Încălzirea Globală

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.
Modelele climatice elaborate de specialistii in domeniu estimeaza ca clima globala se va incalzi cu 1,1 - 6,4?C in cursul secolului al 21-lea. Estimarile variaza din cauza faptului ca nu poate fi prevazuta evolutia emisiilor de gaze care cauzeaza efectul de sera. De altfel, tendinta de incalzire continua a planetei in secolul XXI este relevata de foarte multe studii in domeniu. Foarte ingrijorator este insa faptul ca aceste scenarii climatice arata ca zonele polare se vor incalzi cel mai mult, ceea ce ar putea avea consecinte dramatice. 
Incalzirea globala are efecte profunde in cela mai diferite domenii. Ea determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghetarilor, extinctia a numeroase specii si schimbari privind sanatatea oamenilor. Impotriva efectelor incalzirii globale se duce o lupta sustinuta, al carei aspect central este ratificarea de catre guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluantilor care influenteaza viteza incalzirii.
Capitolul I
Ciclurile climatice
Clima Pamantului a suferit dintotdeauna modificari ciclice, cu perioade de racire si incalzire. Modificarile au diferite durate, precum si diferite amplitudini. Se mentioneaza urmatoarele tipuri de cicluri:
o Ciclul zi-noapte (ciclul circadian), in care temperaturile pot varia de la cateva grade, pana la cateva zeci de grade. Acest ciclu este prea rapid pentru a fi luat in considerare in cazul schimbarilor climatice. 
o Ciclul anual (anotimpuri), in care variatia temperaturii si a altor parametri, de exemplu a concentratiei de dioxid de carbon) este sesizabila pe un grafic care arata influenta industrializarii. 
o Ciclul solar, cu o durata de cca. 11 ani, indica o variatie periodica a temperaturilor, care poate masca incalzirea globala. 
o Ciclul glaciar, care se intinde pe durate de mii pana la sute de mii de ani si determina mari variatii climatice. 
1. Ciclul solar
Ciclul solar, este o variatie a activitatii solare cu o durata medie de 11,2 ani, insa se cunosc cicluri solare cu durate intre 8 si 15 ani. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul sau magnetic, care se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani. Activitatea solara este caracterizata prin numarul de pete solare, numarul de eruptii solare si radiatia solara. Cel mai bun indice este considerat cel al radiatiei de 2,8 GHz, adica a radiatiei cu lungimea de unda de 10,7 cm.
Nu se cunoaste prea bine influenta ciclului solar asupra climei, insa lipsa petelor solare din a doua jumatate a secolului al XVII-lea a coincis cu o perioada foarte friguroasa, perioada minimului Maunder, numita ,,mica glaciatiune", sau ,,mica era glaciara.
2. Ciclul glaciar
In ultimii 400 000 de ani au avut loc trei mari glaciatiuni.
Studiul climei din vechime, de exemplu din cuaternar (de acum 1,8 milioane de ani) si pana astazi se poate face pe baza carotajelor din Antarctica, cum a fost cazul statiei Vostok, carotaje care pot extrage gheata de la adancimea de 3500 m. Vechimea ghetii este de cateva sute de mii de ani. Compozitia izotopica a oxigenului extras din gheata permite reconstituirea temperaturii atmosferei pe o perioada in urma de pana la 700 000 de ani.
Corelatia dintre temperatura, concentratia de dioxid de carbon si aerosoli, inregistrata la statia Vostok. 
In figurile alaturate glaciatiunile au fost urmatoarele: glaciatiunea Mindel, care a durat intre anii 650 000 - 350 000 i.Hr., glaciatiunea Riss, care a durat intre anii 300 000 - 120 000 i.Hr. si glaciatiunea Wurm, care a durat intre anii 80 000 - 10 000 i.Hr. Tot in era cuaternara, inainte de cele trei mentionate a avut loc glaciatiunea Gunz, care a durat intre anii 900 000 - 700 000 i.Hr. In perioada cuaternara variatiile de temperatura n-au depasit 10 ?C, iar maximele de temperatura n-au depasit niciodata +4 ?C fata de temperaturile actuale. In perioade mai indepartate variatiile de temperatura au atins 22 ?C, iar maximele +8 ?C. In perioada acestor maxime gheturile au disparut complet.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incalzirea Globala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!