Influenta Activitatilor Umane Asupra Radioactivitatii Naturale a Mediului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive.Definitia radioactivitatii.
2.Principalele activitati care duc la modificarea radioactivitatii naturale a mediului
2.1 Exploatarile miniere
2.2 Producerea de energie electrica in centralele electrice pe baza de combustibil fosil
2.3 Combinatele de ingrasaminte fosfatice.
2.4 Producerea de energie electrica in centralele nucleare.
2.5 Testele nucleare
2.6 Tratamente medicale.Utilizarea radiatiilor in medicina.
3.Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive.Definitia radioactivitatii.
Radioactivitatea naturala- a fost descoperita de fizicianul francez Henri Becquerel(1852-1908) in timp ce studia radiatiile X.El cerceta dac radiatiile emise de un corp fluorescent traversand o hartie neagra sunt capabile sa impresioneze o placa fotografica.Experimentele lui au fost continuate de Marie Curie care a descoperit ca proprietatea de a emite in mod spontan radiatii o au si alte subst. Cum ar fi uraniul ,radiul,poloniul.
Fizicianul ernst Rutheford a descoperit ca in timpul dezintegrarii radioactive a unor nuclee radioactive se emit si radiatii care sunt deviate in camp electric magnetic.Deci aceste radiatii sunt alcatuite din particule cu sarcina electrica fiind numite Radiatii ? si ?.
Radioactivitatea este o proprietate a nucleelor atomice de a se dezintegra spontan prin emisia unor radiatii alfa, beta, gama. Unele nuclee emit spontan din interiorul lor particule sau radiatii care exista sau apar in procesele care se petrec acolo. Prin urmare, asemenea nuclee sunt instabile sau radioactive.
Pentru a putea intelege radiatia ionizata, este util sa intelegem structura atomului. Un atom se compune dintr-un nucleu (incarcat pozitiv) in jurul caruia orbiteaza electroni (incarcati negativ).
In mod normal, numarul sarcinilor pozitive din nucleu (protoni) este egal cu numarul electronilor din jurul nucleului si atomul este neutru din punct de vedere electric. Daca un electron este expulzat de pe orbita atomului, rezulta un electron negativ liber si un ion incarcat pozitiv. Radiatia ionizanta este radiatia care are suficienta energie pentru ca in urma interactiei sale cu un atom sa poata expulza un electron de pe orbita atomului, formand ioni; de aici si numele sau. In nucleul atomului se gasesc neutroni si protoni. Toti atomii aceluiasi element au acelasi numar de proton; numarul de neutroni poate insa diferi. Atomii aceluiasi element care au un numar diferit de neutroni se numesc izotopi. In unii atomi, nucleul este instabil; asta inseamna ca el are un exces de energie. Acestia sunt atomii radioactivi. Ei elibereaza surplusul de energie prin dezintegrare. Dupa eliberarea intregului surplus de energie, atomii devin stabili si nu mai sunt radioactivi. Timpul necesar pentru dezintegrarea unei jumatati dintr-o proba de substanta radioactiva se numeste timp de injumatatire.
2.Principalele activitati care duc la modificarea radioactivitatii naturale a mediului
Radioactivitatea naturala, componenta a mediului inconjurator, este determinata de prezenta in sol, aer, apa, vegetatie, organisme animale, precum si in om a substantelor radioactive de origine terestra, existente in mod natural din cele mai vechi timpuri. Radiatiilor emise de aceste surse naturale se adauga si radiatia cosmica extraterestra. Fiecare dintre noi este expus radiatiilor naturale, iar, in functie de o serie de factori locali, doza este mai mare in zonele cu radioactivitate naturala crescuta, in localitatile situate la altitudine mare etc. Prin diversele sale activitati, gospodaresti sau tehnologice, omul contribuie la modificarea radioactivitatii naturale a mediului si la expunerea la radiatii a populatiei aflate in zona unor astfel de activitati. Principalele activitati prin care se modifica radioactivitatea mediului sunt:
Exploatarile miniere (de carbune, uraniu sau oricare alt tip), exploatarile petroliere si de gaze naturale. Prin astfel de activitati tehnologice, izotopii radioactivi naturali aflati in adancul pamantului sunt adusi la suprafata. Aici, ei pot intra in circuitul elementelor chimice din biosfera sau pot stationa sub forma de depozite de materiale, ridicand nivelul de radioactivitate din zona peste cel normal. In tabelul urmator sunt redate activitatile specifice medii pe Glob (As) ale carbunelui, datorate diferitilor izotopi radioactivi naturali si limitele de variatie ale acelorasi activitati specifice la carbunele extras din tara:
Izotopul radioactiv As pe Glob (Bq/kg) As in Romania (Bq/kg)
40K 50 30-650
238U 20 1-100
232U 20 1-50
226Rn - 1-150
Turba este produsa si exploatata in zonele cu mlastini. Turba uscata contine 238U in concentratii variind intre 40-10.000 Bq/kg. Cenusile de turba sunt bogate in uraniu si trebuie stocate pe termen lung, ceea ce contribuie la modificarea radioactivitatii mediului.
Radioactivitatea gazelor naturale datorata radonului este de circa 1kBq/m3.
Minerii sunt expusi la o iradiere suplimentara consistenta fata de cea normala, mai ales datorita radonului acumulat in galeriile subterane care, chiar in cazul unei ventilatii eficiente, se afla in concentratii mai mari decat in aerul de la suprafata.
Cand se incepe exloatarea unui depozit de petrol sau gaz, aflat la adancime sub pamant, sau in subsolul marilor si oceanelor, o parte din gaz este eliminata in atmosfera. Gazele, ca si titeiul si carbunele, contin izotopi radioactivi care sunt redistribuiti si concentrati in atmosfera.
Producerea de energie electrica in centralele electrice pe baza de combustibil fosil (carbune, petrol, gaz) sau turba. Toate tipurile de combustibili contin izotopi radioactivi naturali, in concentratii naturale. Prin arderea combustibilului in centrala, are loc o concentrare a izotopilor radioactivi naturali in produsele de ardere, care scapa in atmosfera (gaz, fum), difuzeaza sub actiunea curentilor atmosferici sau se depun pe solul, apele si vegetatia aflate in zona vecina centralei. Impactul asupra mediului in timpul arderii oricarui combustibil este corelat cu emisiile in mediu (solide, lichide, gazoase). Produsele rezultate din arderea carbunelui, sunt:
- zgura, care se depune pe fundul furnalului si reprezinta "cenusa grea";
- "cenusa usoara" sau "cenusa zburatoare", care scapa din filtrele cosurilor de evacuare si ajunge in atmosfera, de unde se depune pe sol;
- gaze fierbinti si volatile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Activitatilor Umane Asupra Radioactivitatii Naturale a Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!