Impactul economic, ecologic, social și politic al deversărilor de hidrocarburi

Extras din referat Cum descarc?

Deversarile de hidrocarburi ajunse in zona litorala produc un impact negativ variat in functie de gradul de incarcare economica, biodiversitate, tipul
litoralului, existenta asezarilor urbane, etc.
La stabilirea gradului de vulnerabilitate sunt luati in considerare urmatorii
factori:
o Impactul economic
o Impactul ecologic
o Impactul social
o Impactul politic
IMPACTUL ECONOMIC
Deversarile de hidrocarburi ajunse in zona litorala produc un impact negativ, variat in functie de incarcarea economica, tipul tamului, existenta asezarilor urbane, etc.
Impactul economic se refera la efectele negative induse activitatilor industriale, economice, in cazul unei poluari accidentale sau cronice.
Impactul asupra activitatilor industriale se constituie in factori economici de risc, care pot fi cuantificati (in functie de potentialul economic, tipul activitatilor desfasurate in zona, sezon, etc.) pentru fiecare zona in parte, urmand a fi luati in calcul impreuna cu ceilalti factori (ecologici, sociali, politici) in vederea stabilirii gradului de vulnerabilitate zonal.
Ca si activitati economice sunt cuprinse :
1. Activitatile turistice, hoteliere, agrement, restaurante/alimentatie publica, etc.
In ultimii ani industria de turism a evoluat rapid realizand venituri importante in cadrul economiilor unor state. Exista zone in care singura sursa importanta de venit provine din desfasurarea activitatilor turistice. Principalele activitati desfasurate sunt cele de cazare, alimentatie publica, transport, distractie, agrement, sporturi nautice, etc. Aceste servicii produc venituri importante, sustin economic anumite comunitati umane, creaza locuri de munca, genereaza impozite pentru alimentarea bugetului de stat. Toate acestea se pot desfasura numai in conditiile unei plaje, al unui litoral amenajat corespunzator, in conditiile mentinerii curateniei atat la nivelul tarmului cat si la nivelul mediului acvatic. Asadar, pe langa calitatea si pretul serviciilor oferite, nivelul de curatenie al zonei, reprezinta un factor hotarator in atragerea turistilor si in desfasurarea la standarde inalte a activitatii de turism.
o Poluarea cu hidrocarburi a plajelor turistice si a zonelor de agrement poate
provoca daune pe termen lung afectand aceste activitati, poate duce la falimentul societatilor comerciale care au ca obiect de activitate turismul si a celor care sustin aceasta ramura economica, la pierderea locurilor de munca, la disparitia unicei surse de venit in anumite zone, la pierderea unor importante surse de alimentare a bugetului de stat. Efectul poluarii este cu atat mai grav atunci cand aceasta se produce in perioada sezonului, atunci cand gradul de incarcarea al hotelurilor, al spatiilor de cazare este la varf. Pe langa efectul imediat produs de parasirea zonei de catre turisti, apare si un efect secundar, de imagine, referitor la siguranta zonei, acesta fiind pe termen lung mentinandu-se si dupa efectuarea actiunilor de depoluare. Doar o campanie media sustinuta in perioada urmatoare depoluarii poate ameliora situatia. Costurile interventiei sunt in acest caz majorate intrucat depoluarea si restaurarea zonei trebuie realizata rapid in conditii de reabilitare totala astfel incat aceasta sa fie adusa la starea intiala anterioara momentului poluarii.
Activitatile de interventie, trebuiesc desfasurate rapid, pana la curatarea ultimelor urme de poluant operatiuni care necesita echipamente specializate la costuri ridicate. Acestea se adauga pagubelor suferite prin incetarea activitatilor turistice. 
In general plajele turistice sunt acoperite cu nisip fin (0,1- 1 mm) sau grosier avand pante line. Aceste caracteristici, le fac vulnerabile in cazul unei poluari, intrucat valurile pot antrena poluantul pe suprafete intinse in interiorul tarmului. Nisipul fin permite penetrarea poluantului in substrat pana la adancimi de 20-30 mm. Poluantul se poate combina cu nisipul, cantitatea totala de material poluat ajungand uneori de circa 5-10 ori mai mare decat cea initiala. Tote acestea conduc la cresterea gradului de dificultate in ceea ce priveste desfasurarea actiunilor de depoluare, a costurilor si a intervalului de timp necesare depoluarii.
Dupa cum se poate observa pe langa pagubele economice datorate pierderii ? beneficiarului? activitatilor turistice in speta turistul, se adauga si costurile de depoluare, spre deosebire de alte cazuri in care amplorea, rapiditatea si calitatea actiunilor de depoluare pot avea niveluri si costuri mai reduse (exista cazuri de poluare in care nu se intervine sau nivelul de interventie este redus fiind urmat de biodegradare, etc.).
Principalii indicatori din domeniul turismului pentru municipiul Constanta si statiunea Mamaia sunt redati in tabelul urmator :


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Economic, Ecologic, Social si Politic al Deversarilor de Hidrocarburi.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!