Impactul urbanizării asupra mediului

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Descrierea problemei de mediu, cauzele, consecintele si rezultatele observate
Nivelul urbanizarii in Romania Gradul de urbanizare a Romaniei a ajuns la 54,4%-  in 2014. In 2030, 58,7% din populatia tarii va locui in orase,-  In 2050, procentul va ajunge la 66,8%. Populatia-  urbana in Romania va creste, pana in 2050, cu aproape 10% fata de nivelul ei din 2010 (studiu efectuat Natiunile Unite in 2014).
Urbanizarea este un proces deseori asociat cu industrializare, modernizare si dezvoltare. Deasemenea se refera la procentul dintre numarul locuitorilor care locuiesc la oras si populatia unei tari. Tarile dezvoltate (America de Nord, Europa de Vest) sunt mai urbanizate decat tarile in curs de dezvoltare.
Pe de alta parte, rata de urbanizare se refera la procentul anual de crestere a populatiei in zonele urbane ale unei tari. Studiile au aratat ca urbanizarea este invers proportionala cu rata de urbanizare a oraselor.
Din anii 50 numarul locuitorilor la oras s-a dublat o data la 20 de ani iar procentul lor din populatia lumii a crescut in medie cu 7%. Astazi populatia lumii care locuieste la orase depaseste 2, 8 miliarde adica 47, 7 % din intreaga populatie a Terrei. Dar in 2010 numarul locuitorilor de la oras va depasi pe cel al locuitorilor de la tara.
Insa distributia locuitorilor nu este egala, jumatate din ei se gasesc in 6 tari: China, India, SUA, Rusia, Brazilia si Japonia. 
Poluarea
Urbanizarea este principalul factor generator de poluare.
Poluarea reprezinta contaminarea mediului inconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc)
Poluantii sunt substante chimice (pesticide, titei, gaze, metale grele etc), factori fizici (zgomote, caldura, radiatii ionizante etc) sau biologici (microorganisme patogene).
Impreuna cu dezvoltarea produselor si industriilor producatoare au aparut si efectele negative exercitate asupra mediului. Sunt doua categorii de materiale poluante (poluanti): poluantii biodegradabili si cei nondegradabili. Poluantii biodegradabili (apa menajera) sunt substante care se descompun rapid in proces natural, acesti poluanti devenind o problema cand se acumuleaza mai rapid decat pot sa se descompuna. Poluantii nondegradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent in mediul natural. Odata ce apare contaminarea, este dificil sau chiar imposibil ca acesti poluanti sa se indeparteze/elimine din mediu.
Fiind o consecinta a activitatii umane,poluarea s-a amplificat pe masura cresterii numerice a omenirii, a cresterii necesitatilor umane si a dezvoltarii de noi tehnologii,precum si a urbanizarii in ritm alert.
Sursele de poluare specifice urbanului sunt in special cele industriale si mijloacele de transport auto,dar si activitatile menajere.
Deseurile de orice fel,rezultate din multiplele activitati umane constituie o problema de o deosebita actualitate atat datorita cresterii continue a cantitatii si varietatii acestora,cat si datorita importantei cantitati de materii prime nefolosibile ce pot fi recuperate si reintroduse in circuitul economic.
Dezvoltarea urbanistica si teritoriala a oraselor si cresterea nivelului de trai antreneaza producerea unei cantitati tot mai mari de deseuri menajere,stradale si industriale.Efectele daunatoare ale deseurilor constau in:
-  raspandirea de infectii prin agenti patogeni;
-  inmultirea unor insecte si rozatoare;
-  poluarea solului,apelor de suprafata si subterane,atmosferei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul urbanizarii asupra mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!