantului poarta denumirea de scoarta terestra...

Ai nevoie de altceva?