Impactul negativ al pesticidelor asupra mediului

Extras din referat Cum descarc?

Pesticidele sunt substante chimice utilizate in combaterea anumitor specii de daunatori, inclusiv insecte, rozatoare, ciuperci, buruieni si alte animale. Industria agricola se bazeaza in mare masura pe aplicarea pesticidelor pentru a proteja randamentele culturilor. De asemenea, ele sunt utilizate frecvent in exterminarea tantarilor pentru a preveni raspandirea malariei, virusului West Nile si a febrei galbene.
Deoarece pesticidele sunt pulverizate pe suprafete mari de teren, acestea au un impact larg raspandit asupra mediului. Pesticidele pot contamina solul, apa, cat si alte tipuri de vegetatie. In plus fata de uciderea insectelor sau a buruienilor, pesticidele pot fi toxice pentru o serie de alte organisme, inclusiv pasari, pesti, insecte benefice si plante non-tinta.
Pesticidele pot fi aplicate sub forma de spray-uri lichide pe sol sau pe planta de cultura, pot fi aplicate sub forma de granule sau ca tratament pentru seminte. Odata ce si-au atins aria tinta, pesticidele dispar prin degradare, dispersie, volatilizare sau levigare in apele de suprafata si in apele subterane. Acestea pot fi preluate de catre plante sau alte organisme sau pot ramane in sol (Hayo & Werf, 1996).
Unul dintre cele mai daunatoare efecte ale pesticidelor este pierderea biodiversitatii din sol. Aceasta inseamna ca solul are o calitate mai mica si este mai putin fertil. Un sol mai putin fertil duce la o crestere mai redusa a plantelor, iar fermierii trebuie sa utilizeze cantitati crescute de ingrasamant pentru a obtine o recolta de succes.
Odata ce substantele chimice parasesc tinta dorita, ele pot fi transportate pe distante lungi, putand patrunde in alte ecosisteme. Distanta pe care aceste pesticide le poate deplasa depinde de viteza vantului, de nivelurile de umiditate relativa si de temperaturile externe. Aceasta inseamna ca temperaturile de vara mai calde duc in mod obisnuit la cresterea concentratiilor de pesticide in aer, care sunt apoi introduse in sistemele respiratorii umane si animale. Unele pesticide emit si compusi organici volatili care reactioneaza cu alte substante chimice din atmosfera si creeaza ozon troposferic, un gaz cu efect de sera care afecteaza mediul cat timp ramane metanul si alte hidrocarburi in atmosfera. 
Pesticidele au fost asociate cu o crestere redusa a plantelor in zonele nevizate, ceea ce lasa populatiile de animale cu putina sau nici o sursa de hrana. Indivizii acestor populatii sunt apoi obligati sa paraseasca teritoriul lor in cautare de hrana sau sa moara din cauza lipsei de alimente disponibile. In plus, pesticidele sunt transportate in lantul trofic atunci cand animalele consuma alimente contaminate cu pesticide. 
Pe langa uciderea plantelor non-tinta, expunerea la pesticide poate provoca si efecte subletale asupra plantelor terestre. Erbicidele de tip fenoxi pot produce daune copacilor si arbustilor din apropiere, daca acestea se volatilizeaza sau sunt transportate direct catre frunze (Dreistadt et. al., 1994). Expunerea la erbicid glifosat poate reduce sever calitatea semintelor (Locke et. al., 1995). De asemenea, acesta poate creste susceptibilitatea anumitor plante la boli (Brammall & Higgins, 1998). Chiar si dozele mici de erbicide au un impact devastator asupra productivitatii culturilor nevizate, a comunitatilor de plante si a faunei salbatice (Fletcher et. al., 1993).
Pentru a preveni transportul pesticidelor prin aer, multe tari au pus in aplicare reglementari care necesita vanturi sau zone tampon in jurul culturilor vizate. Acestea pot lua forma unor copaci inalti de pini plantati in jurul terenului agricol sau a campurilor goale din jurul zonei tratate cu pesticide.
Populatiile de insecte benefice pot scadea semnificativ prin utilizarea insecticidelor cu spectru larg, cum ar fi carbamatii, organofosfatii si piretroizii. De asemenea, s-a constatat ca populatiile de insecte sunt mai mari in fermele ecologice comparativ cu cele neecologice. Efectele sinergice ale piretroizilor si fungicidelor triazol sau imidazol sunt daunatoare albinelor (Pilling & Jepson, 2006). Insecticidele neonicotinoide (precum clotianidin si imidacloprid) sunt toxice pentru albine. Imidaclopridul chiar si in doze mici afecteaza negativ comportamentul de cautare a albinelor, pe langa reducerea capacitatii de invatare (Decourtye et. al., 2003).


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul negativ al pesticidelor asupra mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!