Impactul Efectelor Nocive ale Poluarii in Orasul Galati - Studiu de Caz - Ispat Sidex

Extras din referat Cum descarc?

Principalul agent economic, cu cea mai mare contributie la generarea deseurilor industriale, dar si in procentul de recuperare, este combinatul siderurgic ISPAT.SIDEX SA Galati. Desi productia industriala a combinatului a crescut cu 14% in anul 2000 fata de anul 1999, totusi, in efortul de a reduce generarea deseurilor la sursa, s-au produs cu 8,3 % mai putine
deseuri in anul 2000.Pe sectoare, situatia se prezinta astfel:
industria metalurgica -> 94,3 % (ISPAT.SIDEX S.A. Galati)
industria prelucratoare -> 1,12 %
industria alimentara -> 0,88 %.
Principalul depozit de deseuri industriale este Halda de zgura, apartinand de ISPAT.SIDEX SA Galati, care are in prezent aprox. 100 de hectare, cu inaltimi intre 25 - 60 de metri. Datorita preocuparilor lui ISPAT.SIDEX SA Galati de a recupera prin reciclare deseurile refolosibile, chiar si din halda de depozitare, exista un proiect in derulare cu o firma din Germania pentru acest lucru.Un alt depozit important cu deseuri industriale este depozitul Santierului Naval Damen Galati. Exista un depozit vechi de circa 2 ha, in care este stocat slamul rezultat din producerea acetilenei si care nu mai este utilizat, suprafata fiind cuprinsa in programul de conformare pentru refacere, cu termen de realizare anul 2003.
In prezent, Santierul Naval Damen Galati a realizat un depozit de slam de acetilena, total impermeabilizat, cu patru compartimente in volum total de 5.800 mc, iar pe viitor se are in vedere renuntarea in totalitate la acetilena (care este generatoare de deseuri) si generalizarea solutiei de folosire a butanului. Procentul de reciclare a deseurilor a crescut de la 45% in anul 1997, la 48% in anul 1998, la 48,5% in anul 1999, ajungand la 49,5% in anul 2000.
Gospodarirea deseurilor urbane
Numarul de locuitori deserviti in 2000 253.200, din
care:
- SC ECOSAL PREST SA Galati 192.000
colecteaza: 0,925 kg/loc.zi deseuri menajere, adica
323,88 tone/zi (din care strict de la populatie 0,624
kg/loc.zi)
Cantitatile rezultate releva:
- densitate mai mare a deseurilor municipale comparativ cu Municipiul Bucuresti (0,23 tone/mc) datorita calitatii scazute a vietii;
- cantitati mai mari de deseuri municipale pe cap de locuitor.
- Puterea calorica a deseurilor menajere este insa foarte scazuta, aproximativ 325.400 kcal/kg comparativ cu Municipiul Bucuresti unde este de aproximativ 800 kcal/kg.
Fluxul deseurilor municipale
Stocarea - se face in containere mari de 3.4 mc fiecare sau in pubele din plastic de 240 l/buc, intr-un numar de 451 puncte gospodaresti. Stocarea nu este selectiva, nu sunt facilitate diversele recuperari. Punctele gospodaresti constituie un focar de imbolnavire pentru populatie.
Colectarea si transportul se fac de catre cele doua firme specializate din Galati: SC ECOSAL PREST SA Galati, care detine 18 autogunoiere, 12 autotransportoare, 16 tractoare cu remorca, doua autobasculante si RER ECOLOGIC SERVICE SRL, care realizeaza compactarea cu ajutorul a patru compactoare Mercedes de 16 mc si a unui autocamion container. Ambele firme au masini pentru maturatul strazilor, dar dotarea materiala este considerata insuficienta pentru cantitatile de deseuri generate, astfel ca lipsa este compensata prin marirea
numarului de curse realizate. 
Incinerarea. 
In Municipiul Galati exista o statie de incinerare a deseurilor menajere care nu mai
functioneaza din anul 1991, datorita incapacitatii ei de a-si acoperi cheltuielile de incinerare si de consum de gaz metan, necesar arderii deseurilor cu putere calorifica scazuta (325.400 kcal/kg.). Statia de incinerare nu are sisteme moderne de epurare a
gazelor arse, rezultand emisii semnificative de NOx, SOx, pulberi si dioxina. In prezent, singurele deseuri incinerate sunt deseurile periculoase de spital (seringi, ace, vata, organe, fese, solutii de revelator, filme radiologice, etc). Incinerarea se face chiar in spitale, in incineratoare nespecializate si are un impact deosebit asupra mediului si sanatatii populatiei.
Recuperarea - reciclarea deseurilor menajere de la populatie a cunoscut un puternic declin dupa anii 90, datorita reducerii numarului de puncte de colectare a acestor tipuri de deseuri si scaderii pretului de achizitie.
Depozitarea deseurilor urbane se realizeaza intr-o groapa neamenajata si necontrolata, infiintata in anul 1985, care se gaseste la Tirighina, in SV orasului, intro rapa cu teren degradat. Suprafata depozitului este de aproximativ 3 ha, cu inaltimi de 20.25 m. Nu se fac lucrari de stabilizare, acoperire cu pamant sau exploatare, depozitul fiind o sursa de poluare majora a mediului si de imbolnavire a populatiei datorita pescarusilor si a altor animale, atrase in zona datorita hranei si care se constituie in vectori de transmitere a bolilor. Un pericol major il reprezinta infestarea apelor freatice din zona acestei amenajari provizorii, situata in imediata apropiere a raului Siret.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Efectelor Nocive ale Poluarii in Orasul Galati - Studiu de Caz - Ispat Sidex.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!