Implicatiile Concentrarii Urbane Asupra Mediului Inconjurator

Extras din referat Cum descarc?

Implicatiile concentrarii urbane asupra mediului inconjurator
Echilibrul ecologic-conditie pentru existenta umana.
o ECOSFERA s. f. strat sferic in care doza de radiatii (luminoase, termice etc.) emise de un Soare central favorizeaza dezvoltarea materiei vii pe planetele aflate in zona respectiva 
o BIOSFERA s. f. Invelisul planetei noastre, in care se manifesta viata, cuprinzand hidrosfera, partea externa a litosferei si partea inferioara a atmosferei 
Terra se dovedeste a fi "un organism complex "
o Se considera ca adincimea scoartei terestre-intre 40 si 100km- a insemnat 100-150 milioane ani de evolutie a terei. Stratul fertil, in medie  1/2  cm la scara planetara, s-a constituit urmare a asa numitei productivitati primare, care prin materia vie a biosferei, prin intermediul plantelor cu clorofila, fac sa actioneze mecanismul fundamental de transformare a energiei solare in energie chimica, al carui rezultat este fertilizarea scoartei terestre. Acest strat viu si fertil, de asemeni foarte fragil, este sursa totalitatii resurselor necesare vietii. 
Omul a depins si va depinde in continuare de reinoirea resurselor
Omul a cunoscut diverse faze in raport cu ecosfera, intr-un process evolutiv, de schimbare permanenta. In mod sintetic, pot fi identificate trei etape importante: 
o biocenotica; conflictuala 
o si a reconcilierii. 
Etapa biocenotica
o s-a stabilit un echilibru spontan intre om si natura, prin adaptarea si resemnarea continua a omului fata de natura. Omul este un mamifer pradator printre celelalte, ale carui tehnici arhaice au un impact nul asupra biosferei. Chiar si atunci cand tehnicile lui se dezvolta, evolueaza, mijloacele raman limitate si el continua sa traiasca in "simbioza" cu universul caruia, in mod treptat, constient ii apartine. 
Faza conflictuala
o omul se detaseaza de natura si, inarmat cu mijloace materiale din ce in ce mai puternice, agreseaza natura. "Incepand cu un anumit grad de putere, omul nu mai este o parte componenta a lantului ecologic. De la aceasta etapa, pradarea devine masacru (patru arme si o campanie de vanatoare distrug 350 de antilope), iar exploatarea devine distrugere." Pragul de aparitie al acestei a doua faze se poate situa la trecerea de la o economie de subzistenta la o economie bazata pe profit si rentabilitate. Tehnicitatea si economicitatea se hranesc reciproc si favorizeaza ruptura cu natura, "care este mai mult o prada de vanat decat un capital de menajat." 
Faza reconcilierii
o omul realizeaza ca el nu este decat beneficiarul temporar al naturii si ca el devine responsabil fata de descendentii sai. Aceasta faza este cea de trecere de la "jefuire" la gestionare, de la iresponsabilitate la responsabilitate. Este, intr-un fel, emergenta unei noi paradigme economice, respectuoasa fata de mediu. 
Gandirea economica va sti sa integreze protectia mediului?
o Ernst Haeckel, 1866 (in lucrarea Generelle Morphologie der Organismen) defineste ecologia ca fiind stiinta relatiilor dintre organisme si intregul lor mediu de viata.
o Begon, Harper si Townsend (1986): Ecologia se ocupa cu descrierea, explicarea si prognozarea indivizilor, populatiilor si comunitatilor, in timp si spatiu. 
concept al ecologiei contemporane :
o economia naturii, circulatia energiei si materiei in natura cu accent pe identificarea cauzelor de "dezechilibru ecologic", masurile de prevenire si limitare a acestui dezechilibru. 
Inceputuri :
o Suntem tentati sa consideram ca inceputurile procesului de degradare a mediului incepe odata cu revolutia industriala(sec.XYII-zorii capitalismului), in realitate acest proces poate fi inscris in istorie incepind cu jurul anului 1000-1300, cand in Europa creste numarul populatiei de la 42 de milioane la 72 milioane de locuitori, indeosebi in Franta si Anglia. Ca prim efect apare cresterea necesarului de suprafete arabile si pasuni, necesar acoperit prin defrisari. Exemplu: O singura carbunerie consuma in circa 40 zile lemnul pe o raza de 1km.La sfirsitul sec.XIII, Londra avea << privilegiu<< de primul oras poluat al lumii, ca rezultat la 1388 apare prima lege a Parlamentului englez-Legea nationala impotriva poluarii apei si cerului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile Concentrarii Urbane Asupra Mediului Inconjurator.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!