Implicațiile concentrării urbane asupra mediului înconjurător

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Implicatiile concentrarii urbane asupra mediului inconjurator

Echilibrul ecologic-conditie pentru existenta umana.

o ECOSFERA s. f. strat sferic in care doza de radiatii (luminoase, termice etc.) emise de un Soare central favorizeaza dezvoltarea materiei vii pe planetele aflate in zona respectiva

o BIOSFERA s. f. Invelisul planetei noastre, in care se manifesta viata, cuprinzand hidrosfera, partea externa a litosferei si partea inferioara a atmosferei

Terra se dovedeste a fi "un organism complex "

o Se considera ca adincimea scoartei terestre-intre 40 si 100km- a insemnat 100-150 milioane ani de evolutie a terei. Stratul fertil, in medie 1/2 cm la scara planetara, s-a constituit urmare a asa numitei productivitati primare, care prin materia vie a biosferei, prin intermediul plantelor cu clorofila, fac sa actioneze mecanismul fundamental de transformare a energiei solare in energie chimica, al carui rezultat este fertilizarea scoartei terestre. Acest strat viu si fertil, de asemeni foarte fragil, este sursa totalitatii resurselor necesare vietii.

Omul a depins si va depinde in continuare de reinoirea resurselor

Omul a cunoscut diverse faze in raport cu ecosfera, intr-un process evolutiv, de schimbare permanenta. In mod sintetic, pot fi identificate trei etape importante:

o biocenotica; conflictuala

o si a reconcilierii.

Etapa biocenotica

o s-a stabilit un echilibru spontan intre om si natura, prin adaptarea si resemnarea continua a omului fata de natura. Omul este un mamifer pradator printre celelalte, ale carui tehnici arhaice au un impact nul asupra biosferei. Chiar si atunci cand tehnicile lui se dezvolta, evolueaza, mijloacele raman limitate si el continua sa traiasca in "simbioza" cu universul caruia, in mod treptat, constient ii apartine.

Faza conflictuala

o omul se detaseaza de natura si, inarmat cu mijloace materiale din ce in ce mai puternice, agreseaza natura. "Incepand cu un anumit grad de putere, omul nu mai este o parte componenta a lantului ecologic. De la aceasta etapa, pradarea devine masacru (patru arme si o campanie de vanatoare distrug 350 de antilope), iar exploatarea devine distrugere." Pragul de aparitie al acestei a doua faze se poate situa la trecerea de la o economie de subzistenta la o economie bazata pe profit si rentabilitate. Tehnicitatea si economicitatea se hranesc reciproc si favorizeaza ruptura cu natura, "care este mai mult o prada de vanat decat un capital de menajat."

Faza reconcilierii

o omul realizeaza ca el nu este decat beneficiarul temporar al naturii si ca el devine responsabil fata de descendentii sai. Aceasta faza este cea de trecere de la "jefuire" la gestionare, de la iresponsabilitate la responsabilitate. Este, intr-un fel, emergenta unei noi paradigme economice, respectuoasa fata de mediu.

Gandirea economica va sti sa integreze protectia mediului?

o Ernst Haeckel, 1866 (in lucrarea Generelle Morphologie der Organismen) defineste ecologia ca fiind stiinta relatiilor dintre organisme si intregul lor mediu de viata.

o Begon, Harper si Townsend (1986): Ecologia se ocupa cu descrierea, explicarea si prognozarea indivizilor, populatiilor si comunitatilor, in timp si spatiu.

concept al ecologiei contemporane :

o economia naturii, circulatia energiei si materiei in natura cu accent pe identificarea cauzelor de "dezechilibru ecologic", masurile de prevenire si limitare a acestui dezechilibru.

Inceputuri :

o Suntem tentati sa consideram ca inceputurile procesului de degradare a mediului incepe odata cu revolutia industriala(sec.XYII-zorii capitalismului), in realitate acest proces poate fi inscris in istorie incepind cu jurul anului 1000-1300, cand in Europa creste numarul populatiei de la 42 de milioane la 72 milioane de locuitori, indeosebi in Franta si Anglia. Ca prim efect apare cresterea necesarului de suprafete arabile si pasuni, necesar acoperit prin defrisari. Exemplu: O singura carbunerie consuma in circa 40 zile lemnul pe o raza de 1km.La sfirsitul sec.XIII, Londra avea << privilegiu<< de primul oras poluat al lumii, ca rezultat la 1388 apare prima lege a Parlamentului englez-Legea nationala impotriva poluarii apei si cerului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicatiile Concentrarii Urbane Asupra Mediului Inconjurator.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 210 cuvinte
Nr caractere:
13 407 caractere
Marime:
23.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
ecologie, urban
Predat:
la liceu
Sus!